Skocz do zawartości

duplikaty stron: jak usunac ?

witkac

Rekomendowane odpowiedzi

Witam po raz pierwszy na forum :D

Poczytalem troche Wasze wiadomosci, jednak dalej nie znam rozwiazania mojego problemu. Czy ktos z Was moglby mi pomoc?

Mam taki problem:

Posiadam maly serwis z prezentacja ofert turystycznych. Do koncowej oferty mozna dotrzec z roznych czesci serwisu. A jako, ze wymyslilem sobie iz na kazdej koncowej ofercie musi byc 'powrot do strony polecajacej', wiec sa po 2-3 rozne adresy z jedna i ta sama oferta (dla Google: trescia). I takie strony Google uznalo za duplikaty. W wynikach objawia sie to tak, ze widoczne sa same adresy URL tych stron - zero tresci.

Co mam zrobic aby Google nie uznawalo strony z ta sama trescia (ale o kilku roznych adresach) jako duplikaty? Czy wystarczy na stronach ktore sa duplikatami ustawic nofollow?

Czy wystarczy na stronach ktore sa duplikatami ustawic nofollow?

spruboj tego, mozesz tez sprubowac w pliku robots.txt a w nim:

User-agent: *

Disallow: /

to powinno wystarczyc aczkolwiek to troszke potrwa

https://www.google.com/remove.html

Dla tych co lubią na biało i dla tych co na czarno:
logo_ap.jpg godmodelogo.jpg

mozesz tez sprubowac w pliku robots.txt a w nim:

User-agent: *

Disallow: /

Chodzilo mi o wyrzucenie badz uniewaznienie pojedynczych stron.

Z tego co wiem, to plikiem robots.txt rzutujemy dostepnoscia na caly serwis.

Co do adresu z Google: to tez nie jest rozwiazanie.

Moze jeszcze raz wyjasnie pokrotce o co mi chodzi 8)

Mam strone z oferta np. domow wczasowych. Ta oferta dostepna jest poprzez kilka URLi, np.

mojastrona. pl/oferta/1

mojastrona. pl/oferta/23/1 (duplikat)

mojastrona. pl/oferta/41/9 (duplikat)

Pod w/w adresami jest ta sama tresc itd - ale dwa ostatnie adresy mowia mi z ktorej czesci serwisu przyszedl gosc.

W Google widze, ze kazda z nich nie ma tresci.

A chcialbym aby oryginal mial tresc (duplikaty nie musza). I te wszystkie adresiki moga byc w bazie Google - chyba nie przeszkadza to? :D

No i pytanie: jak rozwiazac moj problem?

chcesz usunąć duplikaty z indexu google?

A) usuń do nich linki

:D zrób tak aby pojawiał się HTTP404

C) zadaj im <META NAME="ROBOTS" CONTENT="NOINDEX, NOFOLLOW">

D) skorzystaj w google z automatic URL removal system co zdaje się wymaga B lub C

ale dwa ostatnie adresy mowia mi z ktorej czesci serwisu przyszedl gosc.

a nie prościej było zrobić system śledzenia Gości po otwartej sesji albo IP?

- buduj content metodą drag&drop i łatwo zgarnij SEO backlinki z msDrop

- wideoporadniki jak korzystać z msDrop

I takie strony Google uznalo za duplikaty. W wynikach objawia sie to tak, ze widoczne sa same adresy URL tych stron - zero tresci.

Błąd.

Google zarządza próbkami dziesięciu miliardów stron, nie przywiązuje aż tak wielkiej wagi do zduplikowanej treści. 10 mld to dosyć duża liczba, alborytmy są dosyć skomplikowane, a indeks wzrasta, wzrasta i wzrasta... ;)

To co opisałeś jest charakretystyczne dla stron zaindeksowanych "częściowo" (zerknij tutaj), z moich dotychczasowych spostrzeżeń wynika, że można się tego skutecznie pozbyć przez wstawienie googlebot index,follow. Zaznaczam że właśnie googlebot a nie(-koniecznie) robots.

Pozdrawiam, J.

A da sie w PHP zrobić 404 i zamiast nie istnejącej podstrony wczytać stronke " brak takiej strony "  z linkiem do głównej ?

Co za problem ;)

W .htaccess

ErrorDocument 404 sciezka-pliku.php

Jez, z tym googlebot zamiast robots to pierwsze slysze. Czy moglbym Cie prosic abys swoja teorie poparl faktami?

Tak jak napisałem w obrębie innego topicu. Wielokrotnie spotkałem się z tym, że któreś moje strony nie są indeksowane (w całości lub "częściowo"), jednak po dodaniu meta googlebot i zaproszeniu robota przez formularz za każdym razem to skutkowało, nawet wtedy (a ta sytuacja nas interesuje), kiedy wcześniej po zaproszeniu robota przez formularz na stronę z meta robots ale bez meta googlebot, nic się nie zmieniało.

Z tych względów moje strony mają u siebie meta googlebot, msnbot i robots. Z drugiej strony, zasoby Piotrka nie mają w ogóle meta robots i doskonale się indeksują, ale on stosuje nieco odmienną od mojej strukturę linków wewnątrz serwisu (moją można byłoby nazwać piramidką, a jego - megaplątaniną ;P).

Pozdrawiam, J.

Co za problem :D

W .htaccess

Kod:  

ErrorDocument 404 sciezka-pliku.php

Niestety ja u siebie niedam rady nic w .htaccess , a cośtakiego może zadziałać?

header("HTTP/1.0 404 Not Found");

header("Location: https://$HTTP_HOST/error.php");

header("Connection: Close");

Prezenty , upominki | Bielizna damska , męska | Darmowe linki

Nadchodzi nowy webwweb , DMOZ musi odejść !!!:)

Niestety ja u siebie niedam rady nic w .htaccess , a cośtakiego może zadziałać?  

header("HTTP/1.0 404 Not Found");

header("Location: https://$HTTP_HOST/error.php");

header("Connection: Close");

Raczej nie, to jest bez sensu. Błąd 404 wychodzi wtedy, kiedy zostanie zwrócone zapytanie o plik który nie istnieje. A powyższy kod musiałbyś wstawić w istniejącym pliku... No, chyba że chciałbyś na siłę wywołać błąd 404 mimo, że plik istnieje. :)

Pozdrawiam, J.

A da sie w PHP zrobić 404 i zamiast nie istnejącej podstrony wczytać stronke " brak takiej strony " z linkiem do głównej ?

paradoks tej sytuacji mógłby polegać na tym ze google indeksowałoby Twoje HTTP404 z linkiem do strony głównej ;)

robota mozesz się pozbyć wysyłając w kosmos :hello:

<?

header("HTTP/1.1 301 Moved Permanently"); 

header("Location:  https://tedy.do.kosmosu"); 

header("Connection: close"); 

?>

- buduj content metodą drag&drop i łatwo zgarnij SEO backlinki z msDrop

- wideoporadniki jak korzystać z msDrop

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności