Skocz do zawartości

Fikcyjna umowa Panoramy Firm z Google

zsedc

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 56
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Sprzedawcy Panoramy Firm powiedzą wszystko aby tylko sprzedać reklamę u nich.Oczywiście ta reklama nic nie daje a kosztuje niezłą kasę.A teraz mała ciekawostka na ich temat, 3 lata temu Pani z PF zaproponowała mi wpis do wydania papierowego+płyta+internet.Umówiliśmy się że prześle na maila projekt abym mógł zobaczyć jak to wygląda ale przy okazji poprosiła o dane mojej firmy.Nie spodziewając się niczego złego dane podałem.Mail z projektem nigdy do mnie nie dotarł ale za to po ok 3 miesiącach dotarła windykacja ponieważ wpis zamieścili bez podpisania jakiejkolwiek umowy z nami.Wpis był przez rok i zero odpowiedzi ze strony klientów.Oczywiście nie zapłaciłem za to ale nie obyło się bez pomocy prawnika bo na nasze pisma nie było zadnej reakcji.

Zgadza się, że temat stary jak świat, ale może warto jednak go wspominać, gdyż podejrzewam, że nie tak mało firm nadal podpisuje umowy z PF i płaci za to grubą kasę...

wczoraj miałam kontynuajcę rozmowy z przedstawicielem PF, który na moją informację, że nie znalazłam linku do PF na google pod żadnym z wpisywanych przeze mnie haseł kluczowych (zw. z moją firmą) pogrzebał w paierach i rzucił jakimś przygotowanym hasłem, gdzie rzeczywiście na 5-tym miejscu znalazła się PF. Problem tylko taki, że "jego hasło" wpisywane jest chyba tylko przez pracowników PF pracujących nad pozycjonowaniem...

pozostając jeszcze przy temacie, ciekawie jest poprosić handlowca PF o statystyki wejścia na naszą wizytówkę - odpowiedź: "nie mamy takich możliwości"...

Chyba troche przesadzacie z tym ze tak ciezko jest pf w wynikach znalezc.

Maja bardzo dobry (swietnie zoptymalizowany) i dobrze zaindeksowany katalog : https://www.google.pl/search?hl=pl&q=si...mp;aq=f&oq=

do tego sa w AdWords - za gruba kase (moze o tej umowie mysla/mowia zlotousci "sprzedawcy").

Jesli chodzi o internet to zjadaja konkurencje (organicznie i ppc).

No i jeszcze Megapanel - sa chyba jedynym yellow pages w 20-tce - utrzymuja sie w okolicach 15-tego miejsca gdzies od ok 2 lat.

Czy aby na pewno jest az tak zle?

No a tak na marginesie i bez obrazy - zaloze sie ze tez nie raz wciskacie ciemnote klientom ;-)

pozdrawiam

Said

Blog o Google AdSense

Sprawdź Page Rank Twojej strony internetowej.

mariolosek nie przepraszaj. ... a co to Twoja firma że masz przepraszać... Ty tam tylko pracujesz i proszę Cię nie utożsamiaj się z tą syfiastą firmą wciskającą kit ludziom.

Przepraszaj, przepraszaj.

Dokądkolwiek się nie udam (np. banki), to wszyscy się wymigują: "ja tu tylko sprzątam".

A kto tworzy firmę, jak nie ludzie w niej pracujący? Przedsiębiorstwo to żywy twór obdarzony własną inteligencją, nabijający klientów w butelkę? Phi!

Pozdrawiam serdecznie

QrQshell

Tłumacz języka niemieckiego

ehhh, Ja w zasadzie co roku przeżywam prawie to samo co napisałem w pierwszym wątku topicu.

Ostatnio konsultant zapytał mnie dlaczego nie chcę się reklamować w PF. Odpowiedziałem prosto, że nie opłaca się u nich reklamować, kiedyś miałem reklamę w PF i uważam, że lepiej przeznaczyć pieniążki na inną formę promocji. Tu mnie zaskoczył odpowiadając, że widocznie mój wpis nie był odpowiednio "wypozycjonowany" w katalogu PF, jednocześnie zaoferował dodatkową opłatę za umieszczenie mnie w górnej części wyników katalogu PF. Niepokonany zapytałem dlaczego zatem kiedy kupowałem moją reklamę kilka lat temu nie zaproponowano mi tego "pozycjonowania" w ich katalogu. Na odpowiedź czekam do dziś:)

Z ciekawostek powiem, że cena takiego ogłoszenia wynosiła ok 40 000zł, ale z dobrego serca konsultant zaoferował około 30 000zł.

Ja wciąż w trakcie zbywania przedstawiciela PF...

Po rozmowie, w której powiedziałam, że nie ma to dla mnie dużego sensu, że wolę przeznaczyć budżet chociażby na ppc, przedstawiciel odczekał kilka dni po czym zadzwonił z rewelacyjną informacją:

właśnie wyszegdł od szefa i udało mu się "specjalnie dla mojej firmy" w ramach niesamowitej promocji wynegocjować dodatkowy link, czy przekierowacnie czy cośtam innego, dzięki czemu moja firma już "na pewno" będzie na samym szczycie we wszystkich kategoriach, ale muszę się zdeklarować w ciągu pół godziny :D

bardzo lubię te "nadzwyczajne promocje" dla "specjalnych klientów"

Nie pamietam co bylo w mojej stopce:-) - bo admin szybko mi ja wyczyscil - nie bardzo rozumiem jaki byl powod, niewazne.

W kazdym razie jestem nieobiektywny bo pracowalem w Pf (?)

Tak, pracowalem (nie bylem sprzedawca :-)). Ale poniewaz bylo to dosc dawno - nie zamierzam stawac w obronie Eniro - chociaz mam zupelnie inna opinie o tej firmie niz Wy.

Mnie interesuje cos zupelnie innego. Czy rzeczywiscie jest tak zle jak mowicie?

Katalog Pf.pl jest bardzo dobrze zaindeksowany i z tego co widze/wiem na wiele slow/fraz jest wysoko (pierwsza strona).

Pf.pl jest czesto widoczne w AdWords, wiec zakladam ze tam tez ida duze pieniadze.

Czy uwazacie ze ta reklama sie naprawde nie oplaca?

Wydaje mi sie ze w polsce wciaz jest duza grupa ludzi ktorzy korzystaja z YP czesciej niz z Google.

A i jeszcze jedno - nie przyznalem nigdzie ze Eniro wciska ciemnote - aczkolwiek jak widze/czytam, niektorzy pracownicy rzeczywscie to robia!

Wydaje mi sie jednak, ze raczej z checi zarobienia kasy (pewnie maja procent od umowy) i niewiedzy, a nie dlatego ze "firma" im tak karze.

Ale to nic nowego podobne rzeczy spotykaja mnie w banku, u mojego operatora kom. i gdzie sie nie rusze a mam do czynienia z tzw. konsultantami.

Blog o Google AdSense

Sprawdź Page Rank Twojej strony internetowej.

Nie pamietam co bylo w mojej stopce
Przypomnę

zrzut935.png

nie bardzo rozumiem jaki byl powod
Gdybyś przeczytał regulamin forum do którego miałeś link w stopce to byś wiedział.

Nie znam się na pozycjonowaniu, ja tu tylko zużywam transfer i miejsce w sql.

Roman Kluska ujawnia: nadchodzi INFLACYJNY ARMAGEDON!

Said handlowcy a nie konsultanci a to dla mnie roznica, konsultant to jest osoba ktora mi pomoez i doradzi a nie sprzedaje na sile swoj produkt i tu jest pierwsza roznica.

Jesli mowimy o stosunku cena do swiadczenia to w tym wypadku przegrywasz ze swoja wypowiedzia, powiedzmy moj klinet (inteligentny heheheh) wykupil pelny pakiet w PF super reklame w internecie super w wydaniu drukowanym, plus pare bajerow.

Efekt w roku 2008 - 17 telefonow i jedna umowa ktora miala wartosc 7% wydanej kasy

Wydajac ten sam budzet na inteligentna reklame w internecie zarobie wiecej gwarantuje.

Otworzmy oczy i powiedz mi szczerze jak reklama ktora kosztowala 70.000 PLN i przyniosla 5.000 ma byc dobrze zainwestowana inwestycja.A znam przypadki ze konwersja jest 0%

Wykladamy na produkt w ktorym sprzedawca nas oklamuje (z powodu niedoinformowania) i mamy na dodatek wydac grube pieniadze tylko dlatego ze ktos ma zarobic?

Sorka ludzie ktorzy wydaja kase na reklame w PF maja jakos dziwnie pod sufitem ;)

Ostatnio przy budowie domu rozmawialem z facetem od instalacji wodnej wlasnei na ten temat, powiedzial mi ze przez wiele lat kupowal reklame w PF ale od okolo 5 latwidzi drastyczny spadek przelozenia wydanej kasy na ilosc zlecen przez PF i nad tym bym sie zastanowil

Wo Was Wann alle über Deutsche Städte Hamburg eine Stadt die niemals schläft

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności