Skocz do zawartości

W jakim banku zrealizować czek?

piotrek

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 741
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Co raz pojawiaja się uwagi że ten oddział nie skupuje i tak dalej, ja podziele się swoim doświadczeniem.

Byłem dwa razy w banku i kręcono nosem ale w końcu z bólami skupiono czek, ale tyle nerów przy tym straciłem że skorzystałem z formularza na stronie BPH i podzieliłem się uwagami na temat danego odziału.

Otrzymałem taką oto odpowiedź

Odpowiadając na Pana pismo z dnia 15/08/2005r odnośnie jakości obsługi

podczas operacji skupu czeku zagranicznego uprzejmie informuję, że

dokładnie sprawdziliśmy opisaną sytuację.

Pragnę Pana serdecznie przeprosić za wszelkie niedogodności.

Dołożymy wszelkich starań, aby podobna sytuacja nie zdarzyła się w

przyszłości.

Pragnę zapewnić, że z najwyższą troską dbamy o wysoką jakość świadczonych

przez nas usług, a zadowolenie naszych Klientów jest dla nas priorytetem.

Za trzecim razem skupino czek z uśmiechem i zaproszono ponownie.

Wnioski pozostawiam dla was.

Z poważaniem

Bylem w trzech oddziałach u mnie w miescie (Radom). Pytalem czy jak bede mial zalozone firmowe konto to czy skupia... dostalem odpowiedz, ze nie :/ Jezeli pojade do centrali citibanku lub bph w warszawie to skupia? Bo juz nie wyrabiam z nimi

Przeczytaj co poprzednio było napisane w tym wątku - poproś o przefaksowanie czeku do centrali.

Prosilem :] Ale co najlepsze Pani powiedziala mi, ze ona nie skupi czeku bo w razie gdyby byl bez pokrycia to ona musi to oddac ze swojej kieszeni :jezyk1: Smiechu warte. Juz zrealizowalem czek w BISE. Pani powiedziala zebym chiwlke poczekal... minelo 3 minuty i powiedziala, ze nie ma jeszcze odpowiedzi z centrali ale skupi :) Podpisalem jedynie papier, ze w razie gydby czek byl bez pokrycia oddam cala kwote wraz z odsetkami. Jezeli chodzi o BPH to zapewne natrafilem na nie ta osobe, ktora trzeba i tyle. Stracilem cale dwa dni na jezdzenie po wszystkich placowkach pekao, pko i bph, a po BISE szczerze mowiac nie spodziewalem sie, ze skupia mi czek :)

Dziś dostałem taka odpowiedz od BPH, ale i tak wiem iż jak pójdę do oddziału to i tak pani w okienku będzie próbowała wymigać sie od swoich obowiązków. Teraz mam plan taki iż jak panienka w okienku mi odmówi to spróbuje metody na atak w dół hierarchii czyli `Dzwoniłem wczoraj do wojak który jest kierownikiem oddziału w Poznaniu i powiedział mi iż takie czeki skupuje się u państwa bez problemu. I jeżeli nadal obsługa nagminnie nie będzie chciała przefaksować podpisu czeku w celu weryfikacji to mam zadzwonić do centrali a oni wytłumaczą państwu jak to się robi `

Szanowny Panie,

W odpowiedzi na zapytanie informuję, iż istnieje możliwości inkasa lub

skupu czeków zagranicznych w naszym Banku.

Dopiero po przedstawieniu czeku w dowolnej placówce Banku, nasz pracownik

będzie mógł sprawdzić czy czek, który Pan posiada może zostać skupiony lub

przyjęty do inkasa.

1. Przedmiotem inkasa są czeki wystawiane przez banki nie będące

korespondentami lub bankami współpracującymi z BPH S.A. oraz czeki z

wystawienia prywatnego - firm i osób fizycznych. Minimalny okres inkasa to

4 tygodnie.

Natomiast skup czeków z równoczesną zapłatą dotyczy następujących rodzajów

:

1.czeki bankierskie wystawione przez banki zagraniczne (banki

korespondentów i współpracujące z BPH S.A),

2.czeki podróżnicze banków zagranicznych,

3.czeki gwarantowane (euroczeki),

4.czeki skarbowe,

5.inne dokumenty płatnicze, pełniące w obrocie zagranicznym rolę czeku,

takie jak "money orders”, czyli przekazy pieniężne,

6.czeki wystawione przez niektóre osoby prawne nie będące bankierami.

Decyzję o skupie czeku podejmuje placówka Banku.

Nie ma obowiązku posiadania rachunku w Banku BPH SA w celu dokonania

inkasa lub skupu czeku.

Dziękuję za zainteresowanie naszą ofertą, zapraszam do korzystania z

produktów i usług Banku BPH S.A.

W wypadku dodatkowych pytań proszę o informację zwrotną lub kontakt z

infolinią Banku BPH S.A. 0801 321 321 (koszt jak za połączenie lokalne)

...

Sorrow, idź do BPH na Zamościu, tam nie robią problemów ze skupem. Owszem, za pierwszym razem były podchody i niechęć, ale tekst "w całej Polsce skupują, więc u Was nie może być inaczej" oraz "proszę przefaksowac czek do centrali" powtórzone kilka razy przekonały panią w okienku.

Eksperyment Discover.pl

Czy ktokolwiek wie jak wygląda realizacja w Łodzi ?

Byłem w PKO SA i spuściła mnie miłym głosem ;] Że w ogole nie ma u nich takich mozliwosci - nalegał bym ale nie wiedzialem czy to jest tak jak w BPH. Chcieli ode mnie 22USD i 10zł+9zł. A czek mialem niewiele ponad 100 USD

Oddziały skupujące w Łodzi ? D: Cokolwiek ? :D

W piątek (24/02/2006) byłem w Banku BPH (Warszawa, Pl.Zawiszy) i niestety aby zrealizować tam czek trzeba mieć konto.

byłem tam dziś. konto mile widziane, ale czek zrealizowali i tak . więc po prostu czasem trzeba się mile uśmiechnąć do pani w okienku i juz.

a po BISE szczerze mowiac nie spodziewalem sie, ze skupia mi czek

a to ciekawe, bo ja przed chwila dzwonilem do centrali BISE i powiedzieli ,ze ni dudu nie skupia

trafilem na kompetentna osobe , ktora dokladnie mi powiedziala, jakie czeki skupuja i co i jak.

A co do BPH odmowa przyszla z Krakowa - panie w oddziale byly chetne, zeby skupic po przefax.

odmowily - tak, ze to centrala rzadzi i pewnie maja gorny limit kwoty, z mniejszymi czekami nie

robia (przynakmniej nie robili) problemu

u mnie pani powiedziała, że z wiekszymi kwotami nie ma żadnego problemu tylko trzeba dwa dni wcześniej dać znać aby zarezerwowali odpowiednią ilość waluty jak chcesz gotówka a jak przewalutowanie na konto to bez żadnych problemów (BPH Gdańsk Ogarna)

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

a ja nadal realizuję czeki zupełnie za darmo, szczególnie mi się to podoba, że niezależnie od tego jaką kwotę realizuję, to nie biorą żadnej prowizji.

Aktualnie w Warszawie przy Senatorskiej w Citibanku, ale realizowałem w kilku różnych oddziałach Citibanku, i w żadnym nie robili problemu.

nie rozumiem, czemu prawie nikt nie chce realizować swoich czeków za darmo tylko wszyscy wesoło bulą i się cieszą

Beerbant, to sprobuj w BPH wieksza kwote powiedzmy ok 2000USD w oddziale sa chetni ale siedzi jakis gostek w krakowie co mowi NIE i argumentem jest to ze oni czekaja na pieniadze z USA miesiac i koszty kredytu (oczekiwania) przerastaja ich prowizje - mi sie zdaje, ze oni ten czek po prostu miesiac wysylaja bo z tego co wiem banki amerykanskie (przynajmniej te duze i powazne) robia transfer blyskawicznie.

juice99: citibank, z tego co wiem relizuje czeki tylko swoim klientom i przy wiekszych kwotach tez biora w inkaso, co jest , jak dla mnie, granda na maksa bo , jak juz pisalem, moja kasa lezy w ich banku i powinni mi wyplacac ja od reki na rzadanie, niezaleznie czy mam u nich konto , czy nie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności