Skocz do zawartości

W jakim banku zrealizować czek?

piotrek

Rekomendowane odpowiedzi

Ja pare dni temu bez problemu wykupłem czek w oddziale BPH w Gdyni na 3-go Maja.

Co ciekawe 100 metrow dalej jest inny oddzial BPH i tu panienka i także dyrektor :)

mówią, że skup trwa do 5 tygodni ;) Inkaso tak samo !!! A prowizja w obu przypadkach

taka sama 1%. Ręce opadają. No ale szkoda zdrowia, skoro 100 metrów dalej w 10 minut

wszystko załatwiłem...

I jeszcze nietypowy temat. Jest amerykański serwis rejestracji programów do któego należe.

To największy serwis tego typu na świecie REG NOW. Czy ktoś ma doświadczenie z wypłatami

czeków? Gdize mi to skupią albo do inkasa wezmą chociaż?

Sorry, nie odpowiadam na PMy

• 2 tygodnie później...
  • Odpowiedzi 741
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

dobra wczoraj przyszedł czek ale to inny temat i uwaga poszedłem sobie potestowac wrocławskie Banki.... Trzymajcie sie...

Wszyscy z Wrocławia....

Przetestowałem 5 oddziałów....

pierwszy poszedł BZ WBK w rynku, róg rynek solny... Skup jaki skup prze pana inkasso i tylko inkasso od 4 do 10 tygodni ale realny termin to 8 tygodni - nie polecam

drugi PKO ten z żubrem bykiem czy pingwinem... ulica Oławska.... pani w okienku hmmmm dzien dobry tak skupujemy ale musi pan poczekac zapytam kolerzanki.... (na marginesie tam mam konto firmowe) pani sprawdzała 30 minut... Tak evtl skupuję z wpłatą na konto bez wypłącania mi do ręki po atrakcyjny kursie dla klientów.... Hmmm dziwne ale pwoeidziała ż enei moze inaczej... evtl inkasso max czas 5 tygodni...

Te druge PEKAO Rynek (po prostu nie rozrówżniam nazw) Grzecznie ale stanowcze nie. Tylko inaksso....

DObra se myslę ide do Citibanku. Al enajpierw znaleźć to jest bodajże ruska.... prosże pana tylko skup no chyba że ma pan u nas konto to wtedy po trzecim czeku mozemy panu zaufać ale tez nie wiećej niż równowartość 5.000 PLN.... cóż tak długo to ja czekać nie lubie :)

OKipo takich przygodach trzeba se poszaleć....

Na ogień idze BPH ruska koło Heliosa i tu sobie pozwoliłem na żart... wchodze do placówki, podchodze do okienka i pokazuję czek i pytam co z nim mog ezrobić, odpowiedź, "to ja musże sprawdzić" po 5 minutach tak inkasso, jeżeli ma pan u nas konto... zapytałem o skup, nie ma szans... Wiec powiedziąłem ze słyszałem że inne oddziały skupują... Pani w okienku do kolegi, kolega do mnei że na pewno nie i że ni ama takiej możliwości... więc prosze o telefon do Centrali... (gdziekolwiek ona by nie była :) ) pan dzwoni czekam 10 minut, podchodzi i mówi że tak skupują ale to jest decyzja, poszczególnego pracownika a on ma pewne wątpliwości co do czeku... Wiec sie wkurzyłem spisałem nazwisko... i leće na ruską bo mam dość... wchodze moje pani nie było... ale 10 minut, czek, dowód podpis, kasa ..... Kuźwa czemu gdzie indziej nie moze być normalnie????

Więc Wrocław, jeszcze raz. Bank BPH ul. Ruska szybko sprawnie i kutluralnie. z tym szybko nei zawsze prawda tylko jedna kasa a czasami 5 klientów...

Mam taką nieciekawą sprawę. Czy oddawał ktoś na początku listopada czek do inkaso, w którymś z banków? Mnie zawsze realizowali w ten sposób w Pekao, ale tym razem coś się przeciąga, bo 6 tydzień się zaczął, a normalnie uwijali się w 5.

Oczywiście pracownika banku ogarneła niemoc i nic nie może mi powiedzieć na temat losów mojego czeku :)

Do banków skupujących czeki można dopisać wreszcie jakiś szczeciński.

Szczecin, Bank BPH, ul. Smolańska 4.

Pani, gdy się dowiedziała, że przyniosłem czek do skupu, zaśmiała się głośno i stwierdziła, że to będzie jej pierwszy raz z zagranicznym...

W związku z tym trwało to 40 min., ale liczy się efekt końcowy. ;)

...so steer a course, a course for nowhere and aforyzmy drop the anchor, my little empire - I'm going nowhere...

Administracja serwerami - zapraszam! A po godzinach - Cytaty.eu.

Byłem dziś w ING Banku Śląskim w Warszawie przy Wojciechowskiego 37, pani powiedziała, że może mi go do inkaso przyjąć, to podziękowałem i pojechałem do BPH przy Pl.Zawiszy (Al.Jerozolimskie 125/127), gdzie (czego należało się spodziewać) po kwadransie otrzymałem kasę, płacąc 10 zeta prowizji.

pojechałem do BPH przy Pl.Zawiszy (Al.Jerozolimskie 125/127), gdzie (czego należało się spodziewać) po kwadransie otrzymałem kasę, płacąc 10 zeta prowizji.

że tak powiem... sam ich rozdziewiczałem :D były jazdy na początku (z kierownikiem oddziału rozmawiałem) ale udało się i teraz jest miło ;)

Jak teraz realizujecie czeki na firmę - ma ktoś z tym problem w tym miesiącu- bo ja TAK - niestety dzisiaj nie udało mi się zrealizować czeku w banku (BPH), w którym realizowałem do tej pory (w innym też).

Dowiedziałem si, że tego typu czeki realizowane do skupu są tylko na osoby fizyczne - firmy tylko inkaso, nawet, jak bym założył konto w BPH to też tylko inkaso - dlatego mam pytanie, czy ktoś w tym miesiącu realizowal czek firmowy do skupu? - najlepiej w krk.

BPH w malutkim mieście, na początku tylko Incaso, podparłem się rozmową z centralą BPH i że oni wskazali mi ten oddział jako najbliższy. Kurs $ był 3,166 więc słabiej niż NBP za ten dzień (3,22), prowizja 1,5% wypłata w $ lub PLN (w dolarach obcinają centy). Pytałem w PKO BP, PEKAO SA (z bizonem), Milleenium, BŚ i wszędzie TYLKO Incaso. Bankierzy boją się skupować nawet jeśli mają prikaz z góry, boją się fałszywek itp. Druga sprawa to fakt, że bankier może odmówić skupu czeku i tyle. Nie ma się co rzucać jak nie chcą kupić - ich sprawa.

Potrzebujesz pomysł na biznes? Zapraszam na największe forum biznesowe w Polsce!

ano boją się... ale:

1. zawsze mogą choć sprawdzić pod światłem UV (czeki ładnie świecą)

2. mają możliwość przefaksowania czeku do Centrali

3. zweryfikowania podpisu na czeku

jak przecierałem szlaki skupu w BPH odbiłem się w okienku że skupu absolutnie nie, pomyslałem sobie trudno jak nie to nie, ale grzecznie poprosiłem aby Pani jednak skserowała sobie czek i w wolnej chwili przefaksowała go do Centrali... nie minęło po pół godziny jak dostałem telefon w stylu "rzeczywiście miał Pan rację, nic nie stoi na przeszkodzie aby skupować od Pana tego typu czeki, zapraszamy"

BPH i inne banki mają własne przeliczniki dolara i są niższe od kursu NBP. Warto sprawdzać ile kosztuje w BPH a ile w BISE zanim odda się czek tu czy tu.

Jesli ktoś ma konto w BPH to zamiast wypłacania od razu gotówki lepiej przelać kaskę z czeku na konto i zaraz po tym wypłacić z okienka (lub z bankomanu) kurs jest wówczas troszeczkę wyższy.

- buduj content metodą drag&drop i łatwo zgarnij SEO backlinki z msDrop

- wideoporadniki jak korzystać z msDrop

Jesli ktoś ma konto w BPH to zamiast wypłacania od razu gotówki lepiej przelać kaskę z czeku na konto i zaraz po tym wypłacić z okienka (lub z bankomanu) kurs jest wówczas troszeczkę wyższy.

Przecież zawsze można poprosić o wypłatę w dolarach i wymienić na złotówki w kantorze kiedy kurs będzie dogodny :blush:.

Uczysz się języka angielskiego? Masz kłopoty z nauką słówek? Sprawdź nową stronę dzięki której nauka angielskiego przestanie sprawiać Ci problemy. Ucz się angielskiego słownictwa, wymowy i gramatyki.

ja tylko powiem tak, byłam dzis zrealizowac czek na uphagena 27 w gdańsku wszystko trwało 10 minut bez słowa proszenia, babka powiedziała że w kazdym oddziale banku trzeba nalegać i muszą czek przyjąć, dodała nawet że w innych bankach też powinni bez problemu skupywac tylko jest totalny bałagan

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności