Skocz do zawartości

W jakim banku zrealizować czek?

piotrek

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 741
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
A mi policzyli w oddziale BPH 0,5%

To bardzo niedobrze bo dopytywałem dwukrotnie czy napewno to nie jest 0,5%

[EDIT] z ciekawości zadzwoniłem na infolinię BPH bo mi się wierzyć nie chciało że jeden oddział miałby taką taryfę a drugi inną i wszystko się wyjaśniło. Sympatyczna Pani z pełną informacją odesłała mnie do dokumentu https://www.bph.pl/res/docs/det/1230pdf.pdf strona 22 "Realizacja operacji czekowych".

W BPH oferuje

Skup czeków - 1,5%, min. 10 zł max. 1000 zł + ew. koszty banków zagranicznych pobierane od opłaconych czeków podróżnych. Skup może być tylko gdy bank czy instytucja wystawiająca czeki jest na liście wiarygodnych wystawców czeków.

Inkaso czeków - 1%, min. 10 zł, max 500 zł

Sprzedaż czeków - 0,5%, min. 30 zł, max 350 zł ale to nikogo z nas chyba nie interesuje i nie dotyczy bo to my pozbywamy się czeków a nie chcemy je kupić :D

Jak oni realizują te czeki

Zabierają od Ciebie czeki, obliczają prowizję wg kursu walut z bieżącego dnia, spisują dane i biorą numer telefonu. Jak kasa im spłynie z banku wystawiającego czek dzwonią do Ciebie żebyś wpadł po pieniądze :)

Zgadza się?

nie. akurat w BPH nie musisz mieć żadnego konta - wypłacają Ci gotówkę w okienku kasy i to jest bardzo sympatyczne

Chyba w gotówce w zielonych nie dadzą?

Tak jak sobie zażyczysz przy zawieraniu transakcji dostaniesz zielone albo złotówki :(

- buduj content metodą drag&drop i łatwo zgarnij SEO backlinki z msDrop

- wideoporadniki jak korzystać z msDrop

Do 4 tygodni w BPH jeszcze mi się nie zdażyło... regularnie jest to 5,5 - 6 tygodni. A kase biore w zielonych w okienku, problem jest jedynie z kwotą poniżej 1 dolara - wtedy zamieniają na polski bilon.

A co do procentów - tak mi powiedzieli w oddziale na początku, choć ostatnio pani powiedziała ze prowizja jest .... i zaokragliła to do 10 zł, z czego wnioskuję iż faktycznie moze to być 1 % a nie 0,5%.

ps. ostatnio czek dłużej "szedł" i doszedł w nowym layoucie. I jeszcze jedno - po raz pierwszy na kopercie zostało napisane PP Sweden... Jeśli w Szwecji to jest wystawiane i idzie około tydzien dłużej, to żadna pociecha. Ktoś też tak miał?

juice99 może to jakiś myk o którym nie we wszystkich oddziałach wiedzą, że posiadając konto płacisz 0,5%... to tylko domysły ale dokąd Ci realizują czeki na lepszych waruknach niż z oferty to nic tylko się cieszyć :)

Chciałbym zasięgnąć Waszej wstępnej opinii na temat ING bo chyba się tam wybiorę aby sprawdzić z ciekawości czy oferta na stronach pokrywa się z rzeczywistością. Wcześniejsze wypowiedzi raczej nie nastrajają do zachwytu nad wyborem tego banku ale z aktualnej tabeli opłat i prowizji dla dla osób fizycznych wynika że mamy do wyboru:

Skup czeków - 1%, min. 50 - mowa o czekach wystawianych za granicą (warunkowych) cokolwiek to znaczy

i dość interesujące Inkaso czeków - 0,25%, min. 15 zł, max 300 zł

Co więcej z informacji uzyskanych telefonicznie 0800 65 66 66 dowiedziałem się że realizacja czeku oddanego do inkasa trwa kilka dni :-k z grubsza do dwóch tygodni co wydaje się być bardzo korzystną ofertą.

Dowiedziałem się też że nie ma potrzeby posiadania tam konta czyli jak w BPH dostaniemy kaskę z okienka.

Co więcej z informacji uzyskanych telefonicznie 0800 65 66 66 dowiedziałem się że realizacja czeku oddanego do inkasa trwa kilka dni  z grubsza do dwóch tygodni co wydaje się być bardzo korzystną ofertą.

Pytanie tylko, czy to fizycznie możliwe, by czek w kilka dni zdążył zostać

odnotowany w banku w którym go oddasz, odbyć podróż do banku który

go wystawia, tam zostać uznanym i zrealizowanym, potem pieniądze

przelewem... Podejrzewam niekompetencję informującego...

Szy.

piotrek - w kwestii pierwszej, to dzwoniłem na infolinię BPH i się dowiedziałem, że każdy oddział jest władny ustalić własne zasady :) W jednym oddziale z jakichś względów mogą być inne ceny niż w innym.

w kwestii ING - popatrz na ten wątek kilka stron wcześniej, moja wypowiedź o bankach.

jest dodatkowa opłata do każdego czeku, o której informują tylko na miejscu w oddziale, nigdy na infolinii.

Nie wierzę w kilkudniową realizację czeku - spytali się Ciebie chociaż skąd masz czek? z jakiego banku? bo na pewno nie mają z każdym bankiem takiej możliwości.

ani millennium ani ING mimo swoich zachęcających ofert na papierze (bądź na stronie) nie mają takich cen jakie podają. Zwyczajnie kłamią, potem przepraszają na infolinii i mówią że zmienią, a teraz widzę że mają to dokładnie w du**e i nie zamierzają tego zmienić :P

Millennium to ma nawet na dodatkową opłate (której nie ma w cenniku) specjalnie wymyśloną nazwę, nazywa się to opłata PORTO :P fajnie co? :P

Szy, i mnie terminy zaskoczyły ale Pan na infolini wyjaśnił ze potwierdzenia odbywają się drogą elektroniczną dlatego to tak szybko działa. Być może bank realizujący czeki ma możliwosć sprawdzenia drogą elektroniczną autentyczności wystawionego przez inny bank czeku. Co więcej jeśli zatwierdzenie operacji zostałaby dokonane drogą elektroniczną reszta to tylko formalność przesłania czeku w jedną i transferu pieniędzy w drugą stronę a na to pewnie wystarczyłby i tydzień.

spytali się Ciebie

Tak, dość precyzyjnie wszystko podałem w trakcie rozmowy. Nie chcąc więcej gdybać na ten temat po prostu wybiorę się z kolejnym czekiem do oddziału ING. Po wizycie zdam Wam relację :)

oddział jest władny ustalić własne zasady

Kto wie, może nawet można ponegocjować, warto spróbować

przykro mi, żaden inny bank tego terminu nie używał. poza tym chodzi o opłatę która jest ukryta :) Mnie o niej poinformowali jakby to było jakieś okdrycie w stylu "a o opłacie PORTO to Pan wie prawda?"

Oni pobierają opłatę za realizację czeku 10-15zł (nie pamiętam) + opłata za realizację czeku? ;] spoko.

używają przestarzałej nazwy, na coś co już raz policzyli i nie informują o tym na infolinii/na stronie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności