Skocz do zawartości

W jakim banku zrealizować czek?

piotrek

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 741
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Odwiedziłem niedawno stronę internetową banku BPH i znalazłem tam temat o czekach w obrocie zagranicznym (czyli o skupie czeków). Według tego co tam jest napisane, zrobiłem wydruk i poszedłem do swojego banku BPH. Poprosiłem o skup, Pani powiedziała, że nie skupują. No i wtedy uderzyłem z "grubej rury" i zarzuciłem, że nie sa na bieżąco w temacie. Na dowód tego pokazałem wydruk. Zebrało sie "konsylium banku" no i wyobraźcie sobie, że przyznali mi rację. Stwierdzili, że jest to nowa usługa, której jeszcze nie mieli okazji przetestować. Wszystko trwało jakieś 15 minut i dolary zostały wypłacone.

Jaki z tego wniosek - "Wszystkie oddziały banku BPH w Polsce według regulaminu są zobowiązane do skupu czeków pochodzących z programu Google Adsense". Po prostu w oddziałach banku gdzie do tej pory nie skupywano czeków, trzeba ich uświadomić, jeśli są krnąbrni i nie chcą tego zrobić.

Link do artykułu ze strony BPH: www.bph.pl

Właściwie Szy do listy banków skupujących czeki mógłbyś dodać wszystkie oddziały BPH w Polsce.

Pozdrawiam

Postanowiłem dzisiaj przy okazji załatwiania róznych spraw, oddać czek do skupu w bphu w moim rodzinnym mieście (Ostrowiec Świętokrzyski).

Tam dwie pani kierowniczki pomimo tego że zacytuje "klient się upiera", nie chciały mi tego czeku przyjąć. Tłumaczenie nic nie dało i podpieranie się stroną internetową bphu..

W końcu mi się znudziło i że w sumie nie paliło mi się z tą kasą, więc odpuściłem, zrealizuje sobie na spokojnie w Krakowie..

Ale morał z tej hisoryjki taki, że w Ostrowcu Świętokrzyskim w BPH czeków adsense nie skupują...

Hehe oni wszyscy są dobrzy w tych bankach. W tym miesiącu byłem w tym samem oddziale co poprzednio, oddaję częk i mówię, że do skupu, kobieta wzieła popatrzyła na mnie i na czek, i powiedziała:

"Nie skupujemy czeków, na czeku pisze Citybank, i powiedzała, że ten bank jest naprzeciwko", no to ja jej tłumaczę, że to nawet chyba ona skupowała mój porzedni czek, a i tu mnie zagieła i mówi:

"Niemozliwe, bo ja się niezajmuję walutami..."

No, ale podeszła do kasy obok, dała młodej blondynce czek i po 5 minutach miałem gotówkę.

Mar.

Polecam katalog SeoPark.pl, katalog AK47 (5 lata w sieci) ...oraz Wirtualne-miasta.eu
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem

Udało mi się sprzedać czek w BPH i muszę pochwalić, fachowa obsługa, kasa odrazu po niezłym kursie, uważajcie na placówki w mniejszych miastach, mnie zrobili w bambucho i odesłali do innego miasta bo powiedzieli że oni nie skupują a prawda jest taka że każda placówka musi skupić.

Byłem także w PKO BP i katastrofa, babka zażyczyła sobie 25zł i 20 USD wpłaty, czekać trzeba do 6 tygodni i niewiadomo czy jeszcze mi kasę dadzą :D

Dobrze że jest BPH :blink:

Dziś byłem znów w BPH w Warszawie przy Rakietników, ta sama pani, która za pierwszym razem wypłacała mi kasę za czek powiedziała, że dostali pismo z centrali (oczywiście do wglądu tylko dla pracowników), żeby nie przyjmować czeków za AdSense do skupu a tylko i wyłącznie do inkaso. Nie chciała też wysłać go do centrali faksem żeby potem pokazać mi odpowiedź, że mają go nie przymować... Podziękowałem i wyszedłem.

I zaniosłem do ING Banku Śląskiego przy Wojciechowskiego 37, tam zostawiłem do inkaso, zapłaciwszy wpierw 15 PLN. Mam czekać 6 tygodni.

Po drodze wstąpiłem do BOŚ przy Wojciechowskiego 37, tam w ogóle nie realizują czeków.

Koszalin, BPH ul. Andersa 4-6 - bez problemów by mi zrealizowali, gdyby nie to że czek wystawiony był na firmę moją, a nie na mnie jako osobę prywatną - a oni takich czeków nie realizują, tylko 'niby' banki gdzie firma ma konto, jakby był na indywidualne to nie byłoby problemu więc można zaliczyć ten oddział.

Ja dziś dostałem bardzo złą informacje. Otóż oddział BPH, który realizuje mi czeki stwierdził, że od wczoraj (01.06.2006) skupują jedynie czeki do wartości 5tys PLN, jeżeli kwota na czeku jest większa musi on trafić do INKASO :(

Podobno zarządzenie dotyczy całego kraju.

ja dzisiaj zrealizowałem swój pierwszy czek - nie był on na wysoką sumę (do wspomnianych 5000 daleko mi, więc nie mam problemu z inkaso), ale niestety od 1 czerwca BPH podwyższyło minimalną prowizję do 20 zł :(

Tak więc jak dla mnie kolejne wypłaty na pewno już przelewem ...

Aha - a wypłata w opisanym w przyklejonym wątku oddziale na Kościuszki w Łodzi, cała procedura trwała może 3 minuty :)

Postanowiłem dzisiaj przy okazji załatwiania róznych spraw, oddać czek do skupu w bphu w moim rodzinnym mieście (Ostrowiec Świętokrzyski).

Tam dwie pani kierowniczki pomimo tego że zacytuje "klient się upiera", nie chciały mi tego czeku przyjąć. Tłumaczenie nic nie dało i podpieranie się stroną internetową bphu..

W końcu mi się znudziło i że w sumie nie paliło mi się z tą kasą, więc odpuściłem, zrealizuje sobie na spokojnie w Krakowie..

Ale morał z tej hisoryjki taki, że w Ostrowcu Świętokrzyskim w BPH czeków adsense nie skupują...

ale wystarczylo abys poprosil zebys laska zadzwonila do centrali i potwierdziala zgodnosc i ze moze skupic. bop kazdy BPH ma taki obowiazek... (z tym obowiazkiem tak mi wsie wydajee ) ale wiem ze tak robili znajmomi i prosili aby dzwonili dop central w wawie

Corvvin, weź kumpli zróbcie wężyk i jak jednemu Ci nie skupią to wykrzycz 'Tu nie skupują adsense' i niech Twoi koledzy będą oburzeni :)

tenp omyskl mi sie podoba :)

userbar3.gif

userbar2.gif

Banki BPH już nie skupują czeków za gotówke, od 2 tygodni mają takie rozporządzenie.

Od teraz trzeba mieć w tym banku konto. Czeki będą realizowane od reki, a gotówka od razu będzie wpływać na konto. Bez czekania na weryfikację.

To są informacje, które udało mi się dzisiaj uzyskać w Gdańskim BPH na Ogarnej 116.

Jak widać bank się wycwanił i przy okazji zmusza do korzystania z ich dodatkowych usług.

A jak wiadomo prowadzenie konta zwiazane jest z miesięcznymi opłatami ale i tak najwiecej zarabiaja na obracaniu naszymi pieniedzmi.

Tylko chyba nie wiedzą, że Google wprowadziło opcje przelewów dla naszego kraju :)

Sprostowanie do tego co wyżej podalem, na dziś dzień tj. 27.06.2006 oddział główny BPH w Gdańsku Wrzeszczu na ul. Miszewskiego skupuje czeki od ręki, za skup pobierają 20 zł.

Dlaczego babka na Ogarnej nie wzięła ? Tylko zaczęła ściemniać że trzeba mieć u nich konto... jednocześnie przeszła zaraz do reklamowania kont i ich zalet i już zaraz chciała zakladać mi konto, że zaraz pieniądze będą itp. :rotfl: ...mam wrażenie że ona ma prowizje od założenia konta i w ten nieładny sposób werbuje sobie klientów. Zreszta widać było po niej że cwaniara :) - a jak nie chcialem założyć konta, to na odchodne powiedziała ze i tak do niej wróce heh ...i się przeliczyła :)

Sprawdzał ktoś może BISE Bank - Filia Nr 1 w Gdańsku na ul. Grunwaldzkiej 30/32 B ???

Na swojej stronie https://www.bise.pl/publicity/bise/internet...ex/pl_czeki.htm mają w ofercie skup czeków na bardzo dobrych warunkach.

Dzisiaj byłem w tej placówce, dowiedziałem się że czeki skupuje tylko oddział główny w Gdynii.

Zawsze jest okazja na wysłanie komuś kartki

Konta Bankowe - porównaj i wybierz najlepsze

Konto Inteligo

Odrobinę mnie przestraszył powyższy post, ale jak to w BPH bywało wcześniej, albo takie postanowienie istnieje tylko w powyższym placówce, albo nie wszystkie inne placówki BPH o tym wiedzą (tudzież ich pracownicy). Skupiłem dzisiaj czek, gotówkę dostałem do ręki. :)

pzdr.

omnia mea mecum porto

In general, it could be argued from the consumer point of view that the better the search engine is, the fewer advertisements will be needed for the consumer to find what they want.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności