Skocz do zawartości

niestabilność contentu i linków a pozycja

Maxximilian

Rekomendowane odpowiedzi

Cały cza mówimy o filtrach na za szybkie dodawania linków itp. a może spojrzeć na to z innego punktu widzenia - nie filtra tylko braku stabilności contentu i linków?

Mam takie obserwacje:

1) strona główna mojego serwisu 1 top10 dla bardzo popularnej frazy

- po dodaniu systemu linków rotacyjnych spadła na pozycję 19 po pierwszym odnowieniu cache google 190 linków wewnętrznych, 4 zewnętrzne, 5 w systemie linków rotacyjnym, nie zgodziliście się ze mną, że to może być przyczyna, niemniej jednak po usunięciu tego systemu po kolejnych 2 odświerzeniach cache google powrót na 8-9 pozycję

- po dodaniu linków stałych - po pierwszym odświerzeniu cache google spadek o 4 pozycje, po kolejnym (stabilne linki) powrót

- nie dodwałem nowych newsów, i zmiany linków wewnętznych są nieduże /nowe w działach downloads i katalogu/ i strona wędruje dla tej frazy na 3 pozycję (z 8-9)

2) jedna ze stron serwisu, ktorą chciałbym wypozycjonowac dla pewnej super topowej frazy:

- trochę kombinowałem z przepisywaniem url-i - po zmianie url-a i zmianie linku na 200000 podstron spadek o 60 pozycji, następnie stały wzrost a po 2 tygodniach powrót na poprzednią pozycję (ok. 2 tygodni zabiera przeindexowanie przez roboty google wszystkich podstron mojego serwisu)

- zmiana title spadek, aż do kolejnego (drugiego) odświerzenia cache google - potem poprawa o kilkanaście pozycji (bo lepszy title)

Wniosek: dla pozycji ważny jest stabilność zarówno contentu jak i linków wszystkich typów (nie tylko do serwisu/strony, ale również wychodzących ze strony - w tym wewnętrznych).

Na poparcie mojego wniosku mam tez taką obserwację, że dla kilku bardzo konkurencyjnych fraz dla seriwsów społecznościowych w top10 znajdują się głównie strony duużych i starych portali oraz mało warte strony praktycznie domowe, które nie rotują linków wewnętrznych (co jest typowe dla portali społecznościowych) czyli strony, które zamiast wyświetlać ostatnie posty/komentarze/opinie/oceny/zdjęcia wyświetlają stałe linki do kategorii.

Co Wy na to? Mam rację, czy znowu wypiełm za dużo kawy?

Według mnie masz z tym rację. Strona którą pozycjonuję była przez jakiś czas w top3 a gdzy zacząłem ją optymalizować spadła do top6 . Ciągłe zmiany na stronie głównej linków wewn. i zewn. utrzymywały ją w top6. Po tym jak Zostawiłem stronę w spokoju to po ok 2 tyg. skoczyła znów na top3 a teraz nawet top2. Zastanawiam się także nad całkowityum przestaniem linkowania strony i sprawdzenia za jakiś czas pozycji. Rok temu tak też zrobiłem ze stroną i po jakimś miesiącu po zaprzestaniu linkowania skoczyła na top1 i siedzi tam do tej pory mimo że inne strony mają więcej BL

Maximmilian - jeśli tak by było to systemy wymiany rotacyjnej powodowałyby spadek pozycji a ja widzę zupełnie coś innego.

Co do linków wewnętrznych to niewiele się o tym mówi a maja one często fundamentalne znaczenie. Tak ich stałość lak i inne parametry.

Teoretycznie strona powinna być aktualizowana co jakiś czas,tak zresztą wynikało też z niektórych rozmów na tym forów natomiast też zauważyłem że zmiany contentu obniżają mi serp'y fakt że to tylko na bardzo krótki okres ale jednak.Co do przestanie linkowania to i tak i nie to zależy jak przestaniesz linkować bo jeżeli dodawałeś 70 linków dziennie i nagle stop to będzie ciężko.Natomiast kiedyś linkowałem bardzo powoli jedną stronę po około 10 linków dziennie i do dziś siedzi w top 1 na wszystkie hasła a nie jest linkowana już od roku.

UX+SEM=ROI!

mail:dszpak(malpa-at)gmail.com

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności