Skocz do zawartości

W jakim banku zrealizować czek?

piotrek

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 741
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

juice99 - po prostu oni nie mają zielonego pojęcia o tym. mozesz porównać to z US: w jednym vat na okna to 7, w drugim to 22 :lol: każdy US interpretuje (-tował? miało się to zmienić?) przepisy według własnego widzimisię.

i z bankami podobnie. ogólnie maja jakieś tam przepisy ale z racji tego, że hamerykańskie czeki w polskich bankach to zupełna rzadkość, to pracownicy nier posiadają na ten temat wiedzy.

najzabawniejsze przypadki to:

- BPH - w jednym oddziale bez konta, w drugim tylko z kontem :o

- CITI - twierdzenie, że nowy czek jest już nieważny :D

w przypadku BPH to się o to ich spytałem i mi uczciwie przyznali, że ich placówki mogą nakładać własne prawa :D Wyraziłem zdziwienie, a oni powiedzieli, że ich placówki są dosyć niezależne i jeśli w jednym oddziale mi karzą założyć konto a ja koniecznie nie chcę, to radzą mi pójść do innego :lol:

ale w przypadku Citibanku to różnice są porażające, bo 130$ (czy 80$ )prowizji albo 0$ prowizji to jednak jest różnica.

Tak... Dostałem czek... Poszedłem do ING Bank Śląski (Kraków, ul. Teligi)- realizacja do 16 tygodni, prowizja 15 zł. Dla testu poszedłem do PKO Bank Polski (oddział też na Teligi w Krakowie). Biedne kobitki kompletnie nie wiedziały co z tym czekiem mają robić więc w oddziale kolejka na 30 osób się utworzyła i w końcu trafiłem do pokoju specjalnej obsługi ;) Po około 15 minutach kobieta stwierdziła, że nie wie czy oni konkretnie czeki z Citi USA w inkaso biorą i musiała by sprawdzić (wysyłając kopie czeku gdzieśtam faksem). Mówię - dobra, ale najpierw niech mi pani powie jakie prowizje... No i się dowiedziałem... Na dzień dobry 1% ale nie mniej niż 20 zł, do tego 9,3 zł za list polecony i jeszcze, tak w ramach bonusu, równowartość 25 Euro pod zastaw... Niby zwrotne ale jakoś wole nie ryzykować... Czyli ogólnie podliczając żeby zrealizować ten mój czek na cvrpfrg dolarów musiałbym wpłacić im około 130 zł. Pfff... Dziękuję za taką usługę.... Oddam do ING... może przejdzie szybciej niż w 16 tygodni (mam nadzieje :P)

WBK Rulez? To ja wam opowiem jak było... Za waszą radą zawiozłem swój tyłek do najbliższej placówki WBK w Krakowie - ul. Wielicka, koło dworca Kraków - Płaszów. Wszedłem, podszedłem do okienka, dałem gościowi czek i mówie, że chciałem ten czek zrealizować. Popatrzył na czek, na kwote, na mnie po czym stwierdził, uwaga cytuje: Pan mi się jakiś podejrzany wydaje więc pewnie ten czek jest kradziony. Na nic nie zdało się pokazywanie dowodu osobistego itp. Uparł sie kretyn że nie weźmie tego i koniec. Oddałem do ING.

wezwać jego przełożonego.

"-Gdzie są wasi kaprale?????

-To my jesteśmy kaprale."

:)

Oddałem do ING.

No i pewnie dobrze zrobiłeś. Ciekawi mnie różnica jaką podają na infolinii 2 tygodnie a tym co napisałeś 16 tygodni.

- Do tego czy "w realu" za inkaso jest jak piszą 0,25%?

- Jak płatna jest tam prowizja - przed zrealizowaniem jak w BPH czy dopiero przy wypłacie pieniędzy?

No i się dowiedziałem... Na dzień dobry 1% ale nie mniej niż 20 zł

To by się zgadzało z danymi ze strony PKO

- buduj content metodą drag&drop i łatwo zgarnij SEO backlinki z msDrop

- wideoporadniki jak korzystać z msDrop

sledzik1984 napisał:  

Pan mi się jakiś podejrzany wydaje więc pewnie ten czek jest kradziony.

Za taki tekst do klienta koleś powinien od dziś sprzątać ten bank.

Yep. Też się dziwię, że nie poszedłeś do kogoś wyżej śledzik1984.

pozdr.

Do tego czy "w realu" za inkaso jest jak piszą 0,25%?  

- Jak płatna jest tam prowizja - przed zrealizowaniem jak w BPH czy dopiero przy wypłacie pieniędzy?

Prowizja to 15 zł. Tyle przynajmniej zapłaciłem. Nie było żadnego obliczania procentów itp. Prowizja jest płatna z góry, konta nie trzeba mieć, gotówka do odbioru w USD w kasie do 16 tygodni - ale wg. gościa który mnie obsługiwał - góra w 5 tygodni powinny być. Jak sie ma konto - przelewają przewalutowane wg. kursu z dnia w którym pieniądze wpłyną do ING. No chyba, że sie chce na walutowe konto...

Tak... Dostałem czek... Poszedłem do ING Bank Śląski (Kraków, ul. Teligi)- realizacja do 16 tygodni, prowizja 15 zł.

Oddałem już 3 czeki do śląskiego. Zawsze płaciłem po 33 zł - 15 zł + 18 za przesyłke międzybankową. Chyba zapomnieli pobrać od Ciebie tych 18.

Jak będziesz odbierał kase to być może upomną się o te 18 zł. Albo wogóle nie zrealizują ci tego czeku bo nie opłaciłeś jego przesyłki do stanów.

Realizacja zawsze trwała ok 5 tygodni. Teraz zanosze czeki do WBK bo tańszy - 25 zł.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności