Skocz do zawartości

Polska armia sięga po starsze roczniki

elpav

Rekomendowane odpowiedzi

Wlasnei to jest moj problem - wystarczyło zdac głupi egzamin z PO na drugim roku i w wakacje na kurs. Nikogo na te kursy nei wzieli oczywiscie i polowa roku jest w rezerweir. Oczywiscie ja sie obudzilem za pozno i nie zalapalem sie. A działa to tylko na drugim roku - nie wiem co za debil to wymyślił :) Chyba muszę drugie studia zacząć...

• Odpowiedzi 89
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Jak ktoś nie ma zameldowania w Polsce to nie podlega powołaniu? :)

Obecnie (od roku) można mnie nazwać bezdomnym, wygodnie mi z tym. Stary dowód mam, jak trzeba pokazuję go i po kłopocie. Kredyty nawet tak dostaję ;)

Zostałem przeniesiony do rezerwy, jako jedyny żywiciel rodziny. Żona studiuje oraz ma nienormowany cykl pracy, mamy prawie trzyletnią córkę. Ja mam etat + umowy.

Czyli co? Jak jestem bez zameldowania to mnie nie wezmą?

Pytam bo w planach mam Norwegię, więc może trzeba będzie przyspieszyć realizację.

Pokażę wam tylko systemy wymiany linków.

kruzyk.1.gif

to odpowiedz na post, który ostał zedytowany, chodziło o to, ze Polska nie jest w stanie zrobić krzywdy Rosji czy Niemcom...

---

Hamerykanie podobnie sądzili wybierając się do Iraku :)

a poważniej, z tego co słyszałem na jednym wykładzie to podobno nasze wojsko byłoby wstanie 'ugryźć' a nie tylko 'naszczekać' na potencjalnego napastnika, oczywiście na dłuższą metę z Rosją czy Niemcami to porażka, ale tak hop siup to raczej by nie było... i było właśnie podkreślane to, że większość myśli, że polska armia by sobie nawet z naszymi strajkującymi górnikami nie poradziła...

biorąc pod uwagę naszą historię to wojsko raczej jest nam potrzebne ;)

Biorąc pod uwagę regularność konfliktów w okolicy Kostaryki teoretycznie było/jest im potrzebne wojsko. A jednak... No ale cóż, Polacy w genach mają zapisaną potrzebe posiadania wojska: -) Niemniej, miałem ujuż na ten temat nie pisać. :)

Na emeryturze po SEO zajmuję się R&D.

Ja tez nie wiem po jaka cholere nam wojsko... Kto by chial na polske napadac ? po co ? :) Terrorysci zaatakuja ? Od terrorystow jest FBI i tajne sluzby a nie wojsko. Juz widze jak Niemcy napadaja na polske, zeby zagrabic nasze ziemie, razem z menelami, rencistami i bezrobotnymi - gospodarka by im padla ;) Halo, halo - mamy 21-szy wiek ! Wojen juz nie bedzie ew. jak bedzie to jeden przycisk i po europie :)

Swoja droga uwazam to za niesprawiedliwe - przyszlo mi sie urodzic w polsce. Ok, nie jestem zadowolony, place prawie polowe zarobkow i oczekuje czegos w zamian. W zamian nie dostaje kompletnie nic i jeszcze mi kaza poswiecac swoje zycie za to godne pozalowania ustrojstwo ? Jakim prawem ? Co za idiota to wymyslil ? to jest kompletne nieporozumienie :]

Dla tych co lubią na biało i dla tych co na czarno:
logo_ap.jpg godmodelogo.jpg

ee.. a ile jest aktualnie konfliktów na świecie? na Bliskim Wschodzie to już XXI wieku nie ma? :)

jaki poważny kraj nie ma wojska? kto, w Europie, poza Szwajcarią?

Niemcy nas nie zaatakują, ale ktoś spoza Europy Europę może zaatakować, oczywiście Polska głównym celem by nie była :] ale, że leży w środku Europy to tak czy siak by jej to nie minęło, szczególnie jakbyśmy nie mieli swojego wojska... też nie widzę powodu, aby inne kraje, mające wojsko, miałby naszego terenu zaciekle bronić, w sytuacji, gdy sami byliby w zagrożeniu...

ale racja, mamy XXI wiek, wojsko w cywilizowanych krajach pełni funkcję prewencyjną... pobór kotów niech się schowa, tylko armia zawodowa :) jak mawiał JKM...

Moim zdaniem tylko dlatego utrzymują wojsko z poborowymi, by iluś tam pułkowników (czy innych wysokich stopni) miało posadę. Bo co mają robić po tylu latach pełnienia służby - a tak, to jest praca. Wiadomo, że wojsko zawodowe nie byłoby tak liczne jak z poboru.

Dla mnie to obecnie chyba jedyne wytłumaczenie dlaczego ciągle mamy wojsko poborowe.

A jeśli wybuchnie wojna, to wielkość aktualnego wojska w jednostkach nie będzie miała znaczenia, bo i tak osoby w wieku poborowym będą powołane - przejdą kilkudniowe przeszkolenie i problem z głowy.

A zatem utrzymywanie wielkiej armii poborowych jest zupełnie bez sensu, bo mogliby oni pracować i generować dochody do budżetu.

utrzymywanie wielkiej armii poborowych jest zupełnie bez sensu

Z tym się zgodzę. Teraz już prawie nigdzie nie ma zgody na użycie żołnierzy jako mięsa armatniego. W wojsku jest tyle sprzętu technicznego, że potrzebny jest stały kontakt z nim, czyli armia zawodowa. Ale miesiąc szkolenia dla każdego by się przydał.

Eksperyment Discover.pl

gdyby przez ten miesiąc na prawdę czegoś nauczono, traktowano by to jaki przeszkolenie zwykłego obywatela, coś a'la pierwsza pomoc, obchodzenie się z bronią, dla rekreacji pobieganie na orientacje, 3 dni w nocy w lesie, itp..

a nie robienia z niego 'żołnierza, który wie gdzie jest jego miejsce'...

Ja tez nie wiem po jaka cholere nam wojsko...

Polska będąc w NATO zobowiązana jest do utrzymywania odpowiedniej liczby żołnierzy, tak jak każdy inny członek, no ale w XX wieku były wojny pancerne, a w XXI są rakietowe

w sumie to nasza armia z Chińską (zdaję się 1000x większą) nie ma chyba szans

ostatnio byłem w WKU i dowiedziałem sie ze mozna uniknąć wojska zgłaszając wyjazd w Urzedzie Miasta na okres dłuższy niz 3 m-cy, wtedy UM wysyła do WKU zaświadczenie ze obywatel jest poza granicami kraju i wku nie wysyła wezwania (i nie ma obowiązku wymeldowania)

biorąc pod uwagę naszą historię to wojsko raczej jest nam potrzebne :D

Po co? Niemcy nic nam nie zrobia, bo sie wycwanili..oni kazedego w Europie biora na EURO, a nie na karabiny...A jak wojsko ma obronic polkse dajmy na to gdy nagle z nieba spadnie tysiac glowic niekoniecznie jadrowych ale na wielkie miasta - nadawca: IRAN?

Niemcy nic nam nie zrobia, bo sie wycwanili..oni kazedego w Europie biora na EURO
to po co trzymają swoje 'zwykłe' wojsko?
A jak wojsko ma obronic polkse dajmy na to gdy nagle z nieba spadnie tysiac glowic niekoniecznie jadrowych ale na wielkie miasta - nadawca: IRAN?

wtedy polskie wojsko powinno odpowiedzieć także atakiem (tj. powinno mieć czym), jeżeli agresor będzie wiedział, że po ataku dostanie tak samo, albo mocniej to się parę razy zastanowi czy się to opłaca...

jeżeli agresor będzie wiedział, że po ataku dostanie tak samo, albo mocniej to się parę razy zastanowi czy się to opłaca...

Różnie to bywa, np. Pearl Harbor. Terroryści się wysadzają, a na logikę się to im nie opłaca. Chociaż oni wierzą, że będą dzięki temu w raju.

Różne są psychole na tej ziemi.

Case study jak pozyskać więcej leadów

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności