Skocz do zawartości

Adsense na warstwie

piotrek

Rekomendowane odpowiedzi

bo więcej możliwych do wykorzystania odsłonięć

A może jest to po myśli reklamodawców ? Jeżeli problem polega na stworzeniu warunków do większego wykorzystania budżetu w jednej lokalizacji - to chyba jest element gry konkurencyjnej, cio ? Jeżeli tak - to

nie "mniejszym zyskiem dla wydawców" tylko "mniejszym zyskiem pozostałych wydawców". Jest jeszcze jedna możliwość ... że nie zakumałem istoty omawianego problemu ;)

Nie wiem czy ja dobrze rozumiem istotę AdWords/AdSense, ale sądzę

że na tym właśnie polegał omawiamy fenomen mesotheliomy:

Była sobie strona, pięć, piętnaście, w każdym razie niewiele, o raku płuc.

Wraz z rozwojem AdWords powstało pewne zapotrzebowanie na promocję

w tym temacie. Nie wnikam kto i co komu chciał wcisnąć przy tej okazji.

Stawki zaczęły rosnąć, bo niewiele było miejsc gdzie można było do osób

chorych dotrzeć. Reklamodawcy przebidowywali się wzajemnie. Biznes

się kręcił...

I ktoś się wygadał. Powstały tysiące stron o raku płuc. Stawki spadły

momentalnie na pysk, bo pojawiły się grube miliony wyświetleń reklam

dla danego słowa.

Nie było więc potrzeby obstawiania wielkich stawek, ale także, a raczej

przede wszystkim - reklamowanie się dla danego słowa straciło sens,

bo 99% z nich to wyświetlenia dla ludzi nie wiedzących czym m. jest.

Wniosek - wysokie stawki są dla tych słów, o których nie pisze nikt. Hm?

To tak na, mój, chłopski rozum.

Szy.

Wniosek - wysokie stawki są dla tych słów, o których nie pisze nikt. Hm?

Nie zupelnie. Na mesotheliome dalej sie placi kolo $70-$100, ale Ci co tyle placa wylaczaja wyswietlania w serwisach partnerskich i ograniczaja sie tylko do wyswietlania reklam na stronach serp google. A ci co plac $.10 pozwalaja wyswietlac wszedzie.

dostałem dzisiaj odpowiedź od pracownika Adsense (pierwszy raz w życiu nie od robota). Przeanalizował friko.pl i za.pl i stwierdził, że łamią TOS. Co z tego wyniknie - nie wiem, ale nie chciałem się przyczynić do zablokowania im kont - chociaż jeśli łamą TOS to powinni przestać, a według regulaminu, łamią.

Poniewaz jest to korespondencja prywatna z człowiekiem a nie robotem to nie będę jej wklejać, ale jak rozumiem, reklamy z .za.pl oraz .friko.pl szybko znikną. Jeśli ktoś chce to może rzucić tutaj inne strony które to stosują, nie dostałem jeszcze odpowiedzi na nastepne pytania ale chyba (jesli dobrze zrozumialem) bylby zainteresowany jakbym mu podeslal inne takie rzeczy.

Najwyrazniej ich roboty do sprawdzania nie byly w stanie tego wykryć i właśnie się kapnęli. (a moze juz dawno wiedzieli tylko nie zmienili jeszcze, zeby te roboty to banowały automatycznie)

edit: albo co mi tam, wkleję, bo jest to dosyć ogólne info

Please note that AdSense publishers are not permitted to place Google ads

in a floating ad layer on their pages. The AdSense ad script must be

placed directly into the HTML source code of the page, and may not be

modified or placed in an embedded script of any kind upon implementation.

In addition, as seen on [X X X], the AdSense ad code may not

be implemented in a manner that hides page content behind the ads. We very much appreciate your cooperation on this matter.

-

wyciąłem stronę, ale byla jakas przykladowa z friko.pl

także są aż 2 powody żeby im zawiesić konto, z tego wynika. Maila dostałem podpisanego imiennie, oraz byly podane konkretne strony do ktorych sie odwolywalem w zdaniach, wiec wnioskuje ze to nie robot. poza tym mam jakies Request ID czy coś w subject wiec pewnie tak jest rozpatrywana korespondencja z pracownikami.

w międzyczasie dostałem odpowiedź - chyba po 30 minutach, juz na 100% napisaną ręcznie przez kogoś. Podziękował, powiedział że zajmą się tym i żebym mu dalej podsyłał firmy które to robią, jeśli jakieś znam. Tak w skrócie. Ja tam nie zamierzam jakoś specjalnie donosić, ale reklama w warstwie musi mieć bardzo wysoki CTR choćby ze względu na chęć zamknięcia jej - i pewnie nie raz klikanie zamiast na krzyżyk to na reklamę. A to już nie jest uczciwe.

co do abc.pl, to można w ramkach to robić, z tego co wiem i oni raczej nie łamią TOS.

a co do nexus.net to nie wiem, ale ta warstwa nie wyskakuje, poza tym czy to na pewno warstwa? niby tak, ale nie wiem czy to ok czy nie

Moim zdaniem to nie jest zadne donosicielstwo. Przeciez oni najzwyczajniej psuja rynek. Kto wie czy obnizenie minimalnej stawki w Adwords chociaz czesciowo (podkreslam: czesciowo) nie bylo efektem obnizenia jakosci trafficu spowodowanego wspomnianymi "przypadkowymi klikami" generowanymi podczas prob zamkniecia reklamy?

hexus.net/content/reviews/review.php?dXJsX3Jldmlld19JRD0xMDA5

W Operze AdSense nachodzi na tekst, ale pod IE działa dobrze. Wrzucili reklamę w jakiś skrypt reklamowy.

Mogliby to poprawić, bo nie mam ochoty odpalac IE tylko po to, by przeczytać początek recenzji.

Polecam linki stałe w Seomatik.pl oraz dopalacz stron Gotlink.pl.

obrazek.jpg

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności