Skocz do zawartości

W jakim banku zrealizować czek?

piotrek

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 741
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Blitz jesli odwiedzisz każdy z tych banków i dowiesz się dokładnie co i jak to nie będziesz miał żadnych problemów :) Teoretycznie z wstępnej oferty wynika że PKOSA (0,5%) jest korzystniejsze od PKOBP (1%) ale przy kwocie ~2240 zł nie ma wielkich różnic. 1% z tego to 22zł a 0,5% 11 zł (oba banki mają minimum 20 zł za operację). Opłaty podstawowe wychodzą tak samo.

Musisz sprawdzić czas realizacji i ewentualne dodatkowe opłaty i wymagania. Pod kątem PKOSA przewertuj ten wątek - powinno być trochę informacji. Z tego co ja się dowiedziałem to wymgają założenia konta walutowego (wpłata przy założeniu konta 100$) ale łączą mniejsze czeki więc składając 5 czeków po 300$ każdy nie zapłacisz 100 zł (5 x min 20 zł) tylko prowizję z ich sumy czyli 22,5 zł. W praktyce termin nie powinien przekroczyć 5 tygodni.

Mało kto pisał na temat PKOBP - może Tobie uda się coś wnieść ciekawego do dyskusji po wizycie właśnie w tym banku ;)

Podobno bardzo szyba realizacja.

Tak, zdaje się że 10 dni jeśli posiadasz tam konto od minimum 3 miesięcy. Ten termin nie obejmuje jednak czeków powyżej 2000 zł - przy takiej kwocie już trzeba odczekać swoje. Przewertuj wątek, powinno być parę wypowiedzi o Citibanku.

Do przetestowanych banków spokojnie można zaliczyć BPH. Termin nie przekroczył 5 tygodni. Obecnie jest promocja na konto SILVER, można je założyć za darmo i przez rok czasu nie pobierane są żadne opłaty za prowadzenie. Obsługa przez www jest included ;)

- buduj content metodą drag&drop i łatwo zgarnij SEO backlinki z msDrop

- wideoporadniki jak korzystać z msDrop

Tak, zdaje się że 10 dni jeśli posiadasz tam konto od minimum 3 miesięcy. Ten termin nie obejmuje jednak czeków powyżej 2000 zł

Z jakiego zrodla ta informacja o progu 2000 zl - a nie 500 $?

Dwa oddzialy citi, ktore odwiedzilem, nie daly sie przekonac, ze te 500 $ to anachronizm (pochodna spadku kurusu usd). CitiPhone natomiast twierdzi, ze o tym progu decyduje manager danego oddzialu :?

Z jakiego zrodla ta informacja o progu 2000 zl - a nie 500 $?  

Dwa oddzialy citi, ktore odwiedzilem, nie daly sie przekonac, ze te 500 $ to anachronizm (pochodna spadku kurusu usd). CitiPhone natomiast twierdzi, ze o tym progu decyduje manager danego oddzialu

Sądzę że sam sobie odpowiedziałeś :]. Te dwa oddziały to właśnie osoby

tak a nie inaczej poinstruowane przez swojego menadżera.

Pewnie bardziej elastyczny menago przyjmie czek w wysokości i $600,

a znów inny, nie chcący się wychylać, pośle Cię na drzewo z $500,01.

Szy.

Do przetestowanych banków spokojnie można zaliczyć BPH. Termin nie przekroczył 5 tygodni. Obecnie jest promocja na konto SILVER, można je założyć za darmo i przez rok czasu nie pobierane są żadne opłaty za prowadzenie. Obsługa przez www jest included :)

Jasne, za darmo - BePeHaha. Za darmo jeśli Twoje miesięczne wpływy na to konto będą wynosić 2500zł. Jeśli mniej to przez 12 miesięcy będziesz mieć za darmo, później płatne. Jednak musisz zlecić przelewanie np. Twojej pensji na to konto. W dodatku nie polecam składać wniosku przez Internet - w oddziale i tak nic nie wiedzieli, chociaż wybrałem ich oddział na formularzu. Wystarczy dodać, że ten ich dostęp przez WWW nie posiada haseł jednorazowych... Ja dziękuje za takie konto.

• 3 tygodnie później...

Załozyłem sobie ostatnio konto dolarowe w PKO SA. W/g zapewnien milej Pani z okienka mam placic 85 centów miesiecznie za obsluge konta, a za realizacje czekow 1% od wartości czeku 9lecz min. 20 zl). Terin otrzymania kasy do 6-ciu tygodni.

Jak dla mnie to warunki maja niezle.

Co do terminowosci PKO, to nie wiem jak teraz - choc pewnie nic sie nie zmienilo - ale kilka lat temu wyplacalem dwa czeki z about.com i jeden z google.com i trwalo to ok 5-6 tygodni, czyli dokladnie tak jak obiecywali (wtedy nie trzeba bylo miec konta, a przyjecie czeku do inkasa kosztowalo 10 zl... piekne czasy)

vneb

Wejdź i kliknij w co byle... ;)

Money Magazine

btw: ma ktoś może konto walutowe w WBK i może się podzielic wrażeniami z jego użytkowania?

Pomyslałem sobie, że jezeli już mam zanosić czeki do WBK to może przerzucali by mi to automatycznie na walutowe, smskiem dawali znak etc. jednym słowem - wygoda...

https://dlaciebie.bzwbk.pl/11077

Dla informacji - zalozylem specjalnie dla Google konto w Citi, wlasnie mi zrealizowali pierwszy czek - 0 zł prowizji. Czas realizacji - ok. miesiaca.

ja dzisiaj chcialem oddac czek do realizacji a tu awaria systemu ;)

nie mozna nic robic, nawet sprawdzic czy zrealizowali poprzedni czek

Zajmujesz się pozycjonowaniem stron i szukasz kolejnych branż, w których możesz zarabiać? - seo.biznesmlm.pl- zarabiaj na suplementach

Znaczenie snów w sennik.biz

Nowy serwis z artykułami : www.magazynallinclusive.pl

To chyba jakas ogolnopolska ta awaria, bo w oddziale w ktorym dzis bylem (Dabrowa Gornicza, slaskie) takze cos tam wspomnieli o awarii - niemniej czek przyjeli.

kalashnikov: inkaso jak rozumiem? Masz tam jakies biznesowe konto czy takie podstawowe ?

Czy jest ktos jeszcze kto oddal w citi do inkasa i nie zaplacil legendarnych 80 $ prowizji za "koszta rzeczywiste" ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności