Skocz do zawartości

Marże google

daimyo

Rekomendowane odpowiedzi

Tego chyba nie da się policzyć. Liczę na kogoś, nastawionego na jedną branże, który, wie ile za to bulą reklamodawcy i ile on za to dostaje :). Mi się jedynie wydaje, że dostajemy jakieś 50%, a google zabiera drugą połowę...

tomekq: to był Twój 69 post ;).

zawsze mi się wydawało, że na wynagrodzenie nasze składa się wiele czynników... choćby nawet na PiO było wiele mitów/prawd dot. wynagrodzenia. Np. po owocnym miesiącu dobrze jest zrobić chwilę przerwy [bez reklam] aby stawki były godziwe , premmium account dla niektórych wydawców i wiele, wiele więcej.

google nie podaje i [chyba?] nie podawało nigdy oficjalnie % zysków, te 30% też mi się jakoś kiedyś obiło o uszy ale coś mi się wydaję, że nie każdy dostaje to samo wynagrodzenie.

Wejdź i nakarm głodne dziecko.

baner4.gif

Dziękuję.

Wg dziennikaczy NYT 78,5% idzie dla wydawców (na podstawie raportów finansowych Google 2005-2006). Spotkałem się też z wypowiedzią jednego z dyrektorów Google że jest to średnio ok. 50%. Tej drugiej wartości bym się trzymał.

Natomiast opowieści typu "30% i mniej" można oczywiście między bajki włożyć.

Rozpoczęcie jest proste!

No nie jestem tego taki pewien, czy jest te 50%.

Nie wygląda to tak kolorowo, bajki nie bajki różne testy były robione i nie tylko w Polsce.

Czego nie ma zapisanego w polityce adsensa, tego się nigdy nie dowiemy.

Nie ma zapisu, można mówić wszystko, nawet sam twórca Google może mówić, że jest to 50% a i tak będą to tylko plotki nic nie warte.

A nawet można te plotki porównać do tego co pisze Matt Ściemniacz, powinno zrobić kopie jego bloga ale o Adsensie.

a racja, przekrecilo mi sie :P okolo 30% zabiera google wedlug NYT

Google.com and the companys foreign search sites contribute more to Googles bottom line than AdSense, because for every dollar the company brings in through AdSense and other places that distribute its ads, it pays roughly 78.5 cents back to sites like Digital Point that display the ads.

:)

pozycjonuj.png

Bardzo łatwo to policzyć ;)

Teoretycznie:

Ustawiasz kampanię Adsense na jednej stronie, następnie reklamujesz się na tej stronie z kilku kont Adwords. Klikasz w swoje linki w Adsense zmieniając IP.

Potem wystarczy porównać wyniki kont Adwords i Adsense.

Teoretycznie ;)

czasem na mało oblegane słowa i jak komuś nie zależy na wielu wejściach można w adwords wydać 3 grosze na kampanie. osobiście nie spotkałem się jeszcze z wynagrodzeniem w AS typu 0,333c co w zaokrągleniu do centów dałoby 0c... ale na tym forum widziałem parę postów opisujących tego typu przypadek więc 30% jak najbardziej możliwe... Co do 50% - 60% to bez przesady... Tyle to nawet ONET czy WP nie daje (byle komu) a przecież to oni powinni mieć wyższe prowizje niż Google dla nas.

Poza tym podtrzymuje mój poprzedni post, że według mnie wynagrodzenie zależy jednak od tego jak bardzo mamy premmium acc. Możliwe, że wylicza to algorytm albo nawet dochodzi do ręcznego przyznawania stawek... nie chce się bawić w żadne pisanie bajek ale rozwinął nam się tutaj temat wart dyskusji. Google - gigant swoje stawki skrywa głęboko, a ONET czy WP czy Interia walczą o pozycję z ujawnionymi stawkami. No oczywiście jest trochę tego typu systemów gdzie prowizja to 80% no ale bądźmy szczerzy - tam bidy wynoszą 1 grosz. I cóż może za parę lat okaże się, że te 30% to była bardzo optymistyczna wersja i tak naprawdę dostajemy 10-20% ale to wszystko przypuszczenia, a google jako gigant może sobie pozwolić na trzymanie nas w niewiedzy. Jedno jest faktem - mimo naszej niewiedzy dot. polityki AS to i tak wciąż najlepszy rodzaj reklamy kontekstowej do zarabiania na małych i dużych witrynach.

Wejdź i nakarm głodne dziecko.

baner4.gif

Dziękuję.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności