Skocz do zawartości

W jakim banku zrealizować czek?

piotrek

Rekomendowane odpowiedzi

Najbardziej podobało mi się jak gościu poszedł skserowac ten wypełniony już formularz to wrócił z około 10 kopiamii

w BPH robią 4 kopie dokumenu przyjęcia do 1 operacji ale może miałeś 2 czeki i gostek nie wiedział ze może je oba wpisać na jednym dok. przyjęcia :) rany po co mu 10 kopii kazał Ci je wszystkie podpisać? :P

Za pierwszym razem siedzialem u niego niecala godzinke.

jak byłem pierwszy raz w BPH to Pani w okienku wypełniała ręcznie 4 razy to samo, spędziłem ponad godzinę zanim wszystko zostało dograne ale... ostatnio jak do nich zaszedłem to już była całość z kompa szybko i sprawnie

Mówię na początku do inkaso

Ja miałem takie przeboje w ING, mówię młodej babeczce inkaso a ona gały na mnie, poszła się dopytać (15 min), wróciła, mówi inkaso ok a ja jej na to że w takim razie może udałoby się zrobić skup (zniknęła na 15 min) okazało się że skup nie, no to ja ok róbmy to inkaso, a ona wypełnia formularze pod skup :D

br7 - jak przegrzebiesz ten wątek to powinieneś znaleźć więcej informacji o CitiBanku - tak są limity do 2000 zł - ale jesli masz w pobliżu jakiś większy oddział a nie małą placówkę to warto się tam udać i podyskutować

Czek jest podobno ważny 6 miesięcy od daty wystawienia (czy tak?)

tak

Jesli tak to czy terminem jest zgłoszenie się z nim do banku czy jeszcze oni muszą w tym terminie go zrealizować.

Ja biorę bezpieczną poprawkę 7 tygodni od końca daty ważności czeku aby dotarł do banku wystawcy na czas. 3 a nawet 4 czeki z kolejnych miesięcy realizuje się bez najmniejszych problemów.

arek_inc jak pójdziesz do BPH to zapłacisz 1% prowizji i kasę dostaniesz z okienka w zł lub $ - mozesz z $ iść do kantoru i wymienić. W BPH i WBK przygotuj się na płatność prowizji przed realizacją czeku.

Trzeba pamiętać ze jeśli zażyczysz sobie przelew na własne konto ale jest ono w innym banku niż ten w którym składasz czek to będzie to potraktowane jak wpłata gotówkowa własna i mogą pobrać od Ciebie nawet 0,5% wartości kwoty.

Niektóre banki takie jak ING posiadają coś takiego jak konto tymczasowe na takie okazje - można wykonać 1 przelew miesięcznie bezpłatnie.

Najważniejsze to abyś przeczytał dokładnie to pod czym się podpiszesz, czyli dokument przyjęcia czeku do inkasa. Na każdym dokumencie pewnie będzie klauzula że "koszty inkasa obejmują prowizję i ewentualne inne koszty pobrane przez bank zagraniczny", z reguły z czekami Google wszystko przebiega bez dodatkowych opłat, ale samo to że w WBK trzeba podpisać, że jeśli będą problemy z czekiem zostaniesz obciążony kwotą 150% wartości czeku trochę odstrasza ;)

- buduj content metodą drag&drop i łatwo zgarnij SEO backlinki z msDrop

- wideoporadniki jak korzystać z msDrop

• 2 tygodnie później...
  • Odpowiedzi 741
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Jest jeszcze jedna opcja otrzymania pieniędzy natychmiast w banku BPH

Opcja skup czeków: 1,5% prowizji minimum 10zł. Pieniądze wypłacane do ręki w złotówkach lub dolarach. Przetestowane w praktyce... znowu po 2 godzinnej wizycie w banku.

...

nie, nie NIEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE

trzymajcie mnie bo juz nie mam sily. wlasnie wrocilem z wedrowki po oddziałach WBK, jestem caly mokry, zmeczony i wnerwiony...

wszedzie to samo: bez konta w WBK nie zrealizujemy panu czeków.

kiedy mówie, że w innych oddziałach robia bez problemu to dostaje odpowiedż, że to NIEMOZLIWE i zebym w takim razie sobie tam poszedl.

placówki WBK w moim miejscie zostały juz wyczerpane :) juz nie chc mi sie lazic po innych bankach, straszny upal, leje sie ze mnie...

kupilem sobie zimne piwo (tyskie of coz:) ) na ochlode i wkur****ie...

Eh, zapomnialem sie pochwalic. Tak jak zachwalalem PKO SA, ze w ciagu 21 dni realizuja czeki.. coz. nie dotrzymali slowa slubance - czekalem 22 dni. Zalozylem konto i oddalem czeki 6 czerwca, 27 juz byly. 22 dni dlatego ze 21 to byla niedziela.

Takze tylko chwalic i polecac. Oby tak dalej.

normanos, porozmawiaj z kierownikiem banku.

Ja już dwie należności dostałem za dwa czeki w WBK i trzeci jest w trakcie realizacji. Obydwa były jakieś 4-5 tygodni realizowane.

Dowiedziałem się też, że jeśli czeki są wystawione przez ten sam bank, to maksymalnie trzy na raz można oddać płacąc jak za jeden, czyli 25 zł.

I najważniejsze: NIE TRZEBA MIEĆ KONTA!

Choć jak tak bardzo się upierają, to załóż je. Dokładnie się nie dowiadywałem, ale jest ono praktycznie darmowe (wymaga chyba wpłaty $100 na początku).

Przy czekach >$10k (albo złotych?) bank pobiera prowizję 1.5%, najmniej 150 zł, najwięcej 500 zł.

Jeszcze przy wymianie obcej waluty na złotówki pobierają 3 zł prowizji, ale mają za to dobry kurs, więc warto.

I to tyle. Tak jest w Słupskim oddziale:)

Polecam linki stałe w Seomatik.pl oraz dopalacz stron Gotlink.pl.

obrazek.jpg

EDDY dzieki za info ale ja to wszystko wiem. problem w tym, że nie wiedzą tego pracownicy 2 oddziałów WBK w Tychach :)

Konto niestety jest platne (6zł) do tego dochodzą koszmarnie drogie przelewy więc na ch..olerę mi takie konto. Moż emiałes na mysli walutowe - owszem, te jest za darmo i potrzeba wsadu 100$ ale te panie chciały żebym miał zwykłe konto bo "prowizje musi pan zapłacić z konta". No bez komentarza. To tylko kolejny dowód na to, że ogólne przepisy banku sobie, a każdy oddział sobie. I to tyczy się właściwie wszystkich banków.

WBK mi się wyczerpał więc albo inne miasto albo inny bank albo telefon do centrali z osobą na odpowiednim stanowisku i ponowna wycieczka do WBK i rozmowa na "chamca".

jeszcze rzuce okiem na pekao (ktos tu chwalil). chcialem citi ale tam taki sam burdel - o czekach nic nie wiedza w dodatku nie chcieli mi zalozyc konta bo nie mam umowy o prace (etatu). :mrgreen: (a znam kilku znajomych studentów którzy w swoich miastach zalozyli bez problemu ;) mieszkam w jakies glupiej 150 tys. wiosce...

Eh, zapomnialem sie pochwalic. Tak jak zachwalalem PKO SA, ze w ciagu 21 dni realizuja czeki.. coz. nie dotrzymali slowa slubance - czekalem 22 dni. Zalozylem konto i oddalem czeki 6 czerwca, 27 juz byly. 22 dni dlatego ze 21 to byla niedziela.  

Takze tylko chwalic i polecac. Oby tak dalej.

No to masz Bosko - ja czekam 4-tydzień za kasą.........Z PKO SA.

Największą głupotą jest uczenie się tego, co potem trzeba zapomnieć [...]
- Miarą mówcy nie jest ten kto mówi, lecz ten co słucha [...] / Platon (ok. 437 - 347 p.n.e.)

Drogi wszechświecie, przestań no lecieć w kulki!

normanos, z tym kontem w BZ WBK jest tak, że jest ono prawdopodobnie potrzebne nie tyle do prowizji, co do egzekucji z bankowego tytułu egezkucyjnego. Kierowniczka w moim oddziale tłumaczyła mi, że chodzi o zabezpieczenie banku na wypadek nie uznania czeku lub wystąpienia innych problemów w banku zagranicznym, które niestety mogą finansowo obciążyć BZ WBK, czyli jednym słowem nasze konto. W punkcie 7 listy rozrachunkowej czeków z regresem jest podana maksymalna kwota egzekucji, która stanowi dla banku gwarancję. Dla mnie jest to strasznie zawiłe i mało jasne, jednak na dzień dzisiejszy nie mam innego wyboru, bo konto mam tylko w BZ WBK (jedyny cywilizowany bank w mojej miejscowości).

Dobrze jest wiedzieć...

No to masz Bosko - ja czekam 4-tydzień za kasą.........Z PKO SA.

Dowiedzialem sie ze by poszlo sprawnie, nalezy zlozyc czek w glownej jednosce banku, a nie w jednostkach mniejszych, podrzednych. Wprawdzie to na śląskiej w szczecinie nie jest głównym oddziałem banku, ale jesli chodzi o czeki idzie sprawnie.

guest mało mnie obchodzi co sobie wymysli dana kierowniczka żeby zbyc natrętnego klienta ;) mają swoje przepisy to niech sie ich trzymają a nie wymyslaja jakis bzdur. ;)

abstrahując od tego, że masa ludzi z tego forum realizuje te czeki bez konta to gdzieś na ich stronach czy tez w jakims ich pdfie widziałem informacje, że oferta jest skierowana dla osób posiadających konto w WBK jak i tych którzy konta w WBK nie posiadają.

//edit:

bo dojdzie do tego, że trzeba będzie zrobić nowy topic: w jakim banku zrealizowac czek? - przy czym tym razem nie bedzie chodzilo ogolnie o banki a o konkretne placówki :) przydała by się lista gdzie można iść a gdzie są tepole i nic sie nie załatwi :)

WBK Tychy, grota Roweckiego - nie warto, tępaki :)

To wszystko jest rzeczywiście dziwne. Co bank to inna praktyka. Ja bez posiadania konta realizuję czeki w bz wbk. Szef oddziału nie miał nic przeciwko, choć wcześniej pani, na którą trafiłem miała jakieś wątpliwości. Naszczęście wszystko się wyjaśniło.

"Eh,

zapomnialem sie pochwalic. Tak jak zachwalalem PKO SA, ze w ciagu 21 dni realizuja czeki.. coz. nie dotrzymali slowa slubance - czekalem 22 dni. Zalozylem konto i oddalem czeki 6 czerwca, 27 juz byly. 22 dni dlatego ze 21 to byla niedziela. "

jakie ty masz konto że tak ci szybko czek zrealizowali???

żeby zbyc natrętnego klienta

Mnie też w WBK chciała zbyć, ale nie wciskała mi kitu, że trzeba mieć konto (zakładają darmowe, tymczasowe). Mówiła, że u nich trzeba długo czekać, że może w PKO (jest obok) mają lepsze warunki, itp.

Chyba pierwszy raz przyjmowała czek, ale poszło w miarę sprawnie. Teraz czekam na telefon. Jeszcze nie wystawiam oceny, bo nie ma pieniędzy na razie.

Lokalizacja oddziału:

52* 07' 54" N

21* 04' 16" E

Autor postu nie ponosi żadnej odpowiedzialności za ewentualne szkody wynikłe z wykorzystania zawartych w nim informacji.

Czy to takie trudne zalozyc sobie konto w banku? Ja place chyba 10zl za miesiac w citi (w stosunku do innych bankow to dosyc drogo) ale realizacja czekow trwa 10 dni 8) Jak ktos duzo otrzymuje z AdSense to te 10zl to niewielki procent.

;)

pozycjonuj.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności