Skocz do zawartości

Spadek dochodow...

Berez

Rekomendowane odpowiedzi

Skoro już mowa, to u mnie to od grudnia :)

(U mnie było 500 klików i np. 80$, później było 1300 klików i np. 28$, miesiąc później fruuu w serpach :P).

Nie ma co płakać, 1 strona leci ale 20 innych zarabia dalej.

Poleganie na jednej stronie w Adsense to głupota, chyba że mamy stronę typu digg.com czy inny wielki portal.

W przeciwnym wypadku należy mieć cokolwiek innego, bo nic nie trwa wiecznie.

A Adsense lubi rzucać kłody pod nogi i udupiać ludzi.

- dziwnym zbiegiem okolicznosci od 1 czerwca srednia stawka za klikniecie spadla 3-krotnie,

u mnie niemal dokładnie to samo, tylko od 2 lutego, i już dawno nie mam nadziei, że się coś zmieni...

A ile masz odslon dziennie, mi z 20k wzroslo do 60k - zastanawiam sie czy ma to jakies znaczenie...

A ile masz odslon dziennie, mi z 20k wzroslo do 60k - zastanawiam sie czy ma to jakies znaczenie...

Ma znaczenie,

Liczba odslon sie zwieksza znacznie, liczba uu nieznacznie. Po prostu ludzie wiecej siedza na Twoich stronach, przemierzaja podstrony, sa zainteresowani ich trescia wiec mniej zainteresowani reklama. Wtedy CTR spada i co za tym idzie eCPM - czyli sredni koszt za 1000 wyswietlen. Zawsze zwrost wyswietlen redukuje eCPM.

Dla tych co lubią na biało i dla tych co na czarno:
logo_ap.jpg godmodelogo.jpg

Ma znaczenie,

Liczba odslon sie zwieksza znacznie, liczba uu nieznacznie. Po prostu ludzie wiecej siedza na Twoich stronach, przemierzaja podstrony, sa zainteresowani ich trescia wiec mniej zainteresowani reklama. Wtedy CTR spada i co za tym idzie eCPM - czyli sredni koszt za 1000 wyswietlen. Zawsze zwrost wyswietlen redukuje eCPM.

CTR mam taki sam a nawet wiekszy, a eCPM spadlo...

u mnie bez żadnych gwałtownych ruchów, ilość odsłon wzrasta powoli, dochodzą nowe strony...

tak normalnie, sprawdzam zarobki za 2 lutego, jest lipa, myślę, no, zły dzień.. później tydzień.. miesiąc.. i już się przyzwyczaiłem :P

w ramach konta, część stron w górę, część w dół, ogólnie cena za klik na łeb na szyje...

Jeśli Wam spada eCPM przy stałym CTR to oznacza spadek stawek za kliknięcie.

Co do Twojej strony, Berez, reklamy można byłoby lepiej dopasować do jej wyglądu. :P

A o smart pricing w AdSense można poczytać na jensense.com.

Dokładnie, u mnie to samo. Wprawdzie nie od grudnia le od 2 miesiecy to juz w ogole tragedia..

Tak jak Ko wspomnial , trzeba bazowacc na wielu serwisach inaczej szbko sie mozna przeliczyc :P

btw. widze ze coraz wiecej duzych serwisow jedzie na adkontekst, ciekawe czy sie tam cos poprawialo.. jak w tamtym roku testowal to bieda z nedza..

Zaobserwowałem takie zjawisko:

gdy odpalam nową stronę, na której są reklamy, uzyskuję średnie CPC w wysokości 0,31 $.

Gdy strona istnieje już kilka dni, CPC spada nawet do 0,10 $.

Znowu odpalam nową stronę i CPC wynosi ok. 0,31 $.

Wychodzi na to, że z początku, dla nowej strony, ceny za kliknięcie spadają z dnia na dzień.

a u mnie odwrotnie,

stawiam stronke- mam 0.01 za klika a po tygodniu mam 3 razy wiecej :P (0.03) ale jednak to 3x, za dużo nie chce mówić, boje sie zapeszyć, tak czy innaczej trzeba więcej stronek, szkoda że ostatnio wszystko jest MFA :(

edit:

ojej doczytałem teraz, że "Smart pricing" nakładane jest na całe konto! trzeba sie rozejrzeć za kolejnym kontem

Zaobserwowałem takie zjawisko:

gdy odpalam nową stronę, na której są reklamy, uzyskuję średnie CPC w wysokości 0,31 $.

Gdy strona istnieje już kilka dni, CPC spada nawet do 0,10 $.

Znowu odpalam nową stronę i CPC wynosi ok. 0,31 $.

Tak sobie o tym myślałem i wymyśliłem całkiem logiczną (w moim mniemaniu rzecz jasna) teorię.

Na początku istnienia strony reklamy dopasowane są mało precyzyjnie. Przykładowo, zamiast na hasło "windows xp" wyświetlają się reklamy ustawione na hasło "windows". Bardziej ogólne hasło = wyższe stawki, bo konkurencja większa. Z czasem dopasowanie reklam się poprawia i zaczynają się wyświetlać reklamy ustawione na "windows xp". Wtedy CPC spada, bo konkurencja na bardziej precyzyjne hasło się zmniejsza.

Jeśli jeszcze by się okazało, że za obniżeniem CPC idzie wzrost CTR, byłoby to potwierdzenie mojej teorii. Zaobserwowałeś coś takiego? Wyższy CTR byłby dlatego, że reklamy są lepiej dopasowane tematycznie...

Przy stawianiu nowych stronek PL niejednokrotnie mamy też doczynienia z reklamami zagranicznymi. To dlatego, że Googlebot-Adseans(chyba tak on sie nazywał, a jeśli nie tak to ważne ze chodzi o tego od reklam) jeszcze nie sprawdził strony i jak pisał poprzednik reklamy nie są dopasowane

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności