Skocz do zawartości

W jakim banku zrealizować czek?

piotrek

Rekomendowane odpowiedzi

A ja mam juz dosc. Wlasnie zaczyna bieg 8 tydzien jak czekam na kase z WBK a wszyscy wczesniej pisali zgodnie ze po ok 4 tyg mieli kase - dalem sie nabrac  :)

81525[/snapback]

kiedyś jak dostawałem czeki z innej firmy obiecali mi w citibanku inkaso po 2ch tygodniach w rzeczywistości czekałem 6 tygodni jak napisałem oficjalne pismo ze skargą to .... dostałem odsetki jak za lokate za te 4 miesiące :(

ale to było dawno i city dopiero wchodził na rynek.

sprawdz dokładnie ile czasu masz w tym regulaminie inkasa w WBK , może uda Ci sie im przytrzeć nosa ??

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

• Odpowiedzi 741
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

wh - wiele zależy od tego czy dany bank ma podpisaną (zdaje się że nazywa się to "lista korespondencyjna") z bankiem wystawiającym czek czyli CITIBANK N.A. z Nowego Yorku

tak tylko sobie gdybam, że jeśli nie ma w ogóle kontaktu z bankiem w NY to przepuszcza to przez inny zagraniczny bank (stąd ewentualne dodatkowe koszta).

jeśli ma umowę na inkaso - to przyjmuje bez zmróżenia oka (np. BPH 35 dni) ale w warunkach jest (o czym pisałem wcześniej ze dwa razy) wyrażnie ujęte że do 10 tygodni i może się przedłużyć.

Trzeba też pamiętać że każdy bank zbiera "listy inkasowe" i wysyła je zbiorczo - kto wie jak czesto które banki wysyłają - raczej nie wysyłają do Stanów po jednym czeku tylko pierwsza zbiórka odbywa się w placówce, potem wysyłają z placówek do centrali - a tam kolejna zbiórka no i dodatkowy czas.

inna sparawa to chęć przetrzymania pieniędzy przez bank na własnych kontach - nic chyba w tym nadzwyczajnego nie widzicie :)

jeśli bank ma umowę na skup i dysponuje wzorem podpisu - wypłaca gotówkę od ręki (tak jak BPH)

jeszcze raz sugeruję szukać i pytać w innych bankach (dzwonić i pisać do departamentów operacji zagranicznych). Osobiście "męczę" kolejny bank, po wstępnych kontaktach jest bardzo obiecująco, być może coś z tego wyjdzie ;)

- buduj content metodą drag&drop i łatwo zgarnij SEO backlinki z msDrop

- wideoporadniki jak korzystać z msDrop

BISE SA - polecam ten bank do przetestowania SKUPU, placówki w całej Polsce, najniższa oferta skupu czeków na rynku z jaką się spotkałem. Niezbędne informacje znajdziecie w zaktualizowanym poście otwierającym wątek

[...] Zawsze najważniejszym elementem jest sprawdzenie autentyczności czeku i tym kierujemy się podejmując decyzjię o skupie.

... czy nie na miejscu będzie pytanie, czy to sprawdzanie autentyczności

nie trwa do kilku dni lub tygodni? ;]

Dzięki za informacje :], za miesiąc przetestuję. Chociaż... w 'moim' BPH

to dla samej pani 'bankierki' warto się przejść... :]

Szy.

szy - było to tak: zadzwoniłem i po rozmowie wstępnej wysłałem skan czeku oraz zestaw pytań mailem, po dwóch dniach miałem ostateczną odpowiedź bo maile chodziły ode mnie do placówki i placówki do centrali i z powrotem.

Do tej pory mieli warunek, że pierwszy czek przyjmowany był wyłącznie do inkasa - dopiero drugi można było oddać do skupu. Po wymianie korespondencji i moich sugestiach dot czeków Google już pierwszy można swobodnie oddać do skupu.

Jestem optymistą i myślę, że teraz po przełamaniu "pierwszych lodów" sprawa skróci się do kilku minut. Co więcej, z pozostałej części maila jakiego dostałem można wyraźnie wnioskować że BISE SA jest zainteresowane świadczeniem usług SKUPU i INKASA czeków Google więc teraz raczej nie będzie nikomu rzucało kłód pod nogi.

W razie kłopotów przy kontakcie można dodać grzecznie, że w placówce BISE w Krakowie jeden taki został już skupiony i poprosić jeszcze grzeczniej o przefaksowanie swojego czeku do centrali.

Czekam jeszcze na szczegółową taryfę opłat i prowizji bo są tam jeszcze pewne limity ale jak dostanę to napewno Wam przekażę.

Qbass - to chyba naturalne że nie wszystkim musi spasić...

w 1 poście tego wątku jest błąd, mianowicie:

CitiBank

- Aby realizować czeki należy posiadać konto min 3 miesiące

jest to nieprawda i nie raz o tym było na forum, że po 3 miesiącach to oni realizują expresowo, czyli do 10 dni (na ogół około 4 dni).

A i najtańszym bankiem jest CitiBank, to też już było omawiane wielokrotnie i udowadniane, rozumiem że ktoś może tego banku nie lubić, ale żeby aż wprowadzać w błąd? :)

(jak już nie raz pisałem, w citibanku realizacja czeków odbywa się za darmo, a za konto się płaci 10zł, chociaż np. mi pobrali za ostatni miesiąc tylko 6zł)

juice99 - wielokrotnie pisałem abyście pomogli w tworzeniu dokładnych opisów wówczas chętnie przekleję do pierwszego postu. Szczątkowe informacje możesz sobie wsadzić w buty, szczególnie takiego banku w którego oddziale po pokazaniu czeku zamiast rzetelnej informacji usłyszałem w pierwszych słowach "a próbował Pan już w innym banku?"

Osobiście do CitiBanku więcej się nie wybiorę, więc jeśli zależy Ci na rzetelności informacji rozpisz o tym banku wg schematu jaki przyjąłem w początkowym poście

edit:

>> ale żeby aż wprowadzać w błąd?

już nie przesadzaj kolego, właśnie zaglądnąłem do starych notatek - z tego co wyciągnąłem od gościa dowiedziałem się że 3 miesiące trzeba mieć konto aby w ogóle realizować operacje czekowe. Dopiero potem w zależności od wartości czeku oczekuje się od 10 dni (czeki do 2000 zł) do max 90 dni (czeki pow. 2000 zł) i jeśli to nie jest zgodne z prawdą to miej sobie pretensje do nierzetelności pracownika banku

Do zmodyfikowania Citibanku w pierwszym poście:

____8<_________________________________________________________________

Citibank

Prowadzenie konta: 7zł.

Konta walutowe - bezpłatne (dowolna ilość, 7 walut). W przypadku braku środków na rachunkach na opłatę miesięczną - nie jest ona pobierana.

Inkaso: 0zł + koszty banku korespondenta

W przypadku sum poniżej $1.000 prowizja wynosi równe 0zł. W przypadku sum powyżej $1.000 Citibank z USA (wystawca czeku) pobiera opłatę $125 (tylko przy inkasie).

Skup: prowizja 1%

Skup możliwy po 3 miesiącach od założenia konta. W banku twierdzą, że na pieniądze trzeba czekać do 10 dni. Jednak ja zawsze mam je na koncie po kilku godzinach. Tanio, szybko i miło.

____8<_________________________________________________________________

PKO SA (z żubrem)

Pytam o inkaso a pani stwierdziła że chyba skupują tylko musi sprawdzić.

Wzięła czek, sprawdziłą na zapleczu, dowodzik, formularz, podpis, do kasy (dolary czy złote?), wypłata w gotówce.

Czas jakieś 20 min., koszt 20 zł prowizji :hi:

Nie mam tam konta.

Hehehe, to samo ja dzis mialem.

Niose czek, pani pyta czy juz wczesniej takie przynosilem, ja tak...

karte wczytalem, przegladnela - striwedzila ze do tej pory czeki bez problemu byly realizowane - wiec.. od razu powiekszyla saldo konta o sume czeku - 20 zl (w usd) - i to wszystko.

Fajnie;)

A.. no i to oczywiscie PKO S.A. z Zubrem :hi:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności