Skocz do zawartości

W jakim banku zrealizować czek?

piotrek

Rekomendowane odpowiedzi

Przy okazji: ostatnio był czek, no to czas na realizację:

- konto walutowe w ING podobno można otworzyć. Oprocentowanie 0,5% (albo 0,55%). Nie można przelewów przez internet robić. Możliwość podglądu przez internet stanu konta. Koszt prowadzenia: 0zł. Dlaczego podobno ? Bo kobieta w banku mówiła, że istnieje, a na stronie banku nie mogłem znaleźć :|

- w WBK można składać do 5 czeków jednocześnie i wtedy opłata za nie wynosi 25 zł. Tak więc można gromadzić czeki, jeśli ktoś ma inne środki na bieżące wydatki. Czeki amerykańskie są ważne przez 6 m-c. Podobno czas realizacji wynosi 1 m-c (pierwszy raz będę realizował, więc dopiero po napiszę), tak więc możliwa byłaby 4 miesięczna "zbieranka".

- w WBK możliwe jest założenie konta walutowego. Oprocentowanie 0% (możliwe są lokaty: 14 dniowe, miesięczne, dwumiesięczne.. itp. itd. przy zerwaniu lokaty, odsetki znikają). Prowadzenie 0 zł. smsKod (potwierdzenie wykonania przelewu przez Internet) kosztuje 0,20 zł. Na stronie WWW jest napisane, że możliwe jest zdefiniowanie 9 rachunków obcych, na które tylko można dokonywać przelewu - wtedy nie jest potrzebny token ani smsKod - ale jest to prawda połowiczna: dotyczy tylko użytkowników posiadających już konto. Nowo zakładane konta nie mają takiej opcji.

.. to chyba tyle. Mam nadzieję, że pomogłem :]

pozdr.

• Odpowiedzi 741
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Ja w śląskim w styczniu 2005 najpierw założyłem walutowe a potem złotowe. Walutowe jest za 0, złotowe mam takie co normalnie jest po 15 ale była (może jeszcze jest) promocja, że prowadzenie konta przez pół roku jest za free + karta. Czyli za prowadzenie narazie nic nie płace, później może zrezygnuje. W tym koncie mam ubezpieczenie i przelewy za darmo. Nic mi nie wzieli za prowadzenie konta, sprawdzałem przez neta i narazie mam tylko jedną operacje - wpłynięcie środków za 1 czek.

Czekałem na kase za czek ok 6 tygodni, koszt 33 zł.

No ja wczoraj kolesia w WBK pytałem, mówił, że do 5 czeków zapłacę jedną opłatę.

Co do ING. Ja mam to konto: https://www.ing.pl/oszczednosci/ Nie mam walutowego, bo bank mam dalej od miejsca zamieszkania niż wbk.

A co do opłaty: musiałeś mieć dużą kasę na czeku. W ING jest chyba 0.25 % od kwoty, ale nie mniej niż 15 zł (tak mi tłumaczyła kobieta z okienka). Czyli wychodziłoby.. hm.. 132,000 :>>> IMPOSSIBLE.

pozdr

+18 zł do tego wszystkiego za to co napisał deili.

Proponuje nie wierzyc w to co mowia rozne babki, ja im awanture zrobiłem bo kłamią w cenniku i wiecie co? zadzwonilem wczoraj, spytalem o to samo i nadal kłamią. ;) I nie zmienia tego, bo kłamanie im na dobre wychodzi (niektórzy się nabierają)

to samo w multibanku, tez zwalili na cennik ze nie maja nowej oferty ale lada dzien zaktualizują ;)

w tych kwestiach ja bym wierzyl w najbardziej pesymistyczna wersję.

w WBK pytalem wyraznie o realizacje dwoch czekow na raz - maja oddzielne opłaty od czeku. Ale tak naprawde to sie dowiemy jak ktos to w praktyce przetestuje.

gwoli uściślenia - w WBK faktycznie można dać do realizacji kilka czeków naraz i zapłacić za to tylko jak za jeden czek. Ale tylko w sytuacji, kiedy są to czeki wystawione na ten sam bank. Czyli w przypadku czeków Google'a taki manewr jest możliwy, bo wszystkie jego czeki są na Citibank :)

Moje domeny na sprzedaż znajdziesz tu: https://www.domeneus.pl

a jak długo mozna te czeki zbierac sobie?

mnie sympatyczna Pani w Pekao powiedziała że jeśli nie ma daty wygaśniecia na czeku to są one do zrealizowania przez pół roku

natomiast słyszałem, że jeśli Google w międzyczasie zablokuje Ci konto, to czek przestaje być ważny - prawda to?

odniosłem się do sensu czekania z czekiem (co mogło komuś przyjść do głowy po podaniu przez ciebie informacji że przez pół roku są ważne)

zatem odniosłem się do słów "pół roku", a nie pani z okienka.

Ale pewnie, powód do przeczepienia się i wysłania posta (oraz zaśmiecenia wątka) zawsze jest :D (odpowiadając ci na twój post również dokładam się do śmiecenia, ale co mam robić - ignorować uwagi niektórych? może powinienem)

nie wiem po co odnosisz się do mojej wypowiedzi skoro dobrze wiesz że Pani w okienku mi tego nie mogła powiedzieć ?

jeśli nie wiesz do czego służy quote nie korzystaj z niego

taki mały OT - tak czytam sobie to forum i zadziwia mnie agresja, z jaką niektórzy (i to nawet moderaotorzy) traktują innych użytkowników.

Rozumiem, że można się wkurzyć, jak np. ktoś po raz 10-ty zada to samo pytanie, ale bez przesady - użycie "quote" naprawdę nie jest aż takim przestępstwem ;) No chyba że pan Piotrek traktuje to jako jakąś sztukę i sam jest mistrzem w używaniu "quote", toteż czuje się władny wydawać opinie o użyciu tego jakże istotnego tagu przez innych :D Wyluzujcie ludzie ;)

PS. z góry przepraszam, że sam użyłem "quote", od razu biję się w pierś ;)

Moje domeny na sprzedaż znajdziesz tu: https://www.domeneus.pl

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności