Skocz do zawartości

Określanie tematyki strony...

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 34
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Wg google linki powinny być zdobywane naturalnie, więc prędzej Makłowicz który ma kulinarno-podróżniczą stronę będzie linkował do zup niż do wiertarek. Więc rozpoznać tematyczność strony do strony linkowanej nie stanowi żadnego problemu. Oczywiście mogą być mylne kwestie ale ogólnie to nie widzę problemów na stosowanie takich praktyk przez g.

Zrób test: wyobraź sobie, że nie masz zielonego pojęcia o SEO, zobacz linkowanie "naturalne" jakiejkolwiek strony i zobacz ile w niej "tematyczności" - jak na tym opierać algorytm ja nie mam pojęcia. Linkowanie tematyczne to pojęcie w założeniu abstrakcyjne i w praktyce nierealnie oderwane od rzeczywistości.

Wg google linki powinny być zdobywane naturalnie, więc prędzej Makłowicz który ma kulinarno-podróżniczą stronę będzie linkował do zup niż do wiertarek. Więc rozpoznać tematyczność strony do strony linkowanej nie stanowi żadnego problemu. Oczywiście mogą być mylne kwestie ale ogólnie to nie widzę problemów na stosowanie takich praktyk przez g.

Zrób test: wyobraź sobie, że nie masz zielonego pojęcia o SEO, zobacz linkowanie "naturalne" jakiejkolwiek strony i zobacz ile w niej "tematyczności" - jak na tym opierać algorytm ja nie mam pojęcia. Linkowanie tematyczne to pojęcie w założeniu abstrakcyjne i w praktyce nierealnie oderwane od rzeczywistości.

Ale po tematyczności strony można zauważyć że większość albo znaczna część treści ma związek z tematyką strony.

Np. weźmy pierwszy lepszy blog o pozycjonowaniu, na takim blogu są głównie związane informacje z pozycjonowaniem bo kogo zainteresuje informacja o budowie silnika?

Teraz warto się zastanowić bo termin tematycznośc może być rozległy.

Wątpie aby np strona o pralkach była tematyczna tylko dla linków także o pralkach, za to może być tematyczna dla całego RTV i AGD, a może i mieszkanie, nie wiadomo.

Trochę namieszałem ale mam nadzieje że czytelnie.

To i ja wtrącę swoje grosze:). Powiem z własnego doświadczenia, miałem stronę o starych grach. Wrzucałem ją wszędzie i cały czas top 20. To zacząłem się wymieniać ze stronami tematycznymi, czyli ze stronami które tez były o starych grach. W anchorze miałem stare gry i w title tez stare gry i tamci zazwyczaj tak jak ja też w anchorach stare gry, po dwóch tygodniach na trzecie miejsce powędrowała stronica. Dopóki serwer szlak trafił:).

Nie znam się super na pozycjonowaniu i nie będę się wymądrzał bo i też algorytmu googla nie znam, ale widocznie jak to co wyżej opisałem zadziałało to widocznie coś musi w tym być.

To i ja wtrącę swoje grosze:). Powiem z własnego doświadczenia, miałem stronę o starych grach. Wrzucałem ją wszędzie i cały czas top 20. To zacząłem się wymieniać ze stronami tematycznymi, czyli ze stronami które tez były o starych grach. W anchorze miałem stare gry i w title tez stare gry i tamci zazwyczaj tak jak ja też w anchorach stare gry, po dwóch tygodniach na trzecie miejsce powędrowała stronica. Dopóki serwer szlak trafił:).

A wiesz co by się stało jakbyś wymieniuł się linkiem zes tronami kulinarnymi o podobnej mocy ? Ja przypuszczam - efekt byłby najprawdopodobniej podobny lub zblizony ;)

Np. weźmy pierwszy lepszy blog o pozycjonowaniu, na takim blogu są głównie związane informacje z pozycjonowaniem bo kogo zainteresuje informacja o budowie silnika?

Beznadziejny przykład blogi pozycjonerów w artykułach praktycznie nie mają linków wychodzących. A ty naprawdę nie zrobiłeś to o co prosiłem, weź taki blog, stornę i przeanalizuj linki wychodzące zdziwisz się?. Piszesz to co ci się wydaje ja pisze co to sprawdziłem więszkosć linków "naturalnych" jest g. a nie temeatycznych :) co robić ;).

A wiesz co by się stało jakbyś wymieniuł się linkiem zes tronami kulinarnymi o podobnej mocy ? Ja przypuszczam - efekt byłby najprawdopodobniej podobny lub zblizony ;)

Może, nie powiem nie ani nie powiem tak. Wszech wiedzący nie jestem i takiego nie udaje, ale zrobiłem jak zrobiłem i napisałem swoje zdanie.

Swoją drogą to troszkę chyba by było bez sensu gromadzenie przez googla tych wszystkich informacji itd. jak na przykład właśnie słowa i ich odmiany.

Fakt faktem, że link z mocnej strony na pewno nie będzie zły :).

To może zamiast gdybać, jakieś małe testy? Jest ktoś chętny?

IMHO wiele daje do myślenia tematyczność i pokrewieństwo linków, które w jakimś zakresie wyznaczają tematyczność strony.

Jeżeli to one mają główny wpływ na to jak postrzegana jest strona linkująca to mamy jasność.

Beznadziejny przykład blogi pozycjonerów w artykułach praktycznie nie mają linków wychodzących. A ty naprawdę nie zrobiłeś to o co prosiłem, weź taki blog, stornę i przeanalizuj linki wychodzące zdziwisz się?. Piszesz to co ci się wydaje ja pisze co to sprawdziłem więszkosć linków "naturalnych" jest g. a nie temeatycznych :) co robić ;).

Prosze bardzo, przeanalizujmy pierwszy lepszy https://www.sprawnymarketing.pl/ i zobacz ile linków wychodzących będzie nie związanych z tematyką strony, większość jest związana z marketingiem i promocją w interencie.

Dobrze że robiłeś testy i na pewno masz racje, ja tylko gdybam bo do tego jest forum, nie piszę że tak jest, poprostu uczestniczę w burzy mózgów która dość często przynosi efekty.

a to już tematyczność linkowania a nie strony smile.gif - warto to rozróznić :/

Dokladnie - tematycznosc contentu to iluzja, cel nieosiagalny co mrtn bardzo fajnie wyjasnil w pierwszej odpowiedzi. Tematycznosc linkowania jak najbardziej, w koncu na tym polega prawdziwy presell page - ktos ma strone, ktora pozycjonuje na fraze "przepisy kulinarne" i z niej linkuje z anchorem "przepisy kulinarne" - taki link bedzie mial wieksza moc bo sledzac linki (co Google zapewne robi) :
katalog stron -->link z anchorem: przepisy kulinarne --> strona o przepisach, czy nawet o wiatrakach w Holandii --> link z anchorem: przepisy kulinarne --> strona wlasciwa

bedzie duzo mocniejszy niz:

katalog stron --> link z anchorem:zupa bananowa -->strona o przepisach -->link z anchorem: przepisy kulinarne --> strona wlasciwa

Moim zdaniem to cala tajemnica tematycznosci, jednak zwrocic uwage nalezy na to, ze to zaledwie jeden element calej linkowej ukladanki, bo czynnikow zliczajacych wartosc linka jest ok 80 - 100 (przynajmniej takie sa oficjalne informacje).

:)

Dla tych co lubią na biało i dla tych co na czarno:
logo_ap.jpg godmodelogo.jpg

mrtn, intru, jasne, że to dwie odrębne rzeczy, jednak ze sobą w jakiś sposób powiązane.

Pomijając sztuczne anchorowanie, bardziej prawdopodnym jest, że strona, która daje linka, sama będzie linkowana na frazy związane z tematem, którego dotyczy.

Przecież, jeżeli ktoś ma stronę o kulinariach, to ani nie będzie załatwiał sobie linków z anchorem hotele, ani osoby trzecie (czyt. naturalne linki) raczej nie będą linkować do takiej strony z anchorem hotele.

I tutaj wg mnie zawarta jest idea tematyczności strony.

Pokażę wam tylko systemy wymiany linków.

kruzyk.1.gif

nker Twoje 2 przyklady obala prosta rzecz, pokazujaca tematycznosc linkow a nie contentu :)

https://www.google.pl/search?q=~mp3+-mp3&am...lient=firefox-a

i zobacz : https://64.233.183.104/search?q=cache:OzE8q...lient=firefox-a

Znaleziono tyko w linkach do tej strony: mp3

Drugi przyklad analogicznie tak samo :) Z kad Gogle ma wiedziec, ze ten portal jest na temat mp3 jak nie z linkow ? :)

Dla tych co lubią na biało i dla tych co na czarno:
logo_ap.jpg godmodelogo.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności