Skocz do zawartości

Ksiegowanie wplat poprzez allpay i inne

pralka

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Zwracam sie do Was o pomoc w nastepujacym problemie - mianowicie posiadam pewien

serwis internetowy i planuje w nim za pewien czas wprowadzic oplaty abonamentowe.

Chodzi o abonament za dostep do niektorych artykulow itp.

Zastanawiam sie jak pozniej rozliczac wplaty od moich uzytkownikow, tak zeby

bylo legalnie i w porzadku. Prowadze dzialalnosc gosp. oczywiscie (vat, kpir).

Chcialbym przyjmowac oplaty za posrednictwem ktoregos z serwisow platnosci - np.

allpay, platnosci.pl, itp.

I teraz sa dwa przypadki - wplaty od osob prowadzacych DG i od osob nieprowadzacych

dzialalnosci. Czy do rozliczania wplat od osob prywatnych bede musial miec kase fiskalna??

Bo wplaty od firm to pikus - wystawiam fakture i jest spokoj. Ale zastanawia mnie

ta kasa fiskalna dla osob prywatnych.

Wiem ze poki co zwolnienie z kasy fisk. jest wtedy, gdy wplaty od uzytkownikow ida

przez przelew. Ale jak wiadomo, gdy sie korzysta z allpayow itp, wowczas wplaty, owszem,

ida przelewem, ale na konto allpay. I dopiero pozniej allpay przelewa mi zbiorczo

wplaty klientow.

Napiszcie prosze jak Wy to rozwiazujecie. Najlepiej jakby podzielil sie widza ktos, kto

takze ma podobny serwis i wie juz jak to sie robi.

Podkreslam ze chodzi o uslugi niematerialne - np. w sklepach internetowych sprzedajacych

towary kasa jest raczej niezbedna.

Zamiast odpowiedzi pytanie:

A jak przekażesz paragon? :)

Posiadanie kasy wtedy mija się z celem w takim przypadku wg mnie.

A nie jest tak, że stroną w tej transakcji jest allpay, a nie Jan Kowalski? Pytam się, bo nie wiem jak to działa - nie prowadzę takiej działalności.

.

Też nie wiem :D

ale strona na pewno nie jest allpay, są tylko pośrednikami, tak samo jak bank nie jest strona z płatnosciami karty kredytowej (albo paypal itp.).

jestem ciekawy opinie innych....

ps: z paragonem nie ma problemu: klient może odebrać osobisty (wiem ze to bez sensu, ale moze warto dopisac do regulaminu), albo wplaci na wysylce (jesli sobie tego zycze) oplata manipulacyjne. pozatym warto dopisac do regulaminu, ze klient automatycznie prosi sprzedawca do znieszenie paragonu, jesli nie sa odbierane - głupoty, ale może że to sa potrzeby zalatwienie wszystkich praw podatkowych zgodne z wszystkimi przepisami :D

edit:

ps2: moze warto myslic o ltd (sp. z o.o.) w uk, powinno kosztować około 500 zł rocznie i potem tylko trzeba walczyc z rozsadnym prawem podatkowem?

Jeśli opłaty są przyjmowane poprzez sms premium to na koniec miesiąca wystawiasz jedynie fakturę dla allpay, jeśli natomiast są to płatności przelewem/kartą to należy wystawić do karzdej transakci fakturę lub paragon.

Jeśli nie jest tego dużo to można wystawiać same paragony (tak żeby nie przekroczyć progu wymaganego dla kasy fiskalnej).

Można również bronić się inaczej przed kasą, wystawiać faktury dla osób prywatnych (taka faktura może nie zawierać NIP-u).

rOOt

fasttony.es - reklama na facebook.com

Aplikacje facebook - tworzenie aplikacji na facebook.com

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności