Skocz do zawartości

W jakim banku zrealizować czek?

piotrek

Rekomendowane odpowiedzi

ja byłem w PKO SA przy placu bankowym w warszawie i mi panienka z okienka powiedziała że można tylko do inkasa i że nie ma żadnego przełożonego, jak ją o rozmowe z owym poprosiłem (?!) , a poza tym to większośc moich pytań zbyła milczeniem czekając aż sobie pójdę.

lekko wkurzony, ale na szczęście spodziewalem sie tego z góry, poszedłem na ul. Nowolipki 2 -2a do BPH, kilka minut drogi od bankowego i to załatwilem.

co prawda czekałem godzinę, siedząc na krześle i patrząc na dlugą kolejkę do kasy, po czym po godzinie pani podeszła i powiedziała żebym stanął w tej długiej kolejce bo są moje pieniądze.

nawet nic nie powiedzialem, ale kurde, mogla mi to powiedziec 20 minut wczesniej to bym je właśnie brał. ale to już jest czepianie się, następnym razem dam czek i wrocę za godzinę :D

P.S. Nowolipki BPH nie ma w liście oddziałów załatwiających czeki więc dopiszcie :peace: Nie ma ich także na stronie bph gdzie jest lista placówek :) zapomnieli widocznie o jednej swojej placówce

• Odpowiedzi 741
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

czesc

bylem dzis w PKO BP w Człuchowie z czekiem

pani w okienku powiedziala mi ze tylko do inkaso i bede musial czekac 3 miesiace i dac im 40 Euro (:angry:) + inne oplaty bankowe

w Pekao SA tez tylko inkaso, do 2 miesiecy, 20 zł opłaty + inne oplaty banku

a w placowce partnerskiej BPH SA (Człuchów, ul. Zamkowa 21B) , powiedzieli mi ze nie przyjmuja

zaraz jade do Chojnic do bph sa i powiem jak tam to wyglada

MMP> ja nie daje i nigdy nie dawalem :hello:

---------------------------------

bylem juz w innym oddziale bph sa

adres: Chojnice, Stary Rynek 11-13

obsluga byla bardzo mila,

skserowali czek, a ze bylo pozno (chwila do zamkniecia) to wzieli moj nr telefonu i nazwisko i jutro wysla ksero do centrali i oddzwonia do mnie ;]

---------------------------------

a kobite w oddziale u mnie w miescie (Czluchow) poinformuje ze czeki w ich banku sa realizowane i powinna sie o tym cos dowiedziec, a nie oklamywac ludzi (w tym mnie)

witam,

Czy z tą realizacją czeków w BPH to jeszcze aktualne? Realizował ktoś z Was ostatnio (po nowym roku) ? Własnie wróciłem z jednego ze szczecinskich oddziałów BPH gdzie pani w okienku czek obejrzała i powiedziała ze jego realizacja będzie kosztowała 70 PLN + koszty banków pośredniczących :)

Od 2 stycznia br, zaktualizowany został cennik w BPH- czy to dlatego? Nie widziałem go jeszcze bo niemoge sie doszukac... ale jesli tak to realizacja w tym banku jest kompletnie nieopłacalna ;)

PS. Jak jest ktoś ze sz-na to prosze o info gdzie mozna takowy czek zrealizowac. bo poza BPH byłem tez w Millenium, City i Deutshe i wszedzie trzeba miec prowadzony rachunek ;)

pozdrawiam

tomek.

Ja dzisiaj zjechałem cały Śląsk. Najpierw w banku w Częstochowie oczywiście mi odmówiono, ponieważ dyrektor zadecydował o zaprzestaniu skupu. Następnie 2 oddziały w Zawierciu : efekt 2 pisma odmowne od pań, które czeku nie chciały skupić (nawet pomimo moich wielu próśb nie raczyły zadzwonić do centrali). Następnym celem mojej podróży były Katowice. Udałem się do oddziału na ulicy Korfantego 56, tam powiedziano mi że czeków nie skupują. Pani z okienka nie chciała ani zadzwonić do centrali, ani napisać mi odmowy przyjęcia czeku. Już lekko znudzony i wkurzony udałem się do filii BPH przy ulicy Koszarowej 6. Pani w okienku przyjęła czek poprosiła o dokumenty i przefaksowała czek do centrali. Po 15 minutach miałem pieniadze w ręku (niestety nie w dolarach bo mają limity wypłat w dolarach). Tak więc, jeśli ktoś wypłaca w Katowicach, to polecam bank przy ulicy Koszarowej.

Pozdrawiam

webtronic

Czy z tą realizacją czeków w BPH to jeszcze aktualne? Realizował ktoś z Was ostatnio (po nowym roku) ? Własnie wróciłem z jednego ze szczecinskich oddziałów BPH gdzie pani w okienku czek obejrzała i powiedziała ze jego realizacja będzie kosztowała 70 PLN + koszty banków pośredniczących :soczek:

Są 3 powody dlaczego mogła Ci tak powiedzieć:

1. Powiedziałeś, że chcesz oddać czek do inkasa, a nie do skupu,

2. Masz czek na firmę, a nie masz rachunku firmowego w BPH,

3. Masz czek od Google sygnowany przez inny bank niż Citibank NY.

Ad. 1.

Polecam iść na al. Jedności Narodowej 50. Cały oddział miał tam dużo styczności z czekami Google i nikogo one tam nie dziwią. Jeśli masz czek na osobę prywatną lub na firme i masz rachunek firmowy w BPH oddaj go do skupu w kasie (czasami, gdy jest dużo ludzi jedno stanowisko doradcy robi za drugą kasę - nawet jakby tak było, musisz i tak stać do kasy właściwej).

Ad. 2.

Swego czasu dowiadywałem się czy mogę oddać czek do skupu, aby następnie przelali mi pieniądze na firmowy rachunek. Tego typu operacja wymaga masę jakiejś papierkowej roboty i kwota jaka z tego wychodziła była nieopłacalna + długi czas czekania.

Ad. 3.

Takie czeki BPH bierze tylko do inkasa.

PS. Jak jest ktoś ze sz-na to prosze o info gdzie mozna takowy czek zrealizowac. bo poza BPH byłem tez w Millenium, City i Deutshe i wszedzie trzeba miec prowadzony rachunek ;)

Ano trzeba. W Citibanku po 3 miesiącach posiadania konta możesz oddawać czeki do skupu i po tygodniu (przez ten czas suma jest zablokowana) dysponować pieniędzmi. Wcześniej tylko inkaso (mniej więcej równe 30 dni czekania). Takie konto w Citi możesz mieć jednak za darmo - wystarczy przelewać pieniądze od razu na innych rachunek - jeśli na koncie nie ma środków, nie są pobierane żadne opłaty.

Ad. 2.

Swego czasu dowiadywałem się czy mogę oddać czek do skupu, aby następnie przelali mi pieniądze na firmowy rachunek. Tego typu operacja wymaga masę jakiejś papierkowej roboty i kwota jaka z tego wychodziła była nieopłacalna + długi czas czekania.

Zakładasz konto firmowe za 25 zł miesięcznie i jeszcze tego samego dnia co oddajesz czek masz kase na koncie - fakt, że mam tam konto firmowe tylko dla adsense, ale do chwili przelewów chyba nic innego się nie da wykombinować.

Ad. 1.

Polecam iść na al. Jedności Narodowej 50.

Taa, ten oddzial zapewne w Szczecinie? Nie sadzisz chyba, ze ktos z poludnia sobie przemierzy caly kraj tylko w celu sprzedazy czeku :piwo:

Ano trzeba. W Citibanku po 3 miesiącach posiadania konta możesz oddawać czeki do skupu i po tygodniu (przez ten czas suma jest zablokowana) dysponować pieniędzmi.

Jasne, a o bzdurnych limitach to juz kolega nie pamieta?

Szlachetne Google

nikt sie nie dowie

jak anty-seo'ujesz

az zajaggerujesz.

Taa, ten oddzial zapewne w Szczecinie? Nie sadzisz chyba, ze ktos z poludnia sobie przemierzy caly kraj tylko w celu sprzedazy czeku :D

Tomaroc pytał o Szczecin, a jemu właśnie odpowiadałem. W czym więc widzisz problem?

Jasne, a o bzdurnych limitach to juz kolega nie pamieta?

Pamiętam, ale z Citi można się bez problemu dogadać.

Przy okazji, jeśli ktoś chce korzystać z Citi w Szczecinie to polecam czeki oddawać w oddziale inwestycyjnym na pl. Rodła przy PAZIMie (kasy - schodami do góry w oddziale) - obsługa szybsza niż na Wyzwolenia. Żeby nie było nieporozumień - Citi wcale nie polecam, lecz przedstawiam jako opcję. Zdecydowanie lepiej skorzystać ze skupu w BPH.

Jakubie, chyba wstałeś dzisiaj lewą nogą. :pisze:

EDIT:

Zakładasz konto firmowe za 25 zł miesięcznie i jeszcze tego samego dnia co oddajesz czek masz kase na koncie - fakt, że mam tam konto firmowe tylko dla adsense, ale do chwili przelewów chyba nic innego się nie da wykombinować.

Teraz mają różne promocje. Przykładowo Harmonium mikro - można mieć cały pakiet Harmonium za 15zł miesięcznie + 15zł za konto walutowe (ich kursy USD nie są zbyt atrakcyjne).

Jakubie, chyba wstałeś dzisiaj lewą nogą. :D

Powiem wiecej: nie kladlem sie juz jakis czas. Faktycznie, moje niedopatrzenie z tym Szczecinem :D

Co do negocjowania z Citi to niewielki odsetek oddzialow ma taka mozliwosc. Wiekszosc ma z gory okreslone progi i manager danego oddzialu ma zerowe pole do manewru.

Dobranc :P

Szlachetne Google

nikt sie nie dowie

jak anty-seo'ujesz

az zajaggerujesz.

Polecam iść na al. Jedności Narodowej 50. Cały oddział miał tam dużo styczności z czekami Google i nikogo one tam nie dziwią. Jeśli masz czek na osobę prywatną lub na firme i masz rachunek firmowy w BPH oddaj go do skupu w kasie (czasami, gdy jest dużo ludzi jedno stanowisko doradcy robi za drugą kasę - nawet jakby tak było, musisz i tak stać do kasy właściwej).

wielkie dzieki, czek jest na osobę prywatną, sygnowany Citybank NY wiec mam nadzieje ze na Jedności się uda. btw. Na forum w innym watku podany jest BPH na Smolanskiej - tam kobieta patrzala na mnie z tym czekiem jak na obcego z innej planety :D

dzieki za podpowiedź

pozdro

tom.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności