Skocz do zawartości

[tani hosting] + działalność gospodarcza

lieszek

Rekomendowane odpowiedzi

Hi,

Ciekawy jest Waszego zdania na temat istnienia "taniego hostingu" w powiązaniu z posiadaną działalnością gospodarczą.

Otóż czy wg Was ma duże znaczenie i waży to na waszym wyborze hostingu gdy tani hosting posiada własną indywidualną DG i nie zajmuje sie niczym innym w porównaniu do taniego hostingu który istnieje pod "szyldem firmy sąsiada".

Czy zwracacie w ogóle na to uwagę?

Czy wolicie dołożyć "parę złotych" i kupić tani hosting w firmie która jest samodzielna?

Może zrobimy taką małą listę porównalną?

Chodzi mi wyłącznie o polskie firmy z siedzibą w polsce.

Pzdr.

Hi,

Ciekawy jest Waszego zdania na temat istnienia "taniego hostingu" w powiązaniu z posiadaną działalnością gospodarczą.

Otóż czy wg Was ma duże znaczenie i waży to na waszym wyborze hostingu gdy tani hosting posiada własną indywidualną DG i nie zajmuje sie niczym innym w porównaniu do taniego hostingu który istnieje pod "szyldem firmy sąsiada".

Czy zwracacie w ogóle na to uwagę?

Czy wolicie dołożyć "parę złotych" i kupić tani hosting w firmie która jest samodzielna?

Może zrobimy taką małą listę porównalną?

Chodzi mi wyłącznie o polskie firmy z siedzibą w polsce.

Pzdr.

Po pierwsze, co to jest tani hosting? Hosting ponizej 100PLN? Hosting, na ktorym sa co godzine lub ogolnie cozdziennie pady? Hosting wspoldzielony? Czy tez moze dedyk to juz zaawansowany, profesjonalny hosting dla ciebie? Hosting tani ponizej 100 PLN tez sie rozni jakoscia. Moze byc tez drogi hosting, jak np. w Home.pl , czy w Nazwa.pl czy tez w AZ.pl, ale to tez jest wspoldzielony, na ktorym moga byc czesciej pady niz na dedyku, czy zatem jest to wciaz tani hosting?

Kluczowe jest, po co Tobie tani hosting? Zeby firmie zrobic tylko strone-wizytowke, bo np. masz firme budowlana? Czy tez masz firme profesjonalnie zarabijaca na sieci - portale, reklama internetowa itd.? I kwestia domeny...wolisz subdomene w jakims darmowym hostingu, bo to wystarczyy na wizytowke "byle kliJenci mieli kontakt" czy jednak przykladasz wage do wygladu strony (bo wlasna domena, a nie darmowy alias) tez o czyms swiadcza.

Wolę dołożyć kilkaset złotych i kupić w firmie która zajmuje się hostingiem parę lat i ma wyrobioną markę.

Jeśli chodzi o wakacyjne firmy "hostinkowe" to jest bez różnicy pod jakim szyldem.

Powiem jednak przewrotnie, że jeśli firma jest podpięta pod inna działalność gospodarczą to nawet lepiej jej wróży bo jakby były problemy finansowe to się dołoży kasy z warzywniaka taty / wujka a jak się założyło działalność tylko pod kątem hostingu i coś pójdzie nie tak, to nie ma zabezpieczonego zapasowego źródła dochodów i firma kaput.

404.tf

Po pierwsze, co to jest tani hosting? Hosting ponizej 100PLN? Hosting, na ktorym sa co godzine lub ogolnie cozdziennie pady? Hosting wspoldzielony? Czy tez moze dedyk to juz zaawansowany, profesjonalny hosting dla ciebie? Hosting tani ponizej 100 PLN tez sie rozni jakoscia. Moze byc tez drogi hosting, jak np. w Home.pl , czy w Nazwa.pl czy tez w AZ.pl, ale to tez jest wspoldzielony, na ktorym moga byc czesciej pady niz na dedyku, czy zatem jest to wciaz tani hosting?

Ale co do czego tu w ogóle pieszesz?

"tani hosting" przyjęło się, że to hosting który kosztuje od ~30-50zł rocznie (najmniejszy sewer) w porównaniu do firm które utrzymują wyłącznie najtańsze serwery od ~150-200zł/rok

Kluczowe jest, po co Tobie tani hosting? Zeby firmie zrobic tylko strone-wizytowke, bo np. masz firme budowlana? Czy tez masz firme profesjonalnie zarabijaca na sieci - portale, reklama internetowa itd.? I kwestia domeny...wolisz subdomene w jakims darmowym hostingu, bo to wystarczyy na wizytowke "byle kliJenci mieli kontakt" czy jednak przykladasz wage do wygladu strony (bo wlasna domena, a nie darmowy alias) tez o czyms swiadcza.

Boże... czy ja gdzieś wyżej pisałem, że szukam?

Zadałem chyba dosyć proste pytanie...

Wolę dołożyć kilkaset złotych i kupić w firmie która zajmuje się hostingiem parę lat i ma wyrobioną markę.
Czyli jednak w tanim hostingu który posiada własną działalność gospodarczą?
Jeśli chodzi o wakacyjne firmy "hostinkowe" to jest bez różnicy pod jakim szyldem.

Nie chodzi mi tu o żadne dwumiesięczne tanie hostingi lecz takie które już istnieję ten rok czy dwa i posiada albo swoją indywidualną DG lub podpinają się pod kogoś.

Powiem jednak przewrotnie, że jeśli firma jest podpięta pod inna działalność gospodarczą to nawet lepiej jej wróży bo jakby były problemy finansowe to się dołoży kasy z warzywniaka taty / wujka a jak się założyło działalność tylko pod kątem hostingu i coś pójdzie nie tak, to nie ma zabezpieczonego zapasowego źródła dochodów i firma kaput.

A nie sądzisz, że tani hosting który posiada własną DG bardziej zależy na swoim interesie bo w końcu ma większe koszty utrzymania w porównaniu do taniego hostingu gdzie podpina się pod kogoś.

• 2 tygodnie później...

Nie rozumiem jak może hosting być podpięty pod firme sąsiada?

Prowadzę firmę i jedną z branż są usługi hostingowe ale jest to JEDNA firma. Nie rozumiem w czym może przeszkadzać zajmowanie się kilkoma branżami? Idąc tym tokiem rozumowania to akcje KGHM Polska Miedź powinny lecieć w dół juz kilka lat, odkąd poszerzyli swą działalność np. o telefonie komórkową zamiast tylko i wyłącznie miedź wykopywać. Jest wiele firm - zwłaszcza dużych które inwestują w coraz to nowe branże i z tego co zauważyłem to nikt tego nie ukrywa a wręcz chwalą się tym że się rozwijają. Dlaczego akurat w usługach hostingowych ma być inaczej? Jak dla mnie świadczy to tylko o większej stabilności firmy.

Najlepszy

Tani hosting na Twoją www.

Bierz co potrzebujesz Hosting skrojony na miarę.

Ponad 500 adresów IP do wyboru do koloru ;) konta www od 19zł. brutto rocznie

Deawoo tez robil samochody, telewizory, suszarki, pralki i wiadomo jak skonczyl (choc bardziej istotne bylo to, jakiej jakosci te produkty byly).

Tak naprawde to nic nie przeszkadza, zeby firma zajmowala sie sadzeniem kwiatow i hostingiem. Tylko ze na tym rynku tak naprawde liderzy w tej branzy zajmuja sie TYLKO hostingiem. Home.pl nigdy by sie nie bawil w jakies projektowanie stron, mimo ze branza podobna a klientow mieliby bez watpienia mase.

Wracajac do firmy kwiatowo-hostingowej. Wiele znaczy pierwszy "rzut oka" na strone, czyli tzw. pierwsze wrazenie. Jesli sie widzi, ze ktos ma problemy z glupia czcionka, nie umie skleic zdana, robi bledy, strona jest z szablonu, nie ma danych firmy, innych waznych informacji - to ona nie ma NAJMNIEJSZYCH szans na sukces. A przeciez ja nawet w tej wypowiedzi nie liznalem samego serwera...

"Szaleństwem jest chodzenie po ulicy z połówką melona na głowie i powtarzanie: Jestem chomikiem"

Dick Steele, Agent WD-40 [*]

Zgadzam się na sukces składa sie wiele czynników. W co jeszcze inwestują właściciele home.pl czy innych firm nie wiem, ale na 100% nie inwestują tylko i wyłacznie w hosting.

Oczywiście cały czas mam na myśli firmę która prowadzi różną działalność a nie jak pisał Lieszek jakieś podszywanie pod znajomego wujka syna.

Najlepszy

Deawoo tez robil samochody, telewizory, suszarki, pralki i wiadomo jak skonczyl (choc bardziej istotne bylo to, jakiej jakosci te produkty byly).

Przyczyna upadku byly gigantyczne przekrety i wyprowadzanie kasy z firmy przez wlasciciela.

Pozdrawiam

Jurdziol

Nikt kto zarabia jakieś normalne pieniądze nie trzyma ich w jednym banku B)

Home.pl to spółka jawna z tego co pamiętam, więc w co inwestują właściciele poza firmą home.pl (a może i poza internetem) i w ilu firmach są udziałowcami i w jakich branzach wiedzą tylko oni ( i ich żony i urząd skarbowy).

Najlepszy

Sluchaj, oni maja najwieksza serwerownie w Polsce. Sprzedane (z tego co pamietam) 2 mln kont hostingowych i sprzedane 123 019 domen POLSKICH. Mowie, ze gdyby chcieli, to sprzedaliby jeszcze z 10 roznych uslug i na kazda bylby olbrzymi popyt. Ale oni wychodza z zalozenia, ze warto skupic sie na 1 ale dobrej usludze, niz na 10 srednich. I brawa im za to. Ja mowie o home.pl. To co robi gosciu w nocy z zona mnie nie interesuje...

"Szaleństwem jest chodzenie po ulicy z połówką melona na głowie i powtarzanie: Jestem chomikiem"

Dick Steele, Agent WD-40 [*]

Może się kiedyś zastanawialiście dlaczego dany "tani hosting" nie prowadzi własnej działalności gospodarczej tylko podpina się pod zewnętrzną firmę?

Otóż przypadków może być kilka:

- właściciela hostingu niestać na utrzymanie firmy

- właściciel nie jest pełnoletni więc nie może zarejestrować własnej DG

- właściciel nie może zarejestrować swojej DG z powodu "konfiktów" z prawem lub długami w stosunku np. do US lub ZUS

... i dlatego też nie dziwi Was, że na stronie kontakowej hostingu 'X' widnieją dane np. biura podróży? (wiadomo o jaki przykład chodzi).

Tylko w tym wszystkich trzeba jeszcze odróżnić, czy dany hosting podpięty jest pod zupełnie zewnętrzną firmę zupełnie z innej branży niż hosting tworzy osoba która prowadzi swoją DG lecz w pokrewnej branży.

Mogą być całkowicie różne branże, ważne aby dana działalność nie była prowadzona na konto innej osoby - bo np. akurat ten "biznessmen" jeszcze nie jest pełnoletni albo jest na zasiłku dla bezrobotnych i szkoda mu zrezygnowć. Mam znajomych co prowadzą firmy zajmujące się całkowicie odmiennymi gałęziami i to funkcjonuje. To jest normalne, patrz: globalizacja. To jest tylko i wyłącznie temat osoby prowadzącej działalność na czym zarabia, klienta to nie interesuje czy poza tym że teraz zarobiłem bo mu sprzedałem marchewke to może jeszcze w tym czasie zarobiłem bo gdzieś komuś sprzedałem hosting. Klienta interesuje aby ta marchewka była dobra i zdrowa;) skolei drugi klient co kupił hosting ma gdzieś czy ta marchewka była dobra i zdrowa - interesuje go serwer.

Natomiast takie łączenie branż ma swoje plusy dla klientów: kupując marchewke i hosting może liczyć na rabat.;) Będę wprowadzał taką politykę u siebie w firmie i myślę że każdy na tym skorzysta.

Dla słabiej jarzących dodam że nie sprzedaje marchewki.

Troche namieszałem, ale myślę że każdy zrozumie sens tego wywodu;)

Najlepszy

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności