Skocz do zawartości

Stosunek podziału między witryną a agencją reklamową

gaudi

Rekomendowane odpowiedzi

Jest możliwość zastrzeżenia sobie, aby na stronie nie były emitowane jakieś konkretne rodzaje reklam np. brandmarki? Wiem, że to są najgorsze z możliwych reklam i bardzo denerwują i zniechęcają internautów do ponownego odwiedzenia strony.

Można sobie zastrzec wszystko. To zależy tylko od tego jak z daną agencją sie umówisz. Przykładowo mozna zastrzec, że nie życzysz sobie wyskakujących form (brandmark) za mniejszy CPM niż jakaś tam określona przez Ciebie kwota.

• Odpowiedzi 31
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
jednego znajomego ostatnio spotkałem i powiedział mi że trzeba być durniem żeby rezygnowac z adsense i przejsc do agencji reklamowej, dlaczego? google serwuje swietnie dopasowane reklamy i przeliczając na 1000 odsłon to wychodzi mu 3 razy tyle co mogłby uzyskac z agencji

Tylko że ciekawe ile jest takich stron, do których można tak dobrze dopasować reklamy? Przykładowo prowadzisz stronę o piłce nożnej - jakie reklamy wyświetlą się? Kup piłke? Najlepsza trawa na murawy? Wbrew pozorom to wg. mnie google jest "tępy", bo próbuje dopasować wszystko na podstawie suchych słów. Przykładowo strona zwiera "skok stefczyka" to zareklamuje skoki spadochronowe...

jednego znajomego ostatnio spotkałem i powiedział mi że trzeba być durniem żeby rezygnowac z adsense i przejsc do agencji reklamowej, dlaczego? google serwuje swietnie dopasowane reklamy i przeliczając na 1000 odsłon to wychodzi mu 3 razy tyle co mogłby uzyskac z agencji

Zgadzam sie z powyższym. CPM w Adsense mam średnio 2-3 razy wiekszy niz za tyle samo odslon reklam z agencji.

W sprawie podzialu (2 różne serwisy):

Adnet 35 % - ja 65%

IDMnet 30% - ja 70%

Każda z tych agencji ma swoje zalety i wady, ale Adnet wyświetka zbyt dużo kampanii RON, których ceny schodzą nawet do 30gr,

co jest kompromitacją sieci i poniżające dla wydawcy. Również z tego zrezygnowałem.

IDM ma mniej kampanii, ale lepiej płatne, nie zaśmiecają serwisu, ale tez zarobki nie są rewelacyjne.

Mam nadzieje że wiele witryn pójdzie po rozum do głowy i podpisze z tymi agencjami takie umowy w których nie będzie schodzić poniżej ustalonego minimum za tysiąc odsłon. Przecież możemy ustalić minimum na poziome 2-3 PLN za tysiąc i poniżej tego reklamy nas nie obchodzą. Nie psujmy rynku dając się wykorzystywać agencjom.

Nie wierzę że rabaty udzielane reklamodawcom przez agencje są aż tak duże jakie podają i że zawsze są maksymalne, mam wrażenie że na pewno mają czym sie z nami podzielić ale nie chcą, bo przecież w warszawce trzeba jeździć mercedesami...

Poza tym zrezygnowałem również z wszelkich reklam CPA zarówno z agencji jak i TD (za wyjątkiem wycieczek).

Czy ktoś z Was słyszał o linkach sponsorowanych z Adnetu i zarobił coś na nich? Cennik podawany przez Adnet wygląda obiecująco, ale mam spore wątpliwości że to będzie opłacalne dla wydawców. Nie jestem pewien czy na pewno te linki nie łamią nowego regulaminu Adsense'a? (mam je w innym kolorze).

Pozdrawiam

A ja uważam, że jeśli macie dobrą stronkę, często odwiedzaną (min. 1.000.000 odsłon miesięcznie) to i reklamodawcy są chętni dogadać z IDM czy AdNet i wyświetlać na stronie swoje reklamy.

Jeśli macie 50.000 odsłon miesięcznie to nie płaczcie, że się reklamy nie wyświetlają - kto by chciał się reklamować na rzadko odwiedzanej i mało popularnej witrynie?

Pozdrawiam!

Seb.

• 2 tygodnie później...

Ciekawy temat...

Ja mam od prawie roku umowe z MetropolitanMedia, podzial stawek 80% - 20% umowa na czas nieokreslony z 3 miesiecznym wypowiedzeniem.

Oczywiscie dominuja kampanie RON ale tematyczne tez sie zdarzaja (max kilka miesiecznie) i jak kiedys liczylem agencja vs adsense to wychodzic przewaga (niewielka) agencji.

Agencja ma w umowie wylacznosc agencyjna, takze miejsce reklamowe mozna sprzedawac takze przez adsens albo prywatnie.

Ze wspolpracy generalnie jestem zadowolony.

stancje Nieruchomości, stancje, Euro 2012

nawet dla SLD prowadzili kampanię, to przy następnych wyborach na serwisach z nimi wspolpracującymi trzeba się spodziewać gęb Olejniczaka i Kalisza :shout:

jak chcesz to mozesz wykluczyc reklamy polityczne, SLD, PISdy czy cokolwiek ci sie nie podoba...

ile witryna musi mieć UU zeby do nich przystąpić ?

gdy przestepowalem to mialem okolo 12k UU

stancje Nieruchomości, stancje, Euro 2012

• 3 tygodnie później...

Opowiem swoją sytuację z ARBOmedia. Mam stronę, notuje ona dziennie do 5 tysięcy unikalnych gości i ponad 120 tysięcy odsłon dziennie oczywiście :P. Zgłosiłem się do arbo i odpowiedzieli mi, że miesięcznie mogę dostać docelowo od 2 tysięcy złotych do 3 tysięcy złotych. Myślę, że mam szansę zarobić do 2 tysięcy. Oczywiście na witrynie mam też Adsensa, myslę że te śmieszne stawki w programach takich jak adclick itp ośmieszają ludzi którzy mają witryny. Myślicie dlaczego GERY.pl się wycofał z tych adklików i przeszedł do ARBO?;) hehe. Nie ma co się dziwić. W arbo jest fajna umowa i nie ma żadnych problemów, szybki kontakt myślę, że tej firmie warto zaufać. Ogólnie stawiam na Adsense + ARBO. Takie jest moje zdanie. Jeśli możecie to odpiszcie coś na mojego posta. Z góry dzięki.

Jako założyciel tego tematu, pozwole sobie przypomnieć aby podawać stosunek podziału miedzy stroną a agencją.

Moim zdaniem połączenie sieci reklamowej z adsense to idealne rozwiązane, ja do tego mam TD, który w moim wypadku także dobrze się sprawdza i w ten sposób mam zdywersyfikowane reklamy, wiec ewentualny ban w adsense nie spowoduje drastycznych obniżek moich przychodów, choć już ponad 2 lata mam reklamy adsesne i nie mam nadzieje ze będę z nimi współpracował jeszcze długo, długo.

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności