Skocz do zawartości

Stare komputery

Daniel Kędzierski

Rekomendowane odpowiedzi

co do rysunków, bo wnioskuje że wróciłeś do czasów jeszcze troszkę przed komputerem tzn linotypia, czcionka układana, ci to mieli wprawę w ukladaniu, pomyśl ułożyć książkę z literek :-).

Co do rysunków, to jeżeli była taka możliwość to były drukowane na kalkach, foliach w skali bardzo pomniejszonej a następnie za pomocą takiej tam aparatury ;-) powiększane i naświetlane bezpośrednio na płytę poligraficzną.

Do tej pory w takich technologiach jak sitodruk czy tampodruk który nie jest wymagający wykorzystuje się drukarki laserowe i kalki z których dopiero się naświetla materiał który przenosi druk - płyta polimerowa przy offsecie choć też są różne płyty lub siatka w wypadku sitodruku - ja akurat uwielbiam sitodruk to taki inny druk ;-) i jak wiadomo pierwszy druk na świecie, ale większość nalepek czy inych takich tam koszulek drukowanych jest tą technologią.

Jescze sobie wspominam jak z formatrk A4 z drukarki sklejalismy je i przyklejalismy do nośnika, później biorąc wielki halogen z metra oświetlaliśmy.

Kiedyś musieliśmy wydrukować jednego z pierwszych billboardów, jedyna technika w duzym formacie to sitodruk, tzn najtansze przygotowanie w tamtych czasach tak dużego formatu.

Pospawaliśmy ramę około 5 x 6 m, później za pomocą naciagaczy, naciągneliśmy siatkę - opisywać szczeg. nie będę, następnie umieściliśmy setek poskładanych kalek a4 I wyszlismy na słońce, trwało to około 40 min, dobrze ze były wakacje, bo tak nie powstałby pierwszy billboard w drukarni w której pracowałem. Ogólnie było wesoło bo przy okazji mogliśmy się opalać.

Teraz wygląda to wszystko inaczej, choć technologia nadruków nie zmieniła się tak bardzo.

Kiedyś miałem nawet wizję :-) ale branża reklamowa została zepsuta, chciałem otworzyć taki kompleks reklamowy, drukarnia, agencja, reklama wizualna, uslugi internetowe :-) wash&go. Drukować potrafię, projektować także, reklama wizualna znana, tampodruk,sitodruk,dtp :hello:.

Tylko hehe żeby otworzyc takie cudu musiałbym powiedzieć a mi to LOTTO:-)

• Odpowiedzi 45
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności