Skocz do zawartości

Generator zaplecza :>

Brad

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 288
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Napisało już do mnie kilka osób z prośbą o przesłanie uaktualnienia programu do najnowszej wersji z konwerterem. Niestety nie jest jeszcze skończony, dlatego proszę pisać jak ogłoszę na forum pojawienie się nowej wersji z dodatkiem.

Jeśli nikt nie ma nic do zaproponowania w sprawie konwertera baz danych to poproszę użytkowników programu żebyście napisali co myślicie o SEOSC.

Wersja jaką dostałem ostatnio do testów działa stabilniej niż poprzednia. Stabilniej, to znaczy: nie ma problemów z wczytywaniem fraz do szablonu (wcześniej bywało, że w szablonie pokazywało mi "fraza1" "fraza2" zamiast fraz zdefiniowanych przeze mnie) i można zapisywać i wczytywać ustawienia dla różnych projektów.

Podstawowa funkcjonalność (czyli do 9 fraz definiowanych) jest bardzo dobra. Prócz głównego adresu pozycjonowanej strony, można (w odpowiedniej zakładce) przypisać 9 różnych linków (np: do różnych podstron) do tych 9 różnych fraz. To działa niezawodnie.

Bardzo fajnie generuje się strony z tzw. słownika - czyli ordynarny spamik z generatora ;-) Strony w ten sposób stworzone są doskonale podlinkowane między sobą, a każda z tych podstron linkuje do strony pozycjonowanej frazą wiodącą dla danej strony. Indeksuje się doskonale, a wypływa w serpach nie wiadomo kiedy. Aż trzeba uważać. (Pisałem o tym u siebie: Budowa adresu strony i jej wpływ na pozycje.)

Mniej fajnie działa opcja z tworzonym ręcznie kontentem - strony generują się tak samo sprawnie (choć te z bełkotem ze słownika zdecydowanie szybciej), ale żadko kiedy trafi mi się w treści podlinkowana do pozycjonowanej strony fraza. Najprawdopodobniej, nie potrafię odpowiednio napisać tekstu - tutaj przydało by się jakieś info, Brad.

Ostatnio odkryłem dla siebie opcję "podaj więcej fraz/wczytaj frazy z pliku" - można wczytać nawet 1000 fraz z pliku txt, odpalić generator spamu i po chwili mamy zawodowy spamik na 1000 fraz. Czysty, doskonale zoptymalizowany, z możliwością podpięcia kodu <php>.

I, Brad - tutaj mam największy ból - nowa wersja programu tworzy 50 stron i się wiesza. Nie wiem, czy to celowe ograniczenie nałożone przez Ciebie (to zło jest, mówię Ci), czy inny problem programu albo mojej Visty Premium. Tak czy siak, to jest ból i to mi przeszkadza.

Prócz tej jednej bolączki, są jeszcze dwie, jedna większa, druga zupełnie mała;

1. Serwisy z większą ilością fraz można tworzyć zarówno ze słownika, jak i z napisanego ręcznie kontentu. Ze słownika generuje się szybko i strony są świetnie zoptymalizowane, ale obciach straszny, gdy pokazują się w serpach. A strony z napisaną treścią ale większą niż 9 liczbą fraz - nie uznają innych linków niż do strony głównej (pojawia się tylko ten adres, jaki podaje się na pierwszej zakładce). Szkoda, chciałbym mieć możliwość linkowania do podstron.

2. Program po skończonej pracy, gdy klikam "Zakończ" zawsze się wiesza. To nie przeszkadza, gdy mam w planach tworzenie jednej (lub serii identycznych) strony, ale podczas testów nowego szablonu np, to już drażni. Bowiem po wygenerowaniu strony nie można wrócić do którejś z zakładek, dokonać drobnej edycji i wygenerować kolejnej strony. Twórca, jako wytrawny programista, ma pewnie dużą świadomość tego co robi - ja niestety zwykle działam metodą prób i błędów. Dlatego odpalanie i mozolne wpisywanie 9 fraz, linków itd do każdej poprawki było męczące. Na szczęście, możliwość zapisywania ustawień w dużej części eliminuję tą niedogodność.

pozdrowienia

Dla tych, co lubią zdjęcia planet: Planety i ich zdjęcia, dla tych, co lubią katalogi stron: Podwójny katalog stron. Albo Idź do diabła.

Bielack: Wielkie dzięki za sprawozdanie, jutro siądę i postaram się poprawić te błędy

Mniej fajnie działa opcja z tworzonym ręcznie kontentem - strony generują się tak samo sprawnie (choć te z bełkotem ze słownika zdecydowanie szybciej), ale żadko kiedy trafi mi się w treści podlinkowana do pozycjonowanej strony fraza. Najprawdopodobniej, nie potrafię odpowiednio napisać tekstu - tutaj przydało by się jakieś info, Brad.

W treści musi się znajdować fraza, którą pozycjonujesz. Czyli jak ustawisz anchor linku np. bielizna to w treści musi się znaleźć ta fraza aby została zamieniona na link o tym anchorze.

Pawka: nie brawuj mi tylko napisz co Cię męczy w programie ;)

Edit:

1. Serwisy z większą ilością fraz można tworzyć zarówno ze słownika, jak i z napisanego ręcznie kontentu. Ze słownika generuje się szybko i strony są świetnie zoptymalizowane, ale obciach straszny, gdy pokazują się w serpach. A strony z napisaną treścią ale większą niż 9 liczbą fraz - nie uznają innych linków niż do strony głównej (pojawia się tylko ten adres, jaki podaje się na pierwszej zakładce). Szkoda, chciałbym mieć możliwość linkowania do podstron.

Już piszę jaka jest na to rada :)

Otóż w edytorze szablonów jest taki przycisk jak <rotatelinks> po wskazaniu miejsca w kodzie i naciśnięciu buttona program spyta się ile linków chcesz wyświetlić, podasz np. wartość 5 to program wstawi następujący kod <rotatelinks f="5">. Funkcja ta powoduje, że na każdej wygenerowanej podstronie zostanie wstawionych 5 losowych linków. W Twoim przypadku z 1000 linków zostanie wylosowanych 5 na każdej z 1000 podstron. Więc razem to nam da 5000 losowych linków do podstron. Sposób ten pozwala równie szybko zaindeksować taką stronę jak te wygenerowane ze słownika.

Edit:

I, Brad - tutaj mam największy ból - nowa wersja programu tworzy 50 stron i się wiesza. Nie wiem, czy to celowe ograniczenie nałożone przez Ciebie (to zło jest, mówię Ci), czy inny problem programu albo mojej Visty Premium. Tak czy siak, to jest ból i to mi przeszkadza.

Poprawione, jak wcześniej no limit, to był błąd.

2. Program po skończonej pracy, gdy klikam "Zakończ" zawsze się wiesza.

Ten błąd mógł powodować jakiś inny błąd zgłoszony przez Ciebie, który już poprawiłem. Wyślę do Ciebie nową wersje jak tylko skończę konwerter baz danych to sprawdzisz czy już jest ok.

Faktycznie pare razy robilem spore ilosci podstron - (500-700) - program mnie wywala.

Ale meczy mnie nie to.

Meczy mnie bardzo skomplikowana struktura linkow, tak ze zamiast tego daje linijke php w szablon, no i raandom z pliku linki.txt.

Czasami mysle ze mogbys dac jeszzcfe pare szablonów, no bo nie każdy chce - potrafi opanowac smarty, a ten szablonik już troche sie znudził.

Ale to juz z szablonami - esteckie bujanie.

Generalnie program jest git.

Brawo :zeby:

Meczy mnie bardzo skomplikowana struktura linkow, tak ze zamiast tego daje linijke php w szablon, no i raandom z pliku linki.txt

Jeśli chcesz losowe linki do podstron to wystarczy użyć funkcji rotatelinks.

Czasami mysle ze mogbys dac jeszzcfe pare szablonów, no bo nie każdy chce - potrafi opanowac smarty, a ten szablonik już troche sie znudził.

Hmmm, cały czas używasz ten, który wysłałem Ci kiedyś jako przykładowy? wpisz w google "darmowe szablony", ściągnij jakiś, skopiuj kod do edytora szablonów a następnie, tam gdzie ma być tekst wpisz <content>, gdzie ma być menu <link> i gotowe :zeby:

Ps. SEOSC w wersji 2.0 będzie miał generator szablonów :P

Może przygotowanie nowego szablonu nie jest aż tak proste, jak napisał Brad, ale fakt faktem że przy średniej znajomości budowania stron, w pół godziny można szablon nieźle przystosować.

pozdrowienia

Dla tych, co lubią zdjęcia planet: Planety i ich zdjęcia, dla tych, co lubią katalogi stron: Podwójny katalog stron. Albo Idź do diabła.

Może zacznę od tego, że mam dobrą i złą wiadomość. Dobra jest taka, że kończę testy konwertera baz danych i jutro będą mogły go dostać zainteresowane osoby [oczywiście użytkownicy starszych wersji SEOSC] do testów. Natomiast zła wiadomość jest taka, że konwersja samych synonimów w 10MB bazie zajmuje na mojej maszynie 5 godzin. Przez ten czas program zastąpił ponad 22k wyrazów. Będę się jeszcze starał poprawić algorytm na bardziej wydajny, ale półki co to będziecie musieli gotować procki :)

Druga sprawa to

Co jeszcze byłoby miłym dodatkiem ;) To możliwość wyczyszczenia

wszystkich okienek w ustawienia kontentu jednym klikiem.

I w kontent tematyczny gdyby zamiast np Kontent 1 wyświetlało się

słowo kluczowe...

Zrobione :)

Przydatny był by przycisk "Wstrzymaj" podczas generowania strony, ponieważ jak sie strona generuje to już na kompie nic innego nie można robić.

To raczej nie przycisk wstrzymaj by sie przydał ale jakieś metoda kontroli nad aplikacją aby dało sie jeszcze pracować jak aplikacja "tworzy" strony.

Ewentualnie zawsze można wykrywać czy user jest aktywny (jak klika myszką/klawiaturą to robić PAUSE jak 30 sekund bezczynności to uruchamiać ponownie funkcję)

To takie moje 3 grosze ;)

Ktoś mółby podać jakieś kilka linków do stron wygenerowanych programem ?

Może być na PW

To raczej nie przycisk wstrzymaj by sie przydał ale jakieś metoda kontroli nad aplikacją aby dało sie jeszcze pracować jak aplikacja "tworzy" strony.

Ewentualnie zawsze można wykrywać czy user jest aktywny (jak klika myszką/klawiaturą to robić PAUSE jak 30 sekund bezczynności to uruchamiać ponownie funkcję)

To już by było rewelacyjne rozwiązanie.

Przydatny był by przycisk "Wstrzymaj" podczas generowania strony, ponieważ jak sie strona generuje to już na kompie nic innego nie można robić.

A jaki masz sprzęt? Na moim core 2 duo podczas generowania można normalnie pracować, słuchać muzyki, oglądać filmy czy nawet grać w gry.

zawsze można wykrywać czy user jest aktywny

Taki mechanizm też zabiera czas procesora. Ale jeśli więcej użytkowników ma podobny problem to zrobię coś takiego.

P4 2,8 GHz, 1024 MB ramu. Jak bym dokupił jeszcze z 2 GB ramu to dało by to coś?

"Coś" napewno, pamięć tana więc nawet dla polepszenia komfortu pracy dobrze jest mieć więcej. Napewno dużo był dał 2-4 rdzeniowy procesor. U mnie jak pracuje SEOSC to tylko jeden rdzeń jest nim obciążony a drugi zajmuje się innymi zadaniami.

SEOSC 2.0 nad którym obecnie pracuje będzie wyposażony w specjalne nowe funkcje stworzone po to by generować szybciej unikalne zaplecze i zaplecze z dużą ilością podstron.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności