Skocz do zawartości

Kodowanie znaków SQL - debilizm na maksa ;)

slawek22

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mam bazę mySQL i trochę tekstu po polsku (500 rekordów). Teraz jest problem bo była wiele razy przenoszona i kodowanie chyba się trochę "popsuło". Tak więc strona jest w Windows CP1250, baza danych (dane przechowywane na serwerze SQL) w latin1 a tabele w latin2.

Jedyną możliwością, żeby uzyskać polskie znaki poprawnie wyświetlane na stronie jest wywołanie kwerendy "SET NAMES latin2" i "SET CHARSET latin2" - w tej kolejności, w odwrotnej są krzaki (no i to dziwne bo kodowanie na stronie jest CP1250 a nie latin).

Oczywiście dodawanie do bazy ze strony nie działa bo są krzaki.

Co z tym jest nie tak, pomijając, że kiedy ustawię "SET NAMES cp1250" i "SET CHARSET cp1250" to dodawanie działa już dobrze ale mam krzaki przy wyświetlaniu. Jakikolwiek import w utf8 i konwersja nie pomogły.

mam bazę mySQL i trochę tekstu po polsku (500 rekordów). Teraz jest problem bo była wiele razy przenoszona i kodowanie chyba się trochę "popsuło". Tak więc strona jest w Windows CP1250, baza danych (dane przechowywane na serwerze SQL) w latin1 a tabele w latin2.

to brzmi jakby powiedziec:
Odbieram Radio Maryja poprzez satelitarny neuroprzekaznik z ustawionym paramatrem Teba na 520 stopni D omijajac zakodowany pseudoprzekaz TVN LTD

A teraz powaznie:

Ja ustawilem sobie wszedzie kodowanie UTF-8 zarowno na stronie jak i w bazie i nie mam zadnego problemu z "krzaczkami".

Jedyna wada rozwiazania: musialem sobie wpisac w php:

mysql_query("SET NAMES utf8");

A teraz do znawcow - nie krzyczec prosze ze iso 8859-2 a nie utf8, to wina "zbyt nowej wersji" phpmyadmina (?) na najnowszym WAMPie co byl, za cho.. ere nie dalo sie ustawic pomimo grzebania w configu iso ;)

UTF8 zadnym grzechem imho nie jest. Co innego takie cp1250...

Naprawdę bardzo ciekawa dyskusja....

Poza tym ten problem był wiele razy poruszany na łamach tego forum - tak ciężko poszukać ?

kodowanie znaków mysql

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności