Skocz do zawartości

Dlaczego Precele są gorsze od katalogów

mrtn

Rekomendowane odpowiedzi

Ale nie ma szansy, że bez moderacji będzie coś robione porządnie zawsze znajdą się tacy co zrobią po łebkach. Chesz mieć porządek - musisz pilnować.

Włąsnie w chwili kiedy ogłoszono śmierć katalogów uruchomiłem sobie "systemik katalogów" - zasada prosta stawaisz katalog u siebie możesz dać wpis do pozostałych w grupie. Warunek ograniczenie ilościowe wpisów "z góry". Do tego dodałem mechanizm zmiennej treści (nie ma 2 takich samych) i już pomimo niewiarygodnie słabej mocy (3 miesiące) zaczyna ładnie działać :)(nie oszukujmy się - dla lekkch fraz). Złamałem jeszcze jdną zasadę - wzjamengo linowania - czasmi "robienie na przekór trendom" pomaga :).

Warunkiem jest OGRANICZENIE dostępności, zamknięcie się w pewnej grupie i bezwględne odrzucanie słabej treści. Gdyby wpisy do preceli mogło robć tylko 100 osób i każdy smieciarz by wylatywał z grupy były porządek. Tymczasem mamy sprzecznośc - jak największe otwarcie (żeby było dużo wpisów) i jak największe ograniczenie na złą treśc :/

P.S. Tak naprawdę nic takiego nie napisałem :) - ja tylko zaprojektowałem, napisał to "mój człwiek" a kto nie wierzy może spróbowac ( admin(at)seostat.com - w odpoweiedzi poda adres do rejestracji i panelu :)).

• Odpowiedzi 73
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Hmm, znów się muszę zgodzić z Mrtn....

Qlweby działają - dokładnie tak samo jak i działały zawsze. Czyli działają te qlweby w których robot googla potrafi znaleźć link do strony - inaczej mówiac działają qlweby dobrze podlinkowane i nie zaspamowane.

Presell page, o ile nie jest linkowany na oczekiwaną frazę - niewiele się różni swą "mocą" od qlweba. Jak Mrtn słusznie zauważył, precel na WP szybko staje się gorszy od katatalogu na QlWeb - i nieźle opisał przyczyny. Dodam jeszcze, że jak nieumiejętnie stworzysz i podlinkujesz precla, to do niego wchodzić będą linki o większej mocy, niż siła linku wychodzącego.

Sensownie pomyślane linkowanie wzajemne daje całkiem niezłe efekty.

Duplicate content jest przereklamowane.

W pewnym elemencie sie jednak z Mrtn nie zgadzam - link ze strony zawierającej rozprawę z fizyki która uzyskała nagrodę nobla jest tyle samo wart, ile link ze strony z wygenerowanym contentem, o ile pozostałe cechy strony są identyczne. Aczkolwiek przyznaję, iz zamieszczenie linku na stronie z rozprawą godną nobla jest bardziej perspektywiczne niż wsadzenie na stronę generowaną :D

I w jakiej kolejności są wyświetlane są wpisy na tych podstronach ??? wiadomo :D od Najnowszych. Co Gwarantuje, że pierwsze staranne wpisy z każdym dniem będą traciły na znaczeniu odchodząc w zapomnienie.

Ten argument o ile silny to chyba w bardzo łatwy sposób do zmiany prawda? Dochodzi (o tym już ktoś pisał) możliwość stosowania własnych meta, czy nagłówków - a to już znaczny +

imho mrtn ogólne ma racje, ale:

wp ma inne załozenia i konstrukcja niż katalog stron.

katalog stron Z GORY ustali kategorie - w dobrym wp autorzy za pomocą tagami, sami ustalą ważne kategorie/tagi - i kto nie potrafi nie załatwi wartościowe wpis (dla G).

i w tym kierunku dobry wp daje dużej możliwości rozwoju - w standardowym dużem katalogu następny wpis agencje reklamowe landuje na 10 podstrony kategorie (minimalna wartość seo), ale z tagami można twprzyć krotką droga z hp do własnego wpisu :D

w katalogu admin ustali kategorie, ale nie wie, czy będą najwięciej wpisów z branży moda, biznes, reklama czy sport - w dobrym wp to sami mają załatwić autorzy (brak zbędnych pustych kategorie/podkategorie)

W pewnym elemencie sie jednak z Mrtn nie zgadzam - link ze strony zawierającej rozprawę z fizyki która uzyskała nagrodę nobla jest tyle samo wart, ile link ze strony z wygenerowanym contentem, o ile pozostałe cechy strony są identyczne. Aczkolwiek przyznaję, iz zamieszczenie linku na stronie z rozprawą godną nobla jest bardziej perspektywiczne niż wsadzenie na stronę generowaną :D

a ja gdzieś to pisałem :) !?!? :)

wp ma inne załozenia i konstrukcja niż katalog stron.

oczywiście i jako kawałeczek tematycznego zaplecza o niebo lepszy od katalogu, ale gdy zaczyna choćby przezilość wpisów pełnić fukcje katalogu staje się od niego znacznie gorszy :(.

katalog stron Z GORY ustali kategorie - w dobrym wp autorzy za pomocą tagami, sami ustalą ważne kategorie/tagi - i kto nie potrafi nie załatwi wartościowe wpis (dla G).

e tam z góry :) -- ! counter strike, ! cs, ! dachy, ! firmy, ! Meble, ! motoryzacja .bilizna :) mnóstwo jest radosnej twórczości :)

w tym kierunku dobry wp daje dużej możliwości rozwoju - w standardowym dużem katalogu następny wpis agencje reklamowe landuje na 10 podstrony kategorie (minimalna wartość seo), ale z tagami można twprzyć krotką droga z hp do własnego wpisu :)
Tylko pod warunkiem, że wpisów będzie 50-100 nie 1000-2000.

Analogicznie gdyby ograniczyć z góry liczbę wpisów do katalogów tak, żeby żaden wpis nie wszedł głęboko katalogów siła była by większa - spróbowałem działa :).

e tam z góry :) -- ! counter strike, ! cs, ! dachy, ! firmy, ! Meble, ! motoryzacja .bilizna :) mnóstwo jest radosnej twórczości :)
sam pisalesz, że nie zadbany katalog/wp nie dużo/nic nie daje.

i w moich (i innych dobrych katalogow) nie ma podkategorie ! dodupy - i tak samo nie beda tagi ! dodupy

bez moderacje z czasem wszystko upadnie (katalog, wp, forum, itd)

ps: jesli chodzi o systemik katalogów i mail#seostat.com.

czy trzeba w mailu udowodnic, ze jestem wspanialem seo-wcem, czy trzeba poprostu spokojne poczekac na maila i wieciej info?

czy trzeba w mailu udowodnic, ze jestem wspanialem seo-wcem, czy trzeba poprostu spokojne poczekac na maila i wieciej info?

Nie - nie mam jakiejś mani udowadniania czegokolwiek. Ot porostu nie chcę jawnie podawać panelu i adresu "na patelni" - system ma swoje stabilne tempo przysrostu ie potrzeba większego :).

bez moderacje z czasem wszystko upadnie (katalog, wp, forum, itd)

Tak to prawda :(. Niemniej jednak warto pamiętać, że wymoderowany, wychuchany precelk na WP z 2-3 000 wpisów dla właścicieli jakieś 90% wpis nic nie da :). A taki webwwebeik 90% daje :).

Mam taką propozycję - stworzyć skrypt, w którym główną stronę edytowałby sam właściciel katalogu. Na każdej podstronie byłyby linki do promowanych własnych stron oraz linki do kategorii. W kategoriach nie byłoby podkategorii, zaś po przekroczeniu 50 linków na podstronie lub 100kB tekstu tworzona byłaby automatycznie podstrona (przyczepiona do menu z kategoriami) o podobnym tytule.

W ten sposób unikniemy wpisów "daleko linkowanych" niezauważanych przez goog oraz stron zawierających zbyt dużą ilość linków (goog podobno widzi do 100 pierwszych - jaka jest prawda nie wiem).

Cały taki kat. byłby oczywiście tematyczny (zakaz dodawania wpisów nie na temat)

Struktura taka byłaby w miarę naturalna, ponieważ wiele stron ma budowę, na którą składa się strona główna oraz podstrony, które są do niej doczepione (brak doczepiania podstrony do kolejnej podstrony).

Mogę w wolnym czasie ewentualnie podjąć się napisania takiego skryptu.

Nakładka na Windows - zmień za darmo wygląd swojego systemu operacyjnego.

(Obrazek avatar chroniony prawami autorskimi)

W wolnej chili, jeżeli masz temat, na który chcesz pisać, możesz napisać ciekawy artykuł lub reklamę tekstową w biuletynie informacyjnym poświęconym publikowaniu opinii oraz oferującym darmową reklamę z odnośnikami w treści.

długowłosa mnie ubiegła :D

ja również jestem zdania, że zamiast toczyć boje o wyższości lub nie lepiej dyskusję przerodzić (albo założyć nowy topic) o tworzeniu np. PIO-ków czyli katalogo-precli, które będą się najlepiej do SEO nadawać. Wielu forumkowiczów jest w stanie stosunkowo szybko coś skrobnąć, może lepiej iść właśnie w stronę RÓŻNORODNYCH skryptów autorskich, które nie będą powielane w tysiące i tak szybko i łatwo zaśmiecane

Pisarze wszystkich skryptów łączcie się!

--------------------------------------------

Foka

Tak, trzeba się przyłożyć do pisania w PHP. Wykorzystam część z inego projektu - a dokładniej dostosuję go do SEO i w/w koncepcji. (Gotowe rozwiązanie posiada niestandardowe kody obrazkowe, logowanie oraz 3 rodzaje użytkowników - zwykli, moderatorzy oraz admini). Daty ukończenia nie podam, ponieważ nie chcę okłamywać.

PS. A dodawarki (czyt. spamiarki) można wykorzystać do zdepozycjonowania konkurencji - sam wpadłem o to, że przed modyfikacją algo goog stosowałem dodawarki.

Zbanowanie/zafiltrowanie 10 stron (z dodawarką łatwe) = podwyższenie pozycji w Serpach o 10. Goog wtedy szybko wycofa się z filtrów i banów, ponieważ ich wyniki wyszukiwania będą gorsze, zamiast lepsze.

Nakładka na Windows - zmień za darmo wygląd swojego systemu operacyjnego.

(Obrazek avatar chroniony prawami autorskimi)

W wolnej chili, jeżeli masz temat, na który chcesz pisać, możesz napisać ciekawy artykuł lub reklamę tekstową w biuletynie informacyjnym poświęconym publikowaniu opinii oraz oferującym darmową reklamę z odnośnikami w treści.

PS. A dodawarki (czyt. spamiarki) można wykorzystać do zdepozycjonowania konkurencji - sam wpadłem o to, że przed modyfikacją algo goog stosowałem dodawarki.
Nie ma czegoś takiego = nie ma takiego mechanizmu/działań które by to spowodowały!

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności