Skocz do zawartości

Problem z CMS'em - Wordpress - kodowanie

JarekMk

Rekomendowane odpowiedzi

Mam taki problem. Mianowicie mam ustawione kodowanie uft-8 ale tłumaczeni skórki gdzie występują polskie znaki wykrzacza się... Dlaczego? Gdy wstawię w sidebar ostatnie tematy z forum to jest błąd kodowania... przestawię na iso-8859-2 jest ok - lecz wpisy leżą... co robie źle?

adres: https://dobrylinux.net/

pzdr!

Musisz używać jednego kodowania znaków PL w całym Twoim WP

Polskie znaki mozna wpisać w UTF-8, ISO-8859-2, WIN-1250, zalecane jest UTF-8 zresztą domyslne dla WP.

Więc pisz wszystko w UTF-8.

Jak wpiszesz w jakimś szablonie w innym kodowaniu niz w UTF-8 to masz krzaki.

Ja jako edytora używam mcedit i wszystko pięknie działa

W programie kED również bardzo łatwo można zmieniać kodowanie plików. Jest to darmowy edytor HTML, polecam.

Program do nauki na uprawnienia budowlane i przygotowujący do egzaminu na uprawnienia budowlane.

Okulary przeciwsłoneczne polaryzacyjne oraz okulary antyrefleksyjne zerówki do pracy przy komputerze.

Największy wymarzony kamper barbie fbr34 firmy mattel.

Warto też mieć jakieś konto z dostępem do BASH-a.

Uruchamiamy sobie mc a potem "Połaczenie FTP" albo "Połaczenie po powłoce" i na zdalnym systemie plików pracujemy jakby był lokalnym dyskiem [prawie ;)]

To nic nie daje dalej są błędy w słowach...

Wstawiłem kod z topics_antywhere dla phpbb2 i też wyświetla się z błędemmmm ;); co zrobić ?

A juz sie zaopatrzyłeś w jakis edytor UTF-8 ?

jak otwierasz plik np. PL_pl.po to widzisz polskie znaki ?

Programy pod win maja tendencje do uszczesliwiana na siłe. Moze coś zmieniają kodowanie podczas zapisywania ?

A tak przy okazji jak wysyłasz na serwer to masz TEXT czy BIN ? transmisje ?

Nie jestem pewien czy jak tekst jest unicode to jaki jest zakres kodów asci w pliku.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności