Skocz do zawartości

Czy pobieranie rssów na stronę jest legalne?

G.Krawczyk

Rekomendowane odpowiedzi

Jeżeli dasz prawdziwy link do orginału ( nie nofollow ) to nikt nie będzie miał raczej do Ciebie pretensji. Ja wpisy ze stron udostępniających pełną treść przycinam do 25% długości wpisu i oczywiście bezpośredni link.

Jeżeli dasz prawdziwy link do orginału ( nie nofollow ) to nikt nie będzie miał raczej do Ciebie pretensji. Ja wpisy ze stron udostępniających pełną treść przycinam do 25% długości wpisu i oczywiście bezpośredni link.

Ja juz pisalem wyzej, ze trzeba odroznic non-commercial od komercyjnego uzycia rssow. Zakladam, ze tworzenie zaplecza ma byc ulatwieniem w pozycjonowaniu stron innych, wiec jest to komercha. Zatem warto sie zapytac wlascicieli rssow czy sobie cos takiego zycza. Inaczej mozna miec problemy. Ja ostatnio dodalem na mojej stronie info, ze jakiekolwiek wykorzystanie rssow (do dzialalnosci komercyjnej) wymaga mojej pisemnej zgody...

Ja juz pisalem wyzej, ze trzeba odroznic non-commercial od komercyjnego uzycia rssow. Zakladam, ze tworzenie zaplecza ma byc ulatwieniem w pozycjonowaniu stron innych, wiec jest to komercha. Zatem warto sie zapytac wlascicieli rssow czy sobie cos takiego zycza. Inaczej mozna miec problemy. Ja ostatnio dodalem na mojej stronie info, ze jakiekolwiek wykorzystanie rssow (do dzialalnosci komercyjnej) wymaga mojej pisemnej zgody...

A ja w swoim kataloportalu (niedługo będzie dostępny) nie dam opcji RSS, zaś kopiowania artów zabronię, "chyba, że autor wpisu osobie kopiującej wyrazi na piśmie inną wolę".

Nakładka na Windows - zmień za darmo wygląd swojego systemu operacyjnego.

(Obrazek avatar chroniony prawami autorskimi)

W wolnej chili, jeżeli masz temat, na który chcesz pisać, możesz napisać ciekawy artykuł lub reklamę tekstową w biuletynie informacyjnym poświęconym publikowaniu opinii oraz oferującym darmową reklamę z odnośnikami w treści.

• 1 rok później...
[...]

co więcej - napisałem sobie kiedyś do gazeta.pl i onet.pl odnośnie korzystania na własnych stronach z ich rssów. Dostałem odpowiedz, że mogę korzystać w ten sposób swobodnie (ale bez modyfikacji) z wyłaczniem rssów które są notkami z PAPu

bardzo dziwne, kiedy ja do nich napisalem, dostalem zupelnie inna odpowiedz :D

https://www.ipo.pl/pytania_i_porady_prawne/...dlo_592816.html

https://itlaw.computerworld.pl/index.php/20...u-w-internecie/

warto poczytac, pozdrawiam :puknijsie:

Ostatnio miałem okazję spędzić wakacje w Turcji. Znalazłem fajne informacje dla turystów. Pewnie mają tego więcej :)

Na koniec polecam artykuł Pauliny o najlepszych tabletkach na odchudzanie!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności