Skocz do zawartości

Dlaczego Precele są gorsze od katalogów

mrtn

Rekomendowane odpowiedzi

PS. A dodawarki (czyt. spamiarki) można wykorzystać do zdepozycjonowania konkurencji - sam wpadłem o to, że przed modyfikacją algo goog stosowałem dodawarki.
Nie ma czegoś takiego = nie ma takiego mechanizmu/działań które by to spowodowały!

Dużo linków o tym samym anchorze powoduje nałożenie filtra na frazę. Więc zrobienie czegoś takiego konkurencji powinno spowodować to samo.

Właśnie mam filtr za dużą ilość linków (chyba o to) o tym samym anchorze (lub podobnym) i wiem coś o tym.

Nakładka na Windows - zmień za darmo wygląd swojego systemu operacyjnego.

(Obrazek avatar chroniony prawami autorskimi)

W wolnej chili, jeżeli masz temat, na który chcesz pisać, możesz napisać ciekawy artykuł lub reklamę tekstową w biuletynie informacyjnym poświęconym publikowaniu opinii oraz oferującym darmową reklamę z odnośnikami w treści.

• Odpowiedzi 73
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Zdziwisz się mocno kiedy konkurencja wyjdzie z filtra, będzie nie do przebicia.

A co ja mam zrobić, żeby wyjść z filtra?

W wolnej chili, jeżeli masz temat, na który chcesz pisać, możesz napisać ciekawy artykuł lub reklamę tekstową w biuletynie informacyjnym poświęconym publikowaniu opinii oraz oferującym darmową reklamę z odnośnikami w treści.

Kiedys pracowalem nad katalgo-preclem... https://www.test.8p.pl/ w sumie w pewnym momencie prace utknely ze wzgledu na brak mobilizacji, ale gdyby bylo jakies zainteresowanie, moglbym to pociagnac w przerwie na kawe :)

"Szaleństwem jest chodzenie po ulicy z połówką melona na głowie i powtarzanie: Jestem chomikiem"

Dick Steele, Agent WD-40 [*]

Chciałbym i ja zabrać głos w tej dyskusji. Ale że brudnopis rozrósł mi się ponad wszelką miarę, zrobiłem z tego wpis na moim blogu pozycjonera. Tych, co nie mają co robić zapraszam, a tutaj tylko streszczenie:

Osobiście uważam, że Precelki jako presell page sprawdzają się zdecydowanie lepiej niż katalogi:

Mogę dać mnóstwo tekstu,

Mogę dodawać obrazki itp - generalnie mam pełną kontrolę nad moim wpisem,

Gdy linkuje własny wpis wiem, że linkuję swój własny wpis a nie pięć innych przy okazji (w dobrym precelku).

Wiele precelków stosuje TagClouds, która moim zdaniem znakomicie uzupełnia dostępność wpisów - nawet tych odległych w dacie - dla G. jak i potencjalnego usera. I to podważa argument Martina za mało użyteczną konstrukcją WPressa.

Ale też mam koronny argument za tym, żeby Precelki padły: bardzo znacząco spadły wpływy z moich płatnych katalogów odkąd nastała "ta głupia moda" na precelki... Ale myślę, że nie tym kierował się Martin zakładając ten temat.

(to żarty, rzecz jasna).

;-)

pozdrowienia

Dla tych, co lubią zdjęcia planet: Planety i ich zdjęcia, dla tych, co lubią katalogi stron: Podwójny katalog stron. Albo Idź do diabła.

płatnych katalogów

Mam pytanie czysto prawne - nie mam firmy, czy mogę pobierać opłatę za wpis do katalogu itp. odprowadzając tylko 19% podatku, bez dodatkowych opłat od działalności?

płatnych katalogów

Mam pytanie czysto prawne - nie mam firmy, czy mogę pobierać opłatę za wpis do katalogu itp. odprowadzając tylko 19% podatku, bez dodatkowych opłat od działalności?

IMHO Jak to ładnie zdefiniujesz w umowie tak, że dla Twojego US będzie to zgodne z przepisami prawa podatkowego (vide ilość interpretacji podatku z AdSense dla osób prywatnych) to możesz - ale najlepiej będzie jak wyślesz pisemko do US ze swoją propozycją takiego opodatkowania i dostaniesz to na piśmie :P

A co do precli - też nie zgodzę się z tym, że precelek jest gorszy niż katalog. Tzn przynajmniej nie te, które robie, z którymi mam do czynienia.

Argumenty:

1) linki bardzo tematyczne (no chyba, że ktoś dodaje do katalogów ręcznie - wtedy też taki dostanie)

2) linki w treści 9to też jest czasem w katalogach - jednak żadko)

3) większość katalogów jest spamowana dodawarkami w takim tempie, że linku z nich G nigdy nie zobaczy, bo spadną na 76 stronę jakiejś podkategorii

4) presele mają dużo więcej treści w stosunku do linków - czyli IMHO wyglądają bardziej na "naturalne strony"

5) precelki często używają seo-pluginów takich jak tagi, zmienne meta, itp - i dzięki temu bardzo zwiększa się ich widzialnośc dla G

To są tylko moje przemyślenia na podstawie własnych doświadczeń (mam kilka katalogó i kilka preceli oraz w miarę regularnie dodaje swoje strony/zaplecze do innych) ;)

Web Systems: strony www, ecommerce, integracje, marketing internetowy...

Czyli apropo zarabiania na wpisach do precla trzeba się putać w skarbówce?

PS. Precle - mam już gotowe około 1/3 projektu (po 1 dniu).

Jaki dać wpis w cgi-bin aby zamiast precellll.pl/news.php/seo-friendly-post.html można było żądać go zapytaniem

precellll.pl/news/seo-friendly-post.html

news.php będzie plikiem udającym wirtualny katalog.

...A co do precli - też nie zgodzę się z tym, że precelek jest gorszy niż katalog. Tzn przynajmniej nie te, które robie, z którymi mam do czynienia...

no właśnie nie tylko Ty zakładasz Preselle...

Pożyjemy zobaczymy, ale wygląda na to, że spotka je to samo co katalogi albo upadną jeszcze niżej.

Dodawanie na jednej domenie 10 Preselli, w których są takie same super jednolite artykuły bo "twórcom" łaskawie nie chce się zmodyfikować nowych wpisów, doprowadzi do tego że będą warte conajwyżej trafienia do filtrów.

Większość osób nie zamierza podlinkowywać własnych artykułów, a jedynie znalazła sobie nową formę spamowania.

Niedługo na tym forum zmienicie kategorie > Katalogi i Preselle. na > Katalogi.

To i ja wtrącę przysłowiowe trzy grosze, na podstawie już praktyki, Koledzy. Ta praktyka przedstawia się tak, że dodanie podstrony serwisu (traktującej o odrębnych usługach firmy) do ok. 10 precli zaowocowało skokiem w górę o ok 15 pozycji i podstrona jest teraz na czwartym miejscu na powiedzmy, średnio obleganą frazę. Może i mniej niż na średnio obleganą, ale to i tak zaskakujący wzrost. Podobnie w przypadku innego serwisu, ale już strony głównej. Nie będę tłumaczył dlaczego, ale po prostu wiem, że dodanie nawet do 100 qlwebów nie zrobiłoby ani w połowie takiego wyniku. I jeszcze jedno - żadnego wpisu w preclu nie linkowaliśmy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności