Skocz do zawartości

Sprytne Katalogowanie - nowe narzędzie do katalogowania stron

bodzio

Rekomendowane odpowiedzi

No to słabo się przyjrzałeś :) kilka przykładów:

Zwykle przyglądam się innym programom b. dokładnie i tym razem było podobnie.

Na początek, krótkie wprowadzenie:

Katalogi ze względu na sposób dodawania do nich stron można podzielić na 2 typy:

1. Katalogi, w których należy wejść do danej kategorii, następnie podkategorii i następnie kliknąć na link 'Dodaj stronę'. Przykładowe skrypty to QlWeb, otwarty mini itd.

W Polsce dominują katalogi tego typu.

2. Katalogi, w których aby dodać stronę wystarczy wejść w określoną podstronę katalogu, znajdującą się zawsze pod tym samym adresem np. adres_katalogu.com/submit.php. Kategorię wybiera się w rozwijanej liście. Przykładowy skrypt: PHP Link Directory

Program Sprytne Katalogowanie umożliwia szybkie dodawanie do katalogów zarówno pierwszego typu (np. wyróżnianie właściwej kategorii kolorem ) jak i drugiego (automatyczne wybieranie z listy właściwej kategorii, w przypadku niepowodzenia, automatyczne zapamiętanie kategorii, którą wybrał użytkownik aby w podobnym przypadku dobór automatyczny się udał).

Digimax jest przeznaczony do katalogów drugiego typu, co więcej wersja Demo wskazuje, że obsługiwany jest tylko jeden (!) skrypt: PHP Link Directory

Próba dodania strony do katalogów pierwszego typu oczywiście jest możliwa ale dosyć uciążliwa, z uwagi na brak podświetlania właściwych kategorii, najprawdopodobniej w pełnej wersji Digimaxa katalogów tego typu nawet nie ma w bazie. (jeśli Mar posiadasz pełną wersją tego programu, chętnie poznam odpowiedź na tą wątpliwość).

+ semi-autmated, dodawanie bez wyświetlania katalogu

Tryb semi-automated w digimaxie polega to na wyświetlaniu tokena i listy rozwijanej w formatce programu zamiast wyświetlać stronę katalogu. Jaka jest tego korzyść, zwłaszcza w katalogach 2 typu, wg. mnie żadna, dodatkowo wiąże się to z czekaniem az program połączy się z katalogiem, doda stronę, poźniej zweryfikuje status. W Sprytnym Katalogowaniu w wersji, która się wkrótce ukarze, pojawią się karty (zakładki) dzięki czemu czemu w jednej karcie będzie można wpisać token, a w drugiej równocześnie ładować się będzie kolejny katalog. Tym sposobem wyeliminowany zostanie czas czekania na wyświetlenie się katalogu.

W trybie manualnym Digimax nie zapamiętuje wybranej przez uzytkownika kategorii, SK to robi.

Dodatkowo wielu użytkowników woli widzieć komunikat bezpośrednio z katalogu o tym, że dodana strona została poprawnie zgłoszona do katalogu (zwłaszcza jeśli nie wiąże się to z większą pracą do wykonania w trkacie katalogowania jak w tym przypadku).

+ automatyczny wybór kategorii/podkategorii

Funkcjonalność dostępna zarówno w Digimaxie jak i Sprytnym Katalogowaniu w katalogach typu 2.

W katalogach typu, 1 Sprytne Katalogowania podświetla użytkownikowi właściwe kategorie co jest znaczącym ułatwieniem. Digimax nie posiada takiej funkcji, jak pisałem wcześniej, autorzy Digimaxa najprawdopodobniej w ogóle nie przewidują aby używać ich oprogramowania do katalogów 1 rodzaju.

+ w raporcie mamy informację w jakiej kategorii/podkategorii dodaliśmy stronę (o czym już pisałem nie raz, by program zapamiętywał takie adresy np. https://www.katalogjakis.info/agencje,promocji-1,pod,12.html lub nawet adres do wpisu.

Digimax owszem przedstawia w raporcie, która kategoria została wybrana z rozwijanej listy. Od strony programistycznej jest to b. proste, nieco większym wyzwaniem jest zrobienie tego samego do katalogów typu pierwszego. Tego już Digimax nie ma bo przecież tego typu katalogów w ogóle nie ma w swojej bazie, nie ma zatem dla nich żadnego wsparcia.

Jest to drobna funkcjonalność, mająca u nas niski priorytet, ponieważ większość użytkowników sama kataloguje swoje strony, wie zatem, które kategorie wybrano, nie jest im ta informacja na raporcie niezbędnie konieczna. Z czasem jednak i taką funkcję dodamy.

+ mamy informację jaki anchor text został dodany do katalogu.

To szczegół, zostanie dodany w kolejnej wersji programu SK

- praca na FireFoxie (lub jakaś nakładka do FireFoxa)

Zarówno Digimax jak i SK, oraz wbudowana przeglądarka w WinAmpie, RealPalyerze i wielu innych programach korzystają z silnika IE

- większa swoboda w ustawianiu sobie listy katalogów

W Sprytnym Katalogowaniu można wybierać katalogi na wiele rożnych sposobów: płatne, moderowane, wg PR itd.

W Digimaxie wyglada to skromniej.

- zapamiętywanie adresu, gdzie dodaliśmy wpis

Sprytne Katalogowanie jak i Digimax zapamiętują do jakiego katalogu stronę już dodano.

Czy chodzi o zapamiętanie adresu formularza zgłoszeniowego? Jeśli tak to po co, zreszta Digimax też tego nie robi.

- dłużże opisy

Drobnostkaa. W SK zostaną wydłużone w nadchodzącej wersji (2.0).

- skróty klawiaturowe

W SK zostaną dodane w nadchodzącej wersji.

Przykladowe funkcje obecne w Sprytnym Katalogowaniu, niedostępne w Digimaxie:

- SK zaprojektowano do katalogowania w katalogach typu 1 i 2, Digimax tylko 2 i najprawdopodobniej tylko skrypt PHP Link Directory. Katalogów pierszego typu, również w języku angielskim jest sporo.

- SK umożliwia wykonywanie zrzutów ekranów po dodaniu strony, niektórzy korzystają z tej funkcji

- przechwytywanie adresu z dowolnej przeglądarki

- po zaznaczeniu strony jako dodanej do katalogu, SK automatycznie wyświetla kolejny katalog, DigiMax wyświetla stronę z życzeniami świątecznymi :)

- ukrywanie programu SK jednym przyciskiem (są tacy którzy katalogują ukradkiem) ;-)

- w SK jest jasny podział na listy katalogów do których dodano stronę, i tych do których nie dodano, w DIgimaxie katalogi są na jednej liście, wyróżnione tylko kolorem, co jest uciążliwe zwłaszcza w obliczu braku możliwości sortowania

- SK umożliwia szybkie przełączanie miedzy opisami projektów, Digimax nie

- SK umożliwia szybkie kopiowanie do schowka wybranych elementów opisu

- SK umożliwia ustawienie limitu dziennego oraz całkowitego

- SK nie wymaga logowania i łączenia się ze stroną producenta, DIgimax tak, kto wie jakie informacje są przekazywane do ich serwera (być może o katalogowanych stronach, nie każdy chce się dzielić takimi informacjami)

- SK umożliwia import swojej listy katalogów (Mar, w jaki sposób importujesz swoje katalogi do Digimaxa??)

- SK ma w mojej ocenie przyjaźniejszy interfejs użytkownika

- wiele innych drobiazgów, które ułatwiają i przyśpieszają katalogowanie.

Sami używamy SK do katalogowania, i staramy sie zautomatyzować ten proces jak to tylko mozliwe, nie tracąc przy tym skuteczności katalogowania.

Uważam, że jest to najlepszy program do katalogowania jaki znam, ale uważam także, że może być lepszy ;)

Cóż, mamy inne zdanie na ten temat, przedstawiłem swoje argumenty. A może zbyt słabo przyjrzałeś się możliwościom programu Sprytne Katalogowanie ;-)

banner_forum1.png

Ręczne i automatyczne katalogowanie w jedym? Tak! Sprawdź program Sprytne Katalogowanie. Tutaj jest nasz spis katalogów

• Odpowiedzi 1,1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Zacznę od końca:

Uważam, że jest to najlepszy program do katalogowania jaki znam, ale uważam także, że może być lepszy
tutaj akurat to dotyczyło... Sprytne Katalogowanie :)

Kolejna sprawa, dobrze wiem jakie są katalogi i jak wygląda dodawanie do nich, w innym wypadku nie pisałbym tego co pisze. I dobrze wiem do czego jest digiXMAS a Sprytne Katalogowanie i jakie potrafią obsługiwać katalogi.

Nie wiem dlaczego wszystko teraz zacząłeś porównywać do digiXMAS, nie pisałem, że jest to idealny program, napisałem kilka zalet, które by się przydały w SK.

SK umożliwia wykonywanie zrzutów ekranów po dodaniu strony, niektórzy korzystają z tej funkcji
Kiedyś sporo katalogowałem, i nigdy się nie spotkałem by kiedykolwiek ktoś potrzebował screeny. Link do wpisu TAK. Piszę, że dla mnie ta funkcja jest nie przydatna, może dla innych jest inaczej. A link do podkategorii już tak, ponieważ mogę go podlinkować, podesłać komuś, że jest strona w tym katalogu itp. Co w przypadku katalogów 1 typu nie stanowi żadnego problemu!

I zalety które wpisałeś znam, i większość użytkownik także. I jeszcze raz podkreślam, że jest to na razie najlepszy program, który do tej pory miałem okazję testować. Chodzi mi o to, że ten program może być jeszcze lepszy... dlatego piszę czego mu brakuje, ale jakoś nie chcesz tego zrozumieć, i atakujesz tym jakie on to ma zalety! Choć nie wiem po co to?

I nie mam zamiaru podważać zalet, ale ciągle przypominam o brakach(wadach) lub funkcjach które by znacznie poprawiły pracę z programem. Np. wczytywanie katalogów, jest taka opcja, ale co mi po niej? skoro nie mogę sobie wczytać wszystkich danych, takich jak PR, BL itp. a następnie jej sortować? Po co sortowanie w Menadżerze projektów, skoro i tak to sortowanie nie jest uwzględnione na liście katalogów do dodania.

est to drobna funkcjonalność, mająca u nas niski priorytet, ponieważ większość użytkowników sama kataloguje swoje strony, wie zatem, które kategorie wybrano, nie jest im ta informacja na raporcie niezbędnie konieczna. Z czasem jednak i taką funkcję dodamy.
To akurat jest oczywiste, bo na początku wybieramy kategorię i podkategorię...ale na pewno każdy ucieszy się z linka do kategorii lub podkategorii gdzie dodaliśmy wpis.

I cieszę się, że pozostałe moje propozycje zostaną uwzględnione w kolejnej wersji. Więc można zapytać kiedy jest planowana aktualizacja?

Pozdrawiam,

Mar.

Polecam katalog SeoPark.pl, katalog AK47 (5 lata w sieci) ...oraz Wirtualne-miasta.eu
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem

Barblask, a Ty czytaj uważnie to co piszą inni.

A odnośnie tematu to dodam, że program niestety działa dość wolno. Wszelkie uwagi Mara podzielam, jednak nie napisał on nic o prędkości działania. Nie jest to kwestia silnika IE, bo specjalnie sprawdzałem uruchamianie katalogów w IE oraz SK i nie wiedzieć czemu witryny w SK wczytują się znacznie wolniej. Gdy dodatkowo zawartość ma zostać przeszukana automatycznie pod kątem odpowiednich słów (kategorii) to naprawdę tempo zabija. Program jest zainstalowany w firmie na naprawdę mocnym komputerze oraz z łączem powyżej 2Mbit/s, więc wąskim gardłem komputer zapewne nie jest. Szkoda, że strona internetowa SK nie jest w ogóle aktualizowana, lista katalogów jaka była taka jest, a PP wciąż nie funkcjonuje.

PS. Poprawki były obiecywane bardzo, bardzo dawno. Mają one zostać wprowadzone dopiero w wersji 2.0, więc zapewne każdy posiadacz aplikacji liczy na to, że upgrade do poprawionej wersji 2.0 będzie darmowy.

A czy moje pytanie sugeruje, że nie wiem o tym?

Sorry mój błąd.

No ciekawa sprawa z tą aktualizacją. Program genialny w swej prostocie z jednej strony, z drugiej strony bubel jeśli chodzi o błędy, niedopatrzenia, prędkość działania. Co do aktualizacji to jeszcze jedno. Na stronie producenta jest taki fajny wpis: "częste aktualizacje programu oraz bazy katalogów". Tego nawet nie skomentuję.

Taka sytuacja:

2 strony. 1 strona dodawana do katalogów o PR >= 0. Po miesiącu, zmiana ustawień na PR >=3. Aktualizacja pomyślna, z listy katalogów dla tej strony zniknęło większość stron. Przypadek 2 strony: Strona dodawana do katalogów o PR >=0. Po 3 miesiącach dodawania, zmiana ustawienia na PR >=3. Aktualizacja niepomyślna, bo po pierwsze z listy katalogów dla tej strony nie została usunięta lista katalogów z PR < 3, po drugie lista została uzupełniona o pozostałe katalogi na których strona była już dodawana przez program.. WTF?

Jeśli na czarnej liście masz ze 250 adresów, a okazuje się, że jakiś został tam zamieszczony przez przypadek i chcesz go usunąć z tej czarnej listy, to odnalezienie go jest problematyczne. Nie działa tam żadne wyszukiwanie, adresy są na tej liście wyświetlone chyba według daty dodania. Zupełny bałagan. Ogólnie zamysł, jak już to zostało powiedziane, był bardzo dobry, ale wykonanie pozostawia bardzo wiele do życzenia, niestety. Prędkość i zarządzanie listami to chyba najbardziej uciążliwe problemy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności