Skocz do zawartości

Piętnuję

zeus

Rekomendowane odpowiedzi

Kolejny wątek o kopiowaniu tekstów itp. Tym razem muszę napiętnować jednego z użytkowników forum: olek_88

Dlaczego:

www.nivo.pl/index.php?action=pozycjonowanie

www.gooroo.pl

Sprawa zaczęła się w środę kiedy za pomocą narzędzia copyscape.com dotarłem na stronę nivo. 99% tekstów skopiowanych z mojej strony - autorowi kopii nawet nie chciało sie usunąć tekstów "Written by Pozycjonowanie stron" które u mnie w cms sa dodawane automatycznie. Jedyne na co go było stać to zamiana Zespół - www.GooRoo.pl na Zespół - www.nivo.pl. Widząc to od razu wziąłem się za telefon i za którymś razem dodzwoniłem w końcu do "firmy" nivo. Po krótkiej rozmowie usłyszałem że właściciel firmy/strony nie przygotowywał tych tekstów tylko ich pozycjoner. Po rozmowie w przeciągu 30 sekund tekstów nie było na stronie (kopię mam).

Dzisiaj z ciekawości odpalam tą stronę i co widzę - tekst lekko zmodyfikowany (porównajcie sobie) przykładowe przeróbki to:

Oryginalnie: Stabilna pozycja na rynku i stały wzrost liczby zadowolonych Klientów

Kopia: Stały wzrost liczby zadowolonych Klientów i stabilna pozycja na rynku

Piszę to wszystko po to aby pokazać jak działają niektóre "firmy". Dostali ode mnie ostrzeżenie i zamiast usiąść na **** i napisać cos samemu przerabiają bardziej tekst (żebym się nie połapał?). Oczywiście sprawa się nie kończy na tym mailu gdyż po tym co dzisiaj zobaczyłem zdecydowałem się na zaangażowanie prawnika (już w środę chciałem ale po tym jak usunęli stronę z serwisu uznałem to za zbędne). Ponadto poszedł mail do ich firmy hostingowej.

Sprawę przedstawiłem z mojego punktu widzenia i oczywiście użytkownik olek_88 jeśli chce może przedstawić ja z swojego - z chęcia jej wysłucham.

Zeus w sumie jest podobienstwo i zamienienie kolejnosci słow. Ale czy mozna sie do tego dowalić cieżko powiedzieć. Tzn czy ktoś kto to zrobił ma podstawy się obawiać. Tego typu zwrot jest dość powszechny.

Oryginał

https://www.google.pl/search?hl=pl&rlz=...=Szukaj&lr=

Kopia

https://www.google.pl/search?sourceid=navcl...ozycja+na+rynku

jak dla mnie sporo osób może tak napisac całkiem przypadkiem.

jeżeli od początku teksty występowały jedynie w formie przeróbek to może i trudno udowodnić złe intencje, ale tutaj podobno początek był inny...

a najciekawsze, że na stronie można znaleźć informację:

Dlatego w trosce o jak największą skuteczność Twoich działać internetowych, do pakietu własnych usług dołączyła profesjonalny SEO copywriting.

chyba nie zamówię tam tekstów :)

--------------------------------------------

Foka

Zeus, mam podobny problem ale tutaj gość pojechał na całego i nawet mój autorski podział audytów witryn www skopiował słowo w słowo. ( www.samuelson.pl ) więc @Szook tu mam pewność, że nie wpadł na to sam, aczkolwiek nie wierzę w taki zbieg okoliczności.

Dzwonię do gościa: tel. wyłączony na maile nie odpowiada, firmeki już pewnie nie ma, a w sieci siedzi ten tekst. Już się zastanawiam, czy swojego nie zmienić :)

Niestety z tym nie wygrasz, trzeba przyjąć, że kopifrajerzy są i będą, szkoda czasu i energii na ich ściganie, toż to się mnoży jak króliki.

a to ja moge uzywac tekstu "wypas owiec w Bieszczadach" ?

Co bedzie gdy gdzies na stronie znajdzie sie tekst:

"Jestesmy firma zajmujace sie pozycjonowaniem. Istniejemy w internecie ... lat. Nasza firme stanowi pozycjonowanie i optymalizacja" itd itp

Przeciez takie teksty mozna stworzyc niechcacy nie wiedzac ze juz ktos cos takiego napisal

Zreszta tak jak juz ktos powiedzial meczenie sie z tym problemem w sadzie to strata czasu.

Używaj Cuilla i Hakii

Przed sądem to nie ma sensu bo jak mu udowodnisz, że to on skopiował tekst od Ciebie a nie na odwrót? Co jest na papierze i się pod tym podpiszesz to nikt Ci nie ukradnie. Ale w necie, trudno udowodnić, że to Ty napisałeś pierwszy daną treść.

"Strona w trakcie przebudowy!" :) niezły pionek

Moje teksty ma m. in.:

subtech.pl

promobis.pl

bluesun.pl

info-service.pl

owi.com.pl

Powyższych 'copywriterów' proszę o zakup koszulek z nadrukiem celownika i założenie podczas SEO PARTY. Biorąc pod uwagę mój ciągły brak czasu na pierdoły - z góry dziękuję.

Wiktor [goryl] Pacocha.pl

i w tym problem

skoro sa problemy z zamykaniem stron z torrentami to beda ze stronami kradnacymi teksty

Używaj Cuilla i Hakii

a to ja moge uzywac tekstu "wypas owiec w Bieszczadach" ?

Co bedzie gdy gdzies na stronie znajdzie sie tekst:

"Jestesmy firma zajmujace sie pozycjonowaniem. Istniejemy w internecie ... lat. Nasza firme stanowi pozycjonowanie i optymalizacja" itd itp

Przeciez takie teksty mozna stworzyc niechcacy nie wiedzac ze juz ktos cos takiego napisal

Zreszta tak jak juz ktos powiedzial meczenie sie z tym problemem w sadzie to strata czasu.

Nikt do takiego tekstu sie nie doczepi, bo to standardowy tekst, a tak czy inaczej każdy szanujący się właściciel witryny sprawdza czy tego typu tekst już nie występuje gdzieś - przynajmniej ja tak robię. Czepiam się gościa bo ewidentnie skopiował coś co jest moim pomysłem - taki podział nie funkcjonuje ani w ksiązkach, ani w poradnikach - więc mam pewność.

Zresztą, odbije mu się to kiedyś czkawką, o ile już nie odbiło :) - telefon wciąż wyłączony.

Szkoda czasu na takie rzeczy, niech sobie kopiują.

franek, to raczej innym szkoda czasu na pisanie, ale na bank czas znajdziesz na napisanie posta dlaczego swojej strony nie możesz znaleźć w wynikach a była w top5

Wiktor [goryl] Pacocha.pl

To normalne, w przypadku stron www. Na Allegro wystawilem aukcje i po dniu pojawila sie nastepna, gdzie facet skopiowal polowe moich slow.

Mozna skorzystac ze sposobu stosowanego dla adresow e-mail:

<span class="backwards">lp.2o@liam-e</span>

Wyswietlac sie bedzie e-mail@o2.pl, jednak po skopiowaniu bedzie lp.2o@liam-e .

Taki sposob ma jedna wade: tekst nie zostanie przeczytany poprawnie przez Google

Przyklad:

Poprawny adres e-mail

Adres e-mail po zastosowaniu span class="backwards"

Przyklad zastosowania na stronie, patrz e-mail.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności