Skocz do zawartości

Plagiat - Zawiadomienie o popełnieniu przestepstwa - co i jak?

c2h5oh

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 53
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
najlepsze jest to że umieszczone jest info o prawach autorskich a oni swoje

Tak naprawdę to nie trzeba nawet umieszczać na stronie żadnych copyright'ów, bo można kopiować TYLKO za pisemną zgodą. Nawet jeśli na stronie nie ma napisu copyright to i tak nie można z niej nic kopiować.

To w końcu do kogo Ty pisałeś w tej sprawie, skoro będziesz miał zrzut bazy? Do adminów serwera, od których je będziesz miał, napisz żeby zablokowali mu konto i po sprawie.

• 11 miesięcy temu...

Odgrzebię temat- mam podobny problem- teksty, których jestem autorem (strona firmowa) pojawiają się na innych serwisach (również strony firmowe, ten sam profil działalności). Nie są to długie teksty, lecz albo zerżnięte słowo w słowo, albo z malutkimi zmianami (zamiast "ja" jest "my" etc.). Zazwyczaj są na tych samych podstronach (typu "o nas"/"home", "praca" itp.). Do większości wystarczy wysłać maila ze zgłoszeniem plagiatu i teksty zostają usunięte, lecz nie na wszystkich to działa. c2h5oh możesz napisać jak potoczyły się losy spraw, które zainicjowałeś??

Po pierwsze to na zasadach przewidzianych w Kodeksie Karnym odpowiada osoba która ukończyła 17 lat, więc jak pokemony sobie kopiują treści to nic im nie zrobicie.

Po drugie, co do autoblogów. Powinno się zabezpieczyć i dawać w RSS np. tylko 2 zdania, a nie całe arty. Poza tym na drodze sądowej wcale tak łatwo nie będzie wygrać, bo jeżeli ktoś wrzuca tekst do RSS to znaczy, że go w pewien sposób udostępnia, a ja mogę go sobie czytać na moim autoblogu, bo tak mi jest wygodnie. Można udostępnić 1 zdanie i zachęcić do odwiedzenia strony, a jak ktoś tak nie robi to jego problem.

Ponadto najpierw należy napisać do admina. Ja np. na swoich autoblogach jak ktoś mi napisze, że mam jego teksty i mam je usunąć to usuwam od ręki. Czasem są tylko jaja, bo można wziąć teksty z innego autobloga i cała sprawa się dla właściciela strony 'gmatwa'.

kodeks-logo-baner-pio.jpg

Blog z informacjami o prawnych aspektach związanych z funkcjonowaniem internetu, w tym problematyka dotycząca SEM i SEO. organisciak.pl

Po pierwsze to na zasadach przewidzianych w Kodeksie Karnym odpowiada osoba która ukończyła 17 lat, więc jak pokemony sobie kopiują treści to nic im nie zrobicie.

Jak to nic? A postępowanie w sprawach nieletnich? To właśnie myślenie pokemonów, że jak nie mam 17 lat to mogą mnie gdzieś pocałować. A to nieprawda! Pomijając już katalog przestępstw za które odpowiedzialność ponosi się od ukończenia 15-roku życia zawsze pozostaje możliwość wszczęcia postępowania wychowawczego lub poprawczego przed sądem rodzinnym.

No i ewentualna odpowiedzialność cywilna za naruszenie praw autorskich - tam granica odpowiedzialności od ukończenia 13-roku życia. Zapewne na początku ewentualne odszkodowanie pozostawałoby "papierowe", ale jak Pokemon zacznie zarabiać to do komornika i ściągnie :P .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności