Skocz do zawartości

Sprytne Katalogowanie - nowe narzędzie do katalogowania stron

bodzio

Rekomendowane odpowiedzi

A odnośnie tematu to dodam, że program niestety działa dość wolno. Nie jest to kwestia silnika IE, bo specjalnie sprawdzałem uruchamianie katalogów w IE oraz SK i nie wiedzieć czemu witryny w SK wczytują się znacznie wolniej.

Program SK korzysta z silnika IE a to oznacza ze IE i SK korzystają z tego samego katalogu plików tymczasowych. Jeśli otwarto stronę najpierw w programie SK a poźniej w IE to IE skorzystał z plików tymczasowych i otworzył stronę szybciej. Jeśli odwrócimy kolejność, wtedy SK otworzy stronę szybciej. Aby test otwierania szybkości stron był miarodajny należy każdorazowo usuwać pliki tymczasowe.

Tak przeprowadzony test na kilku komputerach wykazał, że strony wyświetlane przez IE i SK są tak samo szybko.

2 strony. 1 strona dodawana do katalogów o PR >= 0. Po miesiącu, zmiana ustawień na PR >=3. Aktualizacja pomyślna, z listy katalogów dla tej strony zniknęło większość stron. Przypadek 2 strony: Strona dodawana do katalogów o PR >=0. Po 3 miesiącach dodawania, zmiana ustawienia na PR >=3. Aktualizacja niepomyślna, bo po pierwsze z listy katalogów dla tej strony nie została usunięta lista katalogów z PR < 3, po drugie lista została uzupełniona o pozostałe katalogi na których strona była już dodawana przez program.. WTF?

Projekt można aktualizować o katalogi na 2 sposoby w zależności od ustawienia checkboxa "pomiń istniejące katalogi"

1. checkbox zaznaczony - z projektu, z 'listy katalogów do dodania' zostaną usunięte katalogi a następnie do listy zostaną dodane katalogi spelniające wybrane kryteria filtrowania

2. checkbox odznaczony - do projektu, do istniejących katalogów na 'liści katalogów do dodania' zostaną dodane nowe katalogi (nie znajdujące się na liście) spełniające wybrane kryteria filtrowania

Jeśli na czarnej liście masz ze 250 adresów, a okazuje się, że jakiś został tam zamieszczony przez przypadek i chcesz go usunąć z tej czarnej listy, to odnalezienie go jest problematyczne. Nie działa tam żadne wyszukiwanie

Każdy kolejny dodawany katalog do czarnej listy dodawany jest na jej koniec. Można łatwo go odnaleźć, sytuacje w których ktoś dodał katalog do czarnej listy i po miesiącu zorientował się że niesłusznie są sporadyczne. Skoro jednak jest takie zapotrzebowanie to w kolejnej wersji dodamy wyszukiwanie katalogów w listach.

Zupełny bałagan. [...] zarządzanie listami to chyba najbardziej uciążliwe problemy.

Ja mam zupelnie inne zdanie na ten temat, zresztą wielu użytkowników chwali przejrzystość i prostotę rozwiązania. Pare postów wcześniej było porównanie do angielskojęzycznego odpowiednika SK, w którym listy są zupełnie niepraktyczne.

Jeśli jednak ktoś ma inne zdanie chętnie poznam konkrety, co jest "uciążliwe", na czym polega "bałagan"?

Propozycje innych rozwiązań są również mile widziane. Jeśli krytyka i pomysły będą sensowne chętnie zmodyfikujemy listy katalogów. Proszę jednak o konkrety.

banner_forum1.png

Ręczne i automatyczne katalogowanie w jedym? Tak! Sprawdź program Sprytne Katalogowanie. Tutaj jest nasz spis katalogów

• Odpowiedzi 1,1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Teraz wpadł mi bardzo ciekawy pomysł, na pewno wszystkim użytkownikom by się spodobał, np. dodatek do FF, który pozwalał by wysłać plik do programu SK. Np. mamy program w zminimalizowany, chodzimy sobie po internecie, napotykamy jakiś katalog, klikamy prawym klawiszem na link do tego katalogu, wybieramy Wyślij - SK, maksymalizuje nam się program i dodajemy nasze stronkę ;)

Niby takie banalne.. a jak by ucieszyło :P

Mar.

Polecam katalog SeoPark.pl, katalog AK47 (5 lata w sieci) ...oraz Wirtualne-miasta.eu
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem

Przy tej opcji mocna jeszcze dodac kolejna. A mianowicie "dodaj katalog do spisu"

Zwiedzaj multimedialnie TRÓJMIASTO z AUDIO PRZEWODNIKIEM - bądź indywidualny.

certyfikat energetyczny świadectwo energetyczne charakterystyka energetyczna

Tradycjonalne jak i modernistyczne DONICE doskonale się nadają do urozmaicenia mieszkania, miejsca pracy jak i ogrodowych zaciszy domu.

Każdy kolejny dodawany katalog do czarnej listy dodawany jest na jej koniec.

W takim razie przydałaby się opcja sortowania alfabetycznego, bo łatwiej znaleźć po adresie niż po tym, kiedy dany katalog dodało się do czarnej listy.

Mnie na tę chwilę najbardziej interesują 2 sprawy:

1. Kiedy będzie dostępna nowa wersja?

2. Czy mogę w tej chwili edytować listę katalogów i zmienić ich dane, ewentualnie usunąć niedziałające? Chodzi o ręczne zmiany w bazie katalogów.

Kiedy można się spodziewać aktualizacji? Kupiłem program parę tygodni temu i muszę przyznać, że lista katalogów jest lekko przeterminowana (PR w 90% jest niższy niż podany, sporo niedziała, a zaspamowanych qlwebów są setki). Czy planowany jest większy update w katalogach?

Tłumacz angielskiego

Kilka linków Tłumacz angielskiego, tłumacz angielski oraz tłumacz języka angielskiego

To ja napisze co bym chcial zeby bylo (ale to chyba w wersji 3.0)

- pelna edycja katalogow - dodawanie, usuawanie, sortowanie po PR, typie katalogu,

- sprawdzanie czy strona jest juz w katalogu

- podawany aktualny site katalogu (live)- polaczenie z google zeby sparwdzic czy

sajt nie wynosi np. 100 to nie ma sensu dodawac strony

Program jest ok, kataloguje się bardzo przyjemnie. Dziennie można oszczędzić mnóstwo czasu nawet jeśli katalogujesz tylko jedną stronę. Jednak sprawa listy nie wygląda tak różowo. Może przy ostatniej aktualizacji jeszcze była OK, bo teraz to sam śmietnik. Na twoim miejscu i miejsscu wszystkich innych poczekał bym na obiecaną aktualizację (o ile będzie miała miejsce).

Tłumacz angielskiego

Kilka linków Tłumacz angielskiego, tłumacz angielski oraz tłumacz języka angielskiego

Teraz wpadł mi bardzo ciekawy pomysł, na pewno wszystkim użytkownikom by się spodobał, np. dodatek do FF, który pozwalał by wysłać plik do programu SK. Np. mamy program w zminimalizowany, chodzimy sobie po internecie, napotykamy jakiś katalog, klikamy prawym klawiszem na link do tego katalogu, wybieramy Wyślij - SK, maksymalizuje nam się program i dodajemy nasze stronkę ;)

W obecnej wersji jest taka funkcjonalność bez specjalnych dodatków do FF :-) Wystarczy nacisnąć Ctrl+F12, spowoduje to wyświetlenie adresu z przegladarki w SK i zmaksymalizowanie SK.

Kiedy można się spodziewać aktualizacji?

Testy dobiegają końca, program z uwagi na dodanie kart wymagał wielu modyfikacji. W ciągu kilku dni powinna pojawić się wersja 2.0

banner_forum1.png

Ręczne i automatyczne katalogowanie w jedym? Tak! Sprawdź program Sprytne Katalogowanie. Tutaj jest nasz spis katalogów

Aktualizacja bedzie darmowa?!

Zwiedzaj multimedialnie TRÓJMIASTO z AUDIO PRZEWODNIKIEM - bądź indywidualny.

certyfikat energetyczny świadectwo energetyczne charakterystyka energetyczna

Tradycjonalne jak i modernistyczne DONICE doskonale się nadają do urozmaicenia mieszkania, miejsca pracy jak i ogrodowych zaciszy domu.

Program SK korzysta z silnika IE a to oznacza ze IE i SK korzystają z tego samego katalogu plików tymczasowych. Jeśli otwarto stronę najpierw w programie SK a poźniej w IE to IE skorzystał z plików tymczasowych i otworzył stronę szybciej. Jeśli odwrócimy kolejność, wtedy SK otworzy stronę szybciej. Aby test otwierania szybkości stron był miarodajny należy każdorazowo usuwać pliki tymczasowe. Tak przeprowadzony test na kilku komputerach wykazał, że strony wyświetlane przez IE i SK są tak samo szybko.

Ja wiem do czego sluza pliki tymczasowe. Wiem rowniez, ze nawet na super szybkim sprzecie i mocnym laczu katalogi laduja sie wolniej. Byc moze to przez fakt wybieranie i zaznaczanie kategorii. Przydalaby sie mozliwosc eksportowania obecnej listy katalogow z projektu do pliku, przede wszystkim chodzi o czarna liste. Majac kilkadziesiat czy kilkaset katalogow w czarnej liscie ciezko dojsc z nimi do ladu w malym okienku. Dodatkowo sortowanie ich po czasie dodania do czarnej listy jest zupelnienie nietrafione. Slusznie juz ktos wyzej napisal, ze lepiej je zrobic alfabetycznie. Dobrze by tez bylo gdyyb pojawial sie adres docelowej witryny po najechaniu na link, tak jak to jest w kazdej normalnej przegladarce internetowej.

PS. Tekst "częste aktualizacje programu oraz bazy katalogów" zamieszczony na oficjalnej stronie programu chyba został wrzucony dla żartu, prawda?

Aktualizacja bedzie darmowa?!

Ja mam taką nadzieję. Program zakupiłem 2 tygodnie temu z lekko przukurzoną listą o kolejnej wersji było cicho na stronie więc wziąłem to co było? Bodzio darmowa będzie?

Tłumacz angielskiego

Symetryk, a wyobrazasz sobie zeby program, ktory nie byl aktualizowany, mimo, ze taka jest zapowiedz producenta, byl platny? Katalogi sie bardzo pozmienialy. Niektorych katalogow w ogole nie ma, niektore sa oparte o inny skrypt, inne zmienily sie w platne. W dodatku na liscie znajduja sie katalogi, w ktorych poinstalowano trojany.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności