Skocz do zawartości

W jakim banku zrealizować czek?

piotrek

Rekomendowane odpowiedzi

a czy przyjmują w Citi do skupu od osób nie będących ich klientami?

Pani w BOK'u powiedziala mi, ze do skupu nie przyjmuja czekow wystawionych w Citibanky N.Y., tylko inkaso. Ale moze w okienkach o tym nie wiedza.

• Odpowiedzi 741
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

to prawda, trzeba być ich klientem, ale masz dwie opcje jak już jesteś

1) skup czeku - opłata chyba 20zł i realizują w ciągu ok. 3 dni (w sumie średnio opłacalne bo już lepsze jest pod tym względem BPH)

2) inkaso czeku - zupełnie za darmo niezależnie od wysokości czeku (ważne dla mnie) - i z tej opcji zawsze korzystam.

najtańsze konto u nich kosztuje 8zł/mies. zdaje się, ale masz darmowe przelewy zewnętrzne nawet zagraniczne (zaoszczędziłem na tym już ponad 100zł) i kilka innych bonusów, niedostępnych ze zwykłych kont bankowych za złotówkę dostępnych u konkurencji

wypłaty z bankomatów sieci euronet też za darmo

tak trzeba, ale ja w ogóle bym tej opcji nie polecał, bo wtedy płacisz za konto miesięcznie + opłata za realizację czeku. to już lepsze BPH do tego.

a jak Ci nie zależy na czasie i możesz oddawać czek do inkasa to się bardzo opłaca bo nie musisz mieć żadnych 3 miesięcy konta a realizują to za darmo

• 2 tygodnie później...

Gdyby ktoś chciał zrealizować czek w Białej Podlaskiej to:

BPH ul. Kolejowa 5 - tragedia. Tylko inkaso i koniec dyskusji.

BPH ul. Prosta 10 - a tutaj wszystko odwrotnie. Bardzo miła obsługa. Musiałem poczekać parę minut na przefaksowanie czeku do centrali (pierwszy taki czek w tym banku) i wypłata gotówki w kasie. Wszystko trwało raptem 15 minut.

hmmm... jakies dwa tygodnie temu oddawalem jak zwykle czek do BPH... Wroclaw, Ruska... do tej pory zadnych problemow - tak, jak wszyscy opisywali: 15-30 minut czekania i $$$ w portfelu.

ale...

dwa tygodnie temu obslugiwala mnie chyba jakas nowa pracownica (bodajze Kalina miala na imie, czy jakos tak :( ). standardowo fax do centrali, wszystko pieknie-ladnie, a potem telefon(przy mnie) do tejze centrali i chwile potem slysze cos takiego (wszystko odtwarzane z pamieci) :

-dzisiaj jeszcze w drodze wyjatku mozemy przyjac czek do skupu, ale nastepnym razem, dla wiekszej kwoty, to juz tylko inkaso.

ja robie tzw. wielkie oczy...

-a ta wieksza kwota to ile?

ona:

- okolo 500$

ja:

-ale, to przepraszam, cos sie zmienilo? poprzednim razem mialem sporo powyzej 500$ i wszystko bylo dobrze.

ona:

-nie wiem, bo pierwszy raz czek przyjmuje.

resumujac, cos sie w BPH zaczyna dziac niedobrego i dla czekow powyzej 500$ moga byc problemy...

Fabryka Spamu - mój SEO-blog

Polecam prosty CMS - PikoCMS do stawiania zaplecza.

W poniedzialek bylem ze swoim czekiem na krakowskim rynku. Wszedlem do banku chwile przed 19 (godzina zamkniecia) i pani mnie poinformowala, ze musze przyjsc przed 16, bo do tej godziny jest czynna centrala, a teraz sie zmienily przepisy u nich i kazdy czek musza faksowac.

Pomyslalem - trudno, wpadne jutro.

Jak pomyslalem, tak zrobilem. Nastepnego dnia wpadlem do banku kolo 11 i poprosilem o skup czeku. Tym razem nie trzeba bylo nigdzie faksowac ani dzwonic, a pani w okienku sie tylko spytala "wolisz w dolarach, czy wolisz w PeeLeNach" :(

Wniosek taki, ze chyba sami nie bardzo wiedza i ktos predzej czy pozniej skupi czek od reki.

Panowie a co mowicie jak pyta pani w okienku co ma wpisac ze zaco ten czek? ja mowie ze za reklame a Wy? co powinno sie mowic bo ta babiczka wpisuje gdzies tam zaco dostalem te pieniadze.

odpowiadaj, że za sex oralny z posłem Samoobrony :D

ps. co za bzdura "ca co?" mnie się nigdy nie pytali w banku, zresztą co to banku obchodzi za co

Przepraszam wszystkich którym poleciłem Citibank. z moich wcześniejszych wypowiedzi widać, że polecałem aby realizować tam czeki...

Bardzo ale to bardzo się na nich zawiodłem, okradli mnie na sumę 200$, rozpatrują moją reklamację od 2 tygodni i nie wiadomo co dalej.

wysokość dwóch czeków jakie tam składałem nie przekroczyła 1000$, jednak prowizja została pobrana - a wyraźnie mają w umowie, że prowizji od czeków inkaso nie pobierają ŻADNEJ.

Odradzam wszystkim ten bank, mam u nich od roku konto, kartę kredytową 3 konta (złotówkowe, euro i dolarowe) i zamierzam walczyć z nimi na wszystkich frontach, począwszy od forum, po kłótnie w oddziałach aż po zgłoszenie ich złodziejstwa tam gdzie się to zgłasza. :|

Ogólnie, od dwóch tygodni mają to gdzieś, jeszcze zostałem ponformowany że jak sprawa się wyjaśni to do mnie nie zadzwonią, bo zmieniła się polityka firmy i klient sam musi dzwonić i się dowiadywać o stank reklamacji. po prostu...

gdzie można zgłosić złodziejstwo banku ?

P.S. czeki realizuję u nich od roku i nigdy nie było problemu. Tym razem jednak zrealizowałem czek w innym oddziale. Zatem moje podejrzenie jest takie, że paniusia przy okienku coś źle wypełniła i skończyło się to pobraniem tak ogromnej prowizji. Nie sądzę jednak, aby się do tego przyznali..

Przepraszam wszystkich którym poleciłem Citibank. (...) Odradzam wszystkim ten bank, mam u nich od roku konto, kartę kredytową 3 konta (złotówkowe, euro i dolarowe) i zamierzam walczyć z nimi na wszystkich frontach (...)

cały czas niestety tak jest (w Polsce), że banki (i wiele innych instytucji) ma klienta w ... głębokim poważaniu, widać nie ma jeszcze wystarczającej konkurencji między bankami (innymi instytucjami)

OT:

jeśli idzie o banki to praktycznie z każdym, którego byłem klientem mam mniej lub bardziej złe doświadczenia, najgorsze z Reiffeisen Bank - zdecydowanie nie polecam tego banku do czegokolwiek, nawet do wywozu nieczystości :) , nie ma co tu się rozpisywać, ale z powodu nadgorliwości pracownika poniosłem straty i zrezygnowałem z ich usług (oczywiście reklamacjom i odpowiedziom na reklamacje nie było końca)

Czyli fuzja BPH i PekaO s.a. nie unikniona, co teraz z czekami, bo u mnie w mieście w PeKaO zdecydowanie twierdzą że tylko inkaso.

Natomiast BPH idzie pod młotek, chyba się nieco skomplikuje sprawa czeków :)

Ja mam wielką nadzieje ze nie będzie tak... Ale coż poczekamy, zobaczymy... :)

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności