Skocz do zawartości

[pytanie] dedykowany pod upload

sp69

Rekomendowane odpowiedzi

( to tak bez wprowadzania w szczegoly wymiany ruchu, oplaty za tranzyt na laczach miedzynarodowych oplacanych przez TPSA na rzecz operatorow klas TIER1 itp. , czyli w duzym skrocie/uproszczeniu)

Mógłbyś napisać coś więcej? Pytam z niezłośliwej ciekawości.

Najwyższej jakości strony internetowe można zamówić w firmie Invini.

Nie mówiłem, że ja tyle wyciągam na domowym łączu i mówiłem o megabajtach na sekundę.

Jednak masz rację, do PL nie idzie 100 mbit/s, ani nawet połowę tego. Jednak czyja to wina?

kazdy placi kazdemu za dostep do sieci (chyba, ze dana siec jest w lokalnym punkcie wymiany ruchu w Polsce jest to PL-IX, WIX, w DE jest to np DE-CIX), tylko miedzykontynentalni operatorzy klasy TIER1 nie placa sobie na wzajem za wymiane ruchu. Dlatego to, ze ktos w DE sprzedaje lacze 100mbps nie ma przelozenia, ze potencjalny neostradowicz bedzie mogl wyciagnac te 100mbps ( sumarycznie kilku na raz), bo TPSA nie chce placic za zwiekszone obciazenie na laczach miedzynarodowych. Tak samo i inni operatorzy nie musze chciec placic za dostep, zeby ktos sobie mogl korzystac. Wlasnie po to sie kupuje lacza z bezposrednim stykiem z TPSA, bo inni polscy operatorzy placa ( i to nie malo) za dostep do tej sieci. Sieci zagraniczne sa o wiele mniej istotnym punktem dla kogos kto chce serwerowac dostep do swoich serwerow klientom/uzytkownikom z Polski. Wlasnie dlatego powazne firmy hostingowe maja serwery w Polsce, bo nie chca byc zalezni od widzimisie innych operatorow, ktorzy albo powieksza lacze, zeby moc puszczac wiecej ruchu zagranicznego do Polski, albo nie poszerza, bo to dla nich dodatkowe niezwrocone/nieoplacone koszty.

Co do punktow wymiany ruchu, sa firmy, ktore nie sa zainteresowane wspolna wymiana ruchu, bo sa tak duzi, ze

wola zarabiac na dostepie do swojej sieci ( TPSA jest tego przykladem). Kazdy jak chce miec dobre polaczenie w serwerowni MUSI placic TPSA za dostep do ich sieci.

(to takze skrot, postaram sie napisac artykul o tym na Hostingowo.pl, gdzie opisze to szerzej. Ale to zajmie pare dni :)

@EDDY czy jesli do Polski idzie Ci mniej niz polowa z tych 100mbps to nadal uwazasz, ze masz lacze 100mbps? :)

@EDDY czy jesli do Polski idzie Ci mniej niz polowa z tych 100mbps to nadal uwazasz, ze masz lacze 100mbps? ;)
Może ja nie potrzebuję pełnego łącza do Polski?:P

widzisz, wlasnie dlatego operatorzy, ktorzy sprzedaja lacza w Polsce, ustalaja np. % limit ruchu do TPSA w swoim laczu,

badz limit, ze ruch na laczu do 1 operatora nie moze byc wyzszy niz 40-60% ( zaleznie od umowy) ( oczywiscie znow chodzi o dostep do sieci TPSA).

Tak samo jest zagranica. Lacze z gwarancjami wielkiego swiatowego operatora Level3 kosztuje okolo 50-80 $ za 1mbps, przy wielkich wolumenach troche taniej. Zatem ceny lacz w Polsce i zagranica sa bardzo podobne. Po prostu nie da sie taniej i mowienie, ze zagranica jest taniej jest nieprawda. Pozornie jest tylko taniej, jak sie czlowiek zaglebi w temacie, ceny sa bardzo zblizone.

W DE można mieć pasmo 100 mbit/s bez limitów transferu od 700 Euro miesięcznie.

Od 700 Euro? Na OVH masz za niecale 2000 PLN serwer z niezlymi parametrami, z ta przepustowoscia.

wykorzystaj 100mbps na 1 maszynie to jestes dla mnie Super gosc :jezyk1:. Znam wiele firm hostingowych, dla przykladu podam, ze jedna z nich ma kilkanascie serwerow klasy dual xeon, dualxeon dualcore, dualxeon ( najnowszy rdzen taki jak w pentiumach core2duo) i owa firma zuzywa lacze 30-35 mbps (lacznie). Firma ta nie jest jakims ewenementem. Nie wiem po co Ci dedyk z 100mbps, skoro nie masz szans wykorzystac tyle na takiej maszynie.

W DE można mieć pasmo 100 mbit/s bez limitów transferu od 700 Euro miesięcznie.

Od 700 Euro? Na OVH masz za niecale 2000 PLN serwer z niezlymi parametrami, z ta przepustowoscia.

Dokładnie za 1625 zł, ale to jest 2x50 mbps, a to nie to samo:)

Widzę, że się pozmieniały oferty na OVH, w tej cenie korzystałem z maszyny z mniejszą ilością HDD.

Polecam linki stałe w Seomatik.pl oraz dopalacz stron Gotlink.pl.

obrazek.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności