Skocz do zawartości

Sandbox - objawy i zwalczanie

Vek-tor

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem gdzie pisać, ale mam problem, który kwalifikuje się jakoś dziwnie na sanbox

Najpierw opisze, co się dzieje a wiec jest księgarnia, która w porywach miała ponad 80k

ale jak to zwykle bywa nastąpił mix DC tak ok lutego i spadło do 0.2K ;(

Później znowu wszystko zaczęło wracać do normy było juz 90k i nagle znowu tak od tygodnia notuje loty w dół jak kilka innych osób na forum.

A teraz co się dzieje.

Przeglądam tytuły które z reguły były wysoko od 1 do 2 i nadal tam są za to dziwne rzeczy dzieją się z tytułami od pozycji 3 w dół i tak wpisując tytuł „Refleksologia w leczeniu bólów kręgosłupa”, i wyświetlając 100 wyników szukam czy w ogóle gdzies jest no niestety nie ma ale jest za to inny tytuł Życie bez pasożytów no to biorę wpisuje w googlarke mysle sobie zobcze na jakiej jest pozycji a tu zdziwienie google znowu pokazuje ze takiego tytułu nie ma z mojej domeny za to jest z nowu kolejny w którego opisie występuję tytuł Życie bez pasożytów i tak mam z wieloma tytułami a teraz jak to wygląda:

Życie bez pasożytów - Giennadij Małachow - księgarnia ezoteryczna

...Refleksologia w leczeniu bólów kręgosłupa - Ann Gillanders • Przeznaczenie dusz tom 1 - dr Michael Newton • Dotyk kwantowy. Uzdrawiająca moc dłoni - Richard ... to jest pierszy wynik z refleksologia

Oczyszczanie organizmu - Giennadij Małachow - księgarnia

...Życie bez pasożytów - Giennadij Małachow • Moja droga do zdrowia - Giennadij Małachow • Urynoterapia - Giennadij Małachow ...

a to drugi wynik po wpisaniu życie bez pasożytów

robot google prawie non-stop siedzi na stronie tak wiec czy to jest sandbox

i nie uczestnicze w żadnym systemie wymiany linków

Dziękuję wszystkim którzy przeczytają ten epos :P

Decent

Sklep Ezoteryczny

• Odpowiedzi 170
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Gość scorpion

Ale tego to jeszcze nie widziałem jak żyje. Strona która mi spadła jakieś 2 miesiące temu z 4 pozycji na 40, właśnie teraz po upływie 2 miesięcy awansowała znowu na 4 pozycje. Niby fajnie, ale awans trwał tylko 1 dzień:cray:

Zastanawiam się teraz czy nie był on spowodowany tym, że podminiłem wersje strony, która była przed 2 miesiącami i która miala więcej słów kluczowych. Ale dlaczego tylko awansowała na 1 dzien??

• 3 miesiące temu...

Wczoraj wieczorem pod kilkadziesiat slow kluczowych pod ktorymi wysoko stalem witryna spadla o 28 miejsc.

Spdek ogladalnosci okolo 5 krotny a o adsensie to juz szkoda pisac :D

wywalilem wszystkie systemy linkowania, zlecilem katalogowanie strony przez 3 miesiace i pomoglo. Wrocilem na stare pozycje pod wiekszosc hasel i trafik tez ladnie idzie do gory ;-)

• 2 lata później...
  • 5 miesięcy temu...
jest troche luk w artylule, uzupelnie:

co to jest sandbox ?

filtr zakładanay na okreslone slowo kluczowe spowodowany nadmierna, uznana przez algorytm za nienaturalna iloscia przychodzacych linków

[dodane] które pochodza z pod tego wlasnie slowa kluczowego. [/dodane]

co to oznacza?

oznacza to to, ze dopuki algorytm nie uzna ze wzrost popularnosci linków jest staly i w pewnym sensie naturalny strona nie bedzie sie pojawiala na dane slowo w wynikach lub bedzie pojawiala bardzo nisko jezeli polaczymy to slowo z innymi slowami, na które pozycjonujemy strone

czy sandbox to ban?

nie - sandbox oznacza tylko to ze na jedno z pozycjonowanych slow, które pojawilo sie w zbyt duzej ilosci linkow prowadzacych do naszej strony w szybkim czasie nie bedzie osiagalo wysokich rezultatow w wynikach wyszukiwania, na inne slowa strona bedzie sie pojawiala normalnie

ile trwa sandbox?

zaleznie od tego jak bardzo (procentowo) nienaturalny byl wzrost link popularity moze trwac od 1-3 miesiecy do blizej nieokreslonego czasu. Z regoly trwa to od 1 do 8-9 miesiecy.

co bedzie pozniej?

strona pojawi sie na tej pozycji na ktorej byc powinna

z kad moge wiedziec ze jestem w sandboxie?

sprawdzajac pozycje strony za pomoca parametru "allinanchor:" - parametr ten pokazuje ktora strona powinna byc na ktorej pozycji pod wzgledem link popularity, jezeli strona z tym parametrem + naszym slowem kluczowym zajmuje np 5-ta pozycje, posiada prawidlowy content, a bez "allinanchor" nie ma jej w wynikach lub jest na jednej z ostatnich pozycji oznacza to ze strona jest w sandboxie

czy chwilowe skoki pozycji mojej strony oznaczaja ze jestem w sandboxie ?

nie - sandbox zakladany i redukowany jest tylko podczas updateow linków

co moge zrobic ?

jedynym sposobem jest nie panikowac, kontynuowac zbieranie linków i po prostu czekac. Wazne jest aby nie przestawac zdobywac wciaz linki

- dzieki nim algorytm bedzie uwazal ze strona faktycznie jest bardzo popularna i przyrost linków nie byl dzialaniem pozycjonera

czego sie moge spodziewac po uplywie kilku miesiecy?

strona pojawi sie nagle na bardzo wysokiej pozycji, nastepnie po kilku dniach spadnie z powrotem, pozniej co miesiac - po kolejnych updatach linków bedzie sie stopniowa wzbijala do góry

jak uniknac sandboxa ?

na sandbox najbardziej narazone sa nowe strony - zaindeksowane mniej niz 4 miesiace w google, pozniej szanse na sandboxa sa mniejsze ale dalej realne. Jedyny sposób na unikniecie to:

1. nie linkowanie w duzej ilosci na raz - link popularity musi wygladac naturalnie czyli kilka linkow przy kazdym update

2. nie linkowac ze stopki duzych serwisów - wzrost np o 2 tys linków w ciagu miesiaca, jescze do tego z tej samej domeny nie wyglada naturalnie

3. nie zbierac duzej ilosci linków ze stron o wysokim PR na raz - PR jest najczesciej wykladniekiem wartosci linków których sprzedaz oferuja webmasterzy - pracownicy google doskonale o tym wiedza i wiedza tez ze ludzie najczesciej kupuja duza ilosc tego typu linków zeby wzbogacic swoj wlasny PR

czy powyzszy punkt oznacza ze nie wolno stosowac takich technik ?

absolutnie nie - mozna je stosowac ale wzrost popularnosci linków musi wygladac naturalnie, dlatego powinnismy zaczac budowac link popularity mniej wiecej tak :

1 / 2 / 4 / 6 / ........... / 1200 / 2400 / ......... / 100 000 / 200 000 /

/ - oznaczaja update linków

liczby - oznaczaja ilosc zdobywanych linków

po co istnieje sandbox?

sandbox zostal stworzony po to aby zniechecic webmasterów do masowego kupowania linków i po to zeby dac szanse stronom, ktore staja sie popularne poprzez linki zdobywane metoda "naturalna"

czy istnieja jakies odstepstwa od tych regol ?

istnieja - google lubi zachowywac sie dziwnie i nieprzewidywalnie dlatego zdarza sie takze ze:

1. strona ktora zebrala ogromna liczbe linkow w szybkim czasie nie trafila do sandboxa

2. strona trafila do sandboxa mimo ze zdobyla zaledwie kilka linkow w bardzo dlugim czasie

3. strona która jest juz w google nawet kilka lat nagle trafila bez powodu

czy sandbox zakladany jest tylko na popularne slowa kluczowe ?

powszechnie uwaza sie ze tak - jest to nawet logiczne, skoro sandbox ma byc utrudnieniem dla pozycjonerów i webmasterów którzy kupuja i sprzedaja linki nie byloby sensu zakladac go na malo popularne slowa kluczowe poniewaz nikt o takie nie bedzie walczyl zdobywajac linki w sposób nienaturalny.

czy sandbox naprawde istnieje ?

tak - robilem test który ewidentnie wykazal istnienie tego filtru.

sa tacy ktorzy nie wierza w istnienie sandboxa, czy nie maja racji ?

moim zdaniem nie maja - jezeli nie trafili nigdy do sandboxa - niech im google lekkim bedzie i oby sie nigdy nie musieli przekonac ze naprawde istnieje.

a czy jest jakaś lektura dla początkujących - ksiażka

to są już typowe zagadnienia, brakuje mi podstaw

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności