Skocz do zawartości

W jakim banku zrealizować czek?

piotrek

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 741
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Ja miałem to samo w BPH i chyba muszę jechac do Katowic :placze: bosz...

90061[/snapback]

A ja własnie wróciłem z wyprawy wojennej z BPH w Katowicach i tam mnie też olano. Stanowczo tłumaczyłem w dwóch oddziałach (na Korfantego i przy rynku) co powinni zrobić (faks do centrali) a oni tylko "Prosze iść do Citibanku albo inkaso". W Pekao SA przy Rondzie też inkaso. Dopiero w Sosnowcu na Małachowskiego 3 trafiłem na miłą obsługę, która mnie posłuchała i kasa do ręki po 20 minutach. Na dodatek otwarto dla mnie trzecią kasę i zostałem obsłuzony bez kolejki.

hi hi ja zgłosiłem skargę na WBK :placze: i dostałem odpowiedż, ze przepisy sobie, a uznaniowośc sobie :wow:

@radzio: dzięki za iinfo, własnie miałem jechac do oddziału na korfantego.. boże, normalnie mnie krew zaleje...

//edit2: a może by tak zeskanować czek, wynaleźć dobry email kogoś z centrali, napisac oficjalne pismo i poprosic o oficjalna odpowiedź? Potem sobie druknąc i załatwic to w tych pier** wiejskich oddziałach raz na zawsze?

Z WBK swego czasu mi odpisali i drukniete pisemko pomogło.

°K°: Walcz ;)

Po wczorajszej wizycie w Bydgoszczy spróbowałem zawalczyć jeszcze raz w swojej miejscowości. Na początek zebrałem adresy i numery telefonów do banków, w których według użytkowników tego forum, czeki są skupowane. Dla pewności zadzwoniłem jeszcze do BPH w Warszawie przy ulicy Jasnej. Potwierdzili, że mogą skupić czek. Stanowiło do dla mnie zabezpieczenia na przypadek "więcej wiedzących" Pani w banku. Zabrałem papiery potwierdzające prowadzenie firmy i ruszyłem. Zaczeło się podobnie: pójdzie Pan do Citi banku, później znowu coś, że ewentualnie w Inkaso. Gdzieś wydzwaniała i nic.

Następnie podałem nazwy dwóch oddziałów i numery telefonów do nich. Prosiłem, aby przedzwoniła, żeby się dowiedzieć na jakich warunkach oni skupują czeki. Trochę czekania, ksero czeku, dokumentów firmowych. Mimo wszystko, Pani w okienku nie miała pewności. Wzieła numer telefonu i powiedziała, że zadzwoni. Po godzinie telefon, że czek zostanie skupiony i mam się pojawić w poniedziałek.

Podsumowując: do walki Rodacy :scare:

Ale mnie dziś zdenerwowali w Banku, byłem w BPh po raz drugi, ale Pani najpierw mnie odesłała do innnego okienka, potem znowu spowrotem.

A potem powiedzieli żeby przyjść w poniedzialek.

Jutro idę jeszcze do PKO.

Tam już jak już nie przyjmą to .... boże ale Polskie Banki są zacofane.

Ci co zmusili banki ro realizacji czekow od reki odebrali kase w $ czy zl ?? i czy jest jakis limit na skup ;] (w citi cos kolo 2k zl)

90204[/snapback]

Ja odebrałem w PLN ale można tez było w USD (przy USD prowizję - 10PLN - lepiej opłacić w PLN, bo po odjęciu jej od kwoty w USD jakoś końcówkę zaokrąglają i babka mi powiedziała ze jest mniej korzystnie). Co do limitów to się nie orientuję.

Z tymi bankami to jest naprawde udręka. Dzisaj poszedłem zralizować swój 1 czek i nie obyło się bez problemów :D. Najpierw poszedłem do BPH(tam mam konto) gdzie powiedzieli mi ze skupują tylko do inkasa i że takie "cuś" bedzie trwało od 3 do 12 tygodni :lol: wiec powiedziałem że narazie dziękuje i postanowiłem obejsc wszystkie banki w moim BIG miescie ale wszedzie mówili "nie skupujemy takich czeków" albo ze moga skupic ale tylko do inkaso.

Poźniej sobie przypomniałem ze istnieje przecierz mozliwosc szybkiego skupu w BPH :zeby: wiec udałem sie tam szybciutko... lecz moja radosc nie trwala dlugo :scare: Pan z ktorym rozmawialem powiedzial ze takich czeków nie skupuja :/ ale jednoczesnie zaznaczyl ze jest mozliwosc skupu ale warunkowego(co to takiego pomyslalem) i ze ta operacja kosztuje 1% lecz nie mniej niz 100zł;)! :D ledwo sie nie przewrocilem (choc siedzialem :zeby: ) wychodzilo by na to ze mam im odac 40%.

Ale nie podawalem sie .... opowiedzialem o koledze ktory rowniez dostaja takie czeki (dosc dlugo)lecz nie ma takich problemow z ich realizacja wkoncu jednak dopiolem swego i po kilku telefonach do centrali i przefaksowaniu czeku skupili mi go :yahoo: czyli po kilku godzinach szarpania i biegania udało sie :)...

Jednym słowem Panowie Walczcie do końca :)

Pozdr

PowerLink 2007

OVH - Hosting - Solidny i tani hosting, Polecam!

Rany, aż mi się włos jeży jak czytam jak Was traktują z czekami w bankach... w BPH nie ma czegoś takiego jak indywidualne widzi-misię placówki czy oddziału i przekonałem się o tym chcąc negocjować prowizję. Dowiedziałem się że we wszystkich placówkach obowiązuje jeden przepis dotyczący operacji czekowych. Jesli ktoś ma problemy z BPH to polecam wydrukować i zabrać ze sobą "taryfy opłat i prowizji" BPH w której jest wyraźnie napisane (str. 23) - link w pierwszym wątku. Polecam grzecznie domagać się swojego czyli sposobności przefaksowania przy Was czeku do Centarli lub rozmowy z kierownikiem placówki.

Panie w kasie mogą obawiać się, że to jakiś lewe czeki i że popłyną z własnej kieszeni ale tak nie jest - w BPH realizowałem (i to przecież nie tylko ja) zarówno skup jak i inkaso - wszystko działa sprawnie i szybko.

Jednym słowem Panowie Walczcie do końca

Dokładnie. Stanowczo ale grzecznie, wówczas uda Wam się przeskoczyć wszystkie opory natury ludzkiej bo innych w realizacji czeków (w placówkach BPH) nie ma :brawa:

Czeki opłaca się także oddać do skupu w BISE - mają wiele placówek w całym Kraju (link na pierszej stronie) i są zainteresowani świadczeniem tej usługi - skup czeku był już tam przetestowany.

- buduj content metodą drag&drop i łatwo zgarnij SEO backlinki z msDrop

- wideoporadniki jak korzystać z msDrop

Byłem w PKO dziś i Pani mnie uświadomiła, że ten czek jest fałszywy (nawet go nie dotykała tylko popatrzyła na niego) :brawa: a po drugie to oni takich czeków nie mają, i tylko INKASO i prowizja 100 zł. No chyba oni jacyś ten tego *** .

W poniedziałek idę do BPH ale tutaj już normalnie jak nie przyjmą to chyba się zdenerwuję.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności