Skocz do zawartości

Traffic source a przychody

15175

Rekomendowane odpowiedzi

Z moich doświadczeń wynika, że źródło oglądalności ma spory wpływ na przychody w AdSense.

W przypadku wejść z googla otrzymuję reklamy lepiej dopasowane do treści lub lepiej płatne - przychody są zdecydowanie większe od chwili wskoczenia na top3 danej frazy = zwiększenia liczby wejść z wyszukiwarki, przy zachowaniu tej samej oglądalności = zmniejszeniu liczby wejść z referrali.

Jakie są Wasze opinie na ten temat?

Ja bym tego tak nie porownywal bo imho jakosc trafficu wyszukiwarkowego i z linkow jest inna, ale faktem jest ze reklamy dopasowuja sie takze po refererze wiec jesli wejscie z wyszukiwarki to google bez problemu moze sobie odczytac z jakiego keyworda (i na podstawie tego lepiej dopasowac reklame).

:D

pozycjonuj.png

Ja bym tego tak nie porownywal bo imho jakosc trafficu wyszukiwarkowego i z linkow jest inna

To też powiedziałem i uważam, że różnica w jakości źródła trafficu wpływa na przychody.

Od strony czysto biznesowej jest to jak najbardziej uzasadnione.

oczywiście że źródło trafficu ma znaczenie.

Porównać można to w prosty sposób

Domena A - ruch z Google - ecmp

Domena B - ruch np z Onetu - ecmp

I ja bym tutaj nie tylko myslał o jakości trafficu ale o innej kwestii - kiedyś o tym pisałem nawet.

Że skoro źródłem ruchu jest np Google to zapewne rozpoznając swojego searchera może zmniejszać nasz udział w zyskach z tytułu przekazania nam ruchu. Szczególnie że w Adsense nie jest jak w OK czy AK gdzie znasz procent udziału za klika.

Pozdrawiam

Mariusz

Że skoro źródłem ruchu jest np Google to zapewne rozpoznając swojego searchera może zmniejszać nasz udział w zyskach z tytułu przekazania nam ruchu.

eee :D

twoja ocena:

google jako traffic source = lepsze targetowanie = lepsze reklamy = zmniejszenie przychodów

ideologia googla:

wysoka pozycja w serpach = wysoka jakość serwisu

moja ocena:

wysoka pozycja w serpach = google jako traffic source = lepsze targetowanie = wysoka jakość serwisu = lepsze reklamy = wysokie przychody

- bo na takich serwisach googlowi zależy najbardziej

Porównać można to w prosty sposób

Domena A - ruch z Google - ecmp

Domena B - ruch np z Onetu - ecmp

Ja bym eksperymentował za pomocą kanałów spersonalizowanych. Po prostu dołączałbym kod kanału odpowiednio gdy jest wizyta z wyszukiwarki lub innego linka.

151175 nie zgodziłbym się z taką oceną - gdy mówisz o topowych OK ale nie innych.

To że google mówi iż searcher jest dobry a ich algorytmy nie mają problemów to jedno a to czego są świadomi to drugie. No i oczywiście kwestia że gdyby tak bardzo polegali na algorytmie nie stawialiby coraz bardziej na udział człowieka w moderacji wyników.

No i oczywiście ja nie mówiłem że dlatego iż traffic jest zły - bo klient swoją stawke zapłaci - a chodzi o dobro klienta. Pisałem o tym że skoro google kieruje ci ruch to google może dać ci mniejszy udział za poszczególnego klika nie analizując już kwestii jakości tego ruchu - czyli chodziło mi o procentowy udział jaki dostaniesz a nie o trafność reklam. Choć zapewne co do trafność reklam zapewne wiele osób już zauważyło że google czasami serwuje reklamy nie na bazie referera, nie na bazie zawartości strony a np. na bazie ciasteczek i zapytań które składaliśmy do wyszukiwarki w ostatnim czasie a jeżeli posiadamy jakieś narzędzia typu toolbar to nawet na bazie tego co oglądaliśmy. Nie raz już wchodziłem na stronę o komputerach a widziałem reklamę sklepu nike bo akurat 20 min wczesniej poszukiwałem sklepu z plecakami.

Lis dokładnie na kanałach można to zaobserwować serwując sobie jednostki rotacyjnie w zależności od referera.

z moich doświadczeń wynika, ze największy wpływ ma jezyk i tematyka strony pod asa, mam jedna w ktorej kliki po $1.2

a w katalogach za minimalne stawki... teraz jeszcze w filtrach to ledwo 2 dziennie uzbiera... i tez ruch praktycznie tlyko z onetu.. bo google ma mnie w du**e...

Ja tylko powiem, że wejścia z Onetu dają wyższy CTR i (przynajmniej rok temu) wyższe stawki.

Też mogę to potwierdzić. :piwo:

Nie ma to jak ruch z Onetu :brawa:

Nie tylko z onetu..generalnie zdaje sie ze ruch z wszelkiego rodzaju portalowych wyszukiwarek jest lepszy bo uzywaja je gospodynie domowe i inni podobni nie-internetowi ludzie :) Podobnie ruch z live.com ktory zdaje sie automatycznie jest uruchamiany w IE, wiec duzo osob z niego korzysta :)

:D

pozycjonuj.png

z moich doświadczeń wynika, ze największy wpływ ma jezyk i tematyka strony pod asa, mam jedna w ktorej kliki po $1.2

a w katalogach za minimalne stawki... teraz jeszcze w filtrach to ledwo 2 dziennie uzbiera... i tez ruch praktycznie tlyko z onetu.. bo google ma mnie w du**e...

Nie mówimy o tym, co ma największy wpływ na wysokość stawek ale o wpływie samego źródła trafficu na ich wysokość.

Nie tylko z onetu..generalnie zdaje sie ze ruch z wszelkiego rodzaju portalowych wyszukiwarek jest lepszy bo uzywaja je gospodynie domowe i inni podobni nie-internetowi ludzie :D Podobnie ruch z live.com ktory zdaje sie automatycznie jest uruchamiany w IE, wiec duzo osob z niego korzysta :brawa:

O to mi właśnie chodzi. Przecież ruch z wyszukiwarek jest najlepiej stargetowany.

To powinno odbić się zarówno na dopasowaniu reklam jak i CTR.

ja wiem o czym mówimy... chodzi mi raczej o to ze nie ma co sie skupiac na analizie zrodla, co bardziej na rodzaju trafficu... bo wplyw zrodla trafficu moze byc bardzo rozny dla roznej tematytki... vide wiekszy ctr dla gospodyn przychodzacych z onetu... ale gdy prowadzisz specjalistyczna strone... i masz ruch z G M Y - to nie wydaje mi sie abys mial bardzo zroznicowany ctr dla poszczegolnych zrodel.... bo specjalista poszukujacy informacji swiadomie kliknie we reklame jak go zainteresuje.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności