Skocz do zawartości

[opinie] nazwa.pl

mp1

Rekomendowane odpowiedzi

Moje zdanie na ten temat jest takie, ze blokady NetArtu tylko dobrze swiadcza o tej firmie. Po prostu - dba sie o calosc serwera. Pamietajcie, ze do wykorzystania na maszynie jest okreslona ilosc zasobow RAM, CPU i mysql - to musi starczyc na okreslona liczbe uzytkownikow. Jesli ktos przekracza pewne wartosci (przeliczone na podstawie parametrow maszyny i ilosci userow), to powinien przejsc na hosting dedykowany (lub VPS). Idac dalej. Gdyby userzy nie byli by blokowani, to maszyna po pewnym czasie stalaby sie "padowiskiem". I teraz pytanie - dlaczego np. 400 userow ma cierpiec przez 5? Mich@ł - w Twoim przypadku dedyk to podstawa. elpav - tymi skryptami tez bardzo mozna obciazyc serwer, szczegolnie ze phpbb i wp do najlepiej zoptymalizowanych nie naleza. Zaraz pewnie mi sie dostanie, ale naprawde byscie zrozumieli jak to pracuje, gdybyscie mieli dedyki...

Po prostu tani hosting. Zobacz nasze tanie serwery i oczywiście domeny.

• Odpowiedzi 165
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Moje zdanie na ten temat jest takie, ze blokady NetArtu tylko dobrze swiadcza o tej firmie.

Hmm... ja raczej do tego inaczej podchodzę. Błędy, które wg mnie popełniła nazwa w moim przypadku:

1) brak informacji o określonym limicie ilości połączeń z bazami danych (i brak takiej informacji w regulaminie)

2) brak możliwości śledzenia ilości połączeń z bazami danych

3) brak ostrzeżenia - jeśli by mnie poinformowano np. z dwudniowym wyprzedzeniem, to bym zabrał swoje zabawki

4) brak telefonu ze stosowną informacją - wysłanie tylko e-maila

5) brak informacji na temat z którymi bazami danych ile było połączeń

Dodatkowe prywatne spostrzeżenie - moje serwisy miały większą liczbę połączeń z bazami danych w poprzednich miesiącach, a nawet nie dostałem JAKIEGOKOLWIEK sygnału na ten temat. Wniosek mi się nasuwa taki, że dopiero teraz zaczęli monitorować ilość połączeń z bazami danych.

Oczywiście rozumiem jak najbardziej zasady funkcjonowania shared hostingu, tylko po prostu sposób rozwiązania tej kwestii jest żałosny. Jeśli moje serwisy przynajmniej tak samo obciążały serwer baz danych w poprzednich miesiącach, to czemu nie dostałem informacji o tym fakcie? Czemu nie dostałem np. 2-3 dni na przeniesienie swoich stron?

Jak do tej pory ceniłem sobie nazwę, tak teraz już tam nie kupię ani jednej domeny czy też konta WWW.

1) brak informacji o określonym limicie ilości połączeń z bazami danych (i brak takiej informacji w regulaminie)

Dokładnie. Wprowadzili to w tym miesiącu chyba. Nie przypominam sobie zeby sie tym chwalili w swojej ofercie.

I ja rozumiem wszystko, ale za co ja place te 360zl? Skoro to samo mogę miec na innych hostingach i taniej wyjdzie. Skoro płace tam, to wymagam jakosci.

A tak dostalem blokade, i odblokowanie po 50minutach przerwy. Skoro jeden skrypt blokuje, to po chu* blokowac cale konto? Myślą ze mam tam jeden serwis?

Napisali, że jak sie to powtórzy to wypowiadają umowę. Kasy pewnie starczy na hosting w kei.pl

Ostatni post na blogu - Po co Ci katalog stron?

if.pl

Pytanie jest, dlaczego blokują ? Przecież nie dają konta bez limitów. W końcu są ograniczenia na transfer, ilość miejsca, ilość połączeń z bazą, itp. Nie mogli by napisać od razu ich na stronie ? Zapewne ilość miejsca na ftp i ilość transferu do wykorzystania jest napisane na ich stronie, ale takie cuś jak max ilość połączeń z bazą lub z ftp to już pewnie nie raczą napisać, a potem blokują, jak usługobiorca myśli - bez przyczyny. Wg mnie jest to niepoważne. Dodatkowo nie powinni blokować całych kont, tylko dany skrypt powiedzmy na 48h. Potem e-mail do klienta (od razu po zablokowaniu) by zoptymalizował lub usunął skrypt, bo zablokują konto.

Czy nie mam racji ?

Jesli u nas (8p.pl) zaczyna sie dziac cos nie tak z kontem, to najpierw wysylamy info. Ale jesli w danej chwili sytuacja robi sie "podbramkowa", to niestety trzeba blokowac bez ostrzezenia. Jednak jeszcze sie nie zdarzylo, zebysmy nie dali drugiej (czy trzeciej) szansy.

Dlaczego blokowane jest cale konto? Bo blokada bazy, skryptu, czy domeny to dodatkowy czas (na odnalezienie przyczyny i wykonanie pojedynczej blokady), a jak wiecie - czas to pieniadz (trzeba za to zaplacic pracownikowi). A za te pieniadze na pewno nigdy takiej uslugi nie bedzie (chyba ze firma bedzie charytatywna...). Druga przyczyna to czas reakcji - czasami jak sie sypie, decyzje trzeba podjac momentalnie, bez zastanowienia.

Dlaczego blokowane jest cale konto, skoro sa pojedyncze blokady? Ano dlatego, ze kilka (jesli nie wiekszosc) z tych ograniczen mozna obejsc (jak np. max_limit_memory w .htaccess).

Za co placisz 360 zl? To konto shered jest tyle warte. Ale na pewno nie ma w tej cenie np. 5% RAM czy max. mocy CPU.

Ja Was rozumiem, ze chce sie miec polaczenie jakosci z dobra cena. Ale ZAWSZE hosting dzielony bedzie przeznaczony tylko dla malych serwisow - niezaleznie czy konto ma pojemnosc 20 MB, czy 20 TB. Czasami zaluje, ze KLIENCI nie maja dostepu do statystyk zuzycia zasobow serwera - moze latwiej byloby Wam zrozumiec, ze wcale nie trzeba duzo, zeby obciazyc serwer. Bo tak naprawde to obciazenie nie musi byc wcale duze (z jednego konta) zeby zamulic serwer, biorac pod uwage, ze userow moze byc 100 ale i np. 800.

Wiem, ze to trudne, ale postarajcie sie "wczuc" w te druga strone. Im naprawde zalezy tylko na tym, zeby uslugi byly swiadczone dobrze dla wszystkich uzytkownikow serwera.

Idziesz do salonu samochodowego, znajdujesz fajna bryke. Kosztuje 300tys, ale warto by wygląda za********e a w ofercie ma takie osiągi ze o fak.

Kupujesz, wsiadasz, jedziesz na autostrade, rozpędzasz sie do 300km/h i nagle odpada koło.

Wracasz wk**wiony do salonu, mówisz co sie stało, a sprzedawca szczęśliwy ci mówi ze te modele tak maja.

I co, masz to zrozumiec? i sie cieszyc?

Ja bmy sie spytał po ch*j komu taki samochód i co za kretyn go produkuje.

Jeśli producent chce ograniczyc zużycie to niech to robi.. niech wywali skórzane obicia, i inne pierdoły, ograniczy luksus, zmniejszy osiąganą predkośc. i niech o tym informuje. odpadających kół nie mam zamiaru starac sie zrozumiec.

if.pl

Troche zle porownanie. Lepiej bys porownal kupno malucha i pretensje ze nie mozesz nim pojechac 200 km/h (bo przeciez to tez samochod). Za 300 000 masz prawo wymagac naprawde duzo... to samo sie tyczy hostingu. Jesli kupisz konto za 10-500 zl, to niestety, nie mozesz sie wiele spodziewac (pomijam promocje, jakies male VPSy itp.), oczywiscie oprocz podstaw, czyli dzilania maszyny, szybkich laczy itp. Jednak dopiero przy zakupie DEDYKA (za 300 zl ale miesiecznie) masz prawo wymagac naprawde duzo (tak jak przy samochodzie za 300 000).

Dzisiaj moim oczom ukazał się komunikat:
SQL/DB Error -- [user 'nazwa bazy' has exceeded the 'max_connections_per_hour' resource (current value: 10000)]
Może i się na tym nie znam ale wydaje mi się, że 10 tysięcy zapytań czy połączeń do bazy w ciagu godziny to dużo czy mało?

Jak to w ogóle jest z takimi limitami na innych hostingach?

Nie róbmy z szamba perfumerii XD

I ta, wiem że to moja wina ze poleciałem za reklama i nie przejrzałem wszystkiego (chociaż, przez pół roku za 1zl, wszystko było luksusowo, dopiero jak opłaciłem te 360zl...), chodzi mi o sam fakt, ze nazwa to bardzo kiepska inwestycja i nikomu jej nie polece. Takie same efekty miałbym u ciebie czy w livenecie a byłoby 4x taniej.

Ogólna zasada, płacisz za coś= wymagasz.

Nie myślę o dedykach bo ani mnie nie stac, ani nie generuje takiego ruchu na tych stronkach. Ruch jest umiarkowany, mogłem kupic umiarkowany serwer. Kupiłem w swoim mniemaniu coś lepszego, co okazało sie shitem. I tyle.

edit:

Może i się na tym nie znam ale wydaje mi się, że 10 tysięcy zapytań czy połączeń do bazy w ciagu godziny to dużo czy mało?

Mało. I nie przypominam sobie żeby był ten limit jak podpisywałem z nimi umowe.

if.pl

Troche zle porownanie. Lepiej bys porownal kupno malucha i pretensje ze nie mozesz nim pojechac 200 km/h (bo przeciez to tez samochod).

IMHO różnica jest taka, że jeśli kupuję malucha, to znam jego ograniczenia. Wiem jaka jest jego maksymalna prędkość, jak za bardzo się rozpędzę, to widzę, że telepie i zanim się rozwalę, to zwolnię.

Teraz trochę matematyki.

Zakładając, że będę się trzymał np. limitu 100 tys połączeń z bazą danych, to to teoretycznie starczy mi na około 100 tys odsłon w ciągu dnia (zakładam, że skrypty korzystają z baz danych).

100tys odsłon, z czego połowa, to boty, czyli jakieś 50 tys odsłon przypada na użytkowników. W zależności od strony jeden użytkownik odwiedza od 2 do 25 podstron, co daje mi maksymalnie 25 tys - 2 tys uniq. U mnie średnio jest około 10 odsłon na użytkownika, czyli konto w nazwie obsłuży ruch max 5 tys uu.

Jest to pierwsze ograniczenie.

Idąc dalej - każda odsłona, to powiedzmy 20kB (jest to uogólnienie, pod uwagę biorę boty, które grafiki nie ciągną oraz userów, którzy ciągną grafike). 15kB razy 100 tys wychodzi około 1,4GB dziennie. Są różne dni w roku, np. weekendy, święta, wakacje, gdzie mam mniejszy ruch. Uśredniając wychodzi, że dziennie zużywam 1GB transferu. Teraz to razy 365 - wychodzi 365GB. Tyle ruchu w ciągu roku wygenerujemy za pomocą stron korzystających z baz danych, które są hostowane na nazwie.

Po co dają takie limity transferu?

Tak tylko to napisałem by pobudzić wyobraźnie czytających. Ja osobiście wynoszę się z nazwy, konta oddam komuś pod ftp - tak aby wykorzystał na maxa transfer. Nie zarobią na mnie na oversellingu.

Może i się nie znam ale 10 000 połączeń do bazy w ciągu jednej godziny przez jednego usera to trochę dużo jak przy shared hostingu.

Ale przecież jeżeli było 10 000 połączeń to raczej samych zapytań do bazy było znacznie więcej, nie prawda?

Po co dają takie limity transferu?
Pewnie dlatego aby maszyny sobie nie zajechać przez paru takowych klientów.

Dlaczego nie było o tym w zmiance w umowie?

A dlaczego nie ma o takowych ustawieniach jak np:

- maksymalny czas wykonywania skryptu php

- maksymalny rozmiar upiloadowanego pliku przez skrypt php

- i innych tak podstawowych

Uwzględniajać WSZYSTKIE ustawienia konfiguracyjne serwerów (www, poczta, mysql, ftp umowa musiałaby mieć chyba kilkanaście jak nie kilkadziesiąt stron...

Jakoś nie chce mi się wierzyć, że na innych hostingach takowych limitów nie ma lub nie są nakładane, dlaczego?

przecież zamulić serwer to nie byłby żaden problem.

Może i się nie znam ale 10 000 połączeń do bazy w ciągu jednej godziny przez jednego usera to trochę dużo jak przy shared hostingu.

Ale przecież jeżeli było 10 000 połączeń to raczej samych zapytań do bazy było znacznie więcej, nie prawda?

Nie jest to wcale tak dużo. Wyjaśnię to na prostym przykładzie - mam np. na stronie zainstalowany adkontekst, który za każdym razem pobiera treść strony, na której wyświetla reklamy. W godzinach wieczornych (19-21) mogę obsłużyć max 10 000 odsłon / h. Zakładam, że nie będzie chodził żaden bot wyszukiwarek. Moja strona obsłuży tylko 5 000 odsłon podstron dla userów. Zakładając różną ilość odsłon na uu (w zależności od tematyki od 2 do 25 odsłon / user), to daje około 2500 - 200 użytkowników. Uśredniając wychodzi, że np. moją stronę w godzinach szczytu zobaczy tylko 1000 osób.

Jest to wg mnie mało.

Jakoś nie chce mi się wierzyć, że na innych hostingach takowych limitów nie ma lub nie są nakładane, dlaczego?

przecież zamulić serwer to nie byłby żaden problem.

Nie znam innych hostingów przez ostatnie lata korzystałem z nazwa.pl. Generowałem w poprzednich miesiącach większe obciążenie, niż w obecnym. Czemu nie zostałem ostrzeżony?

Co do konfiguracji PHP itp. - różnica jest taka, że to mogę sobie na spokojnie przetestować w okresie testowym.

Co do konfiguracji ilości połączeń z bazami danych - jest to nowość od tego miesiąca, która nie istniała w poprzednich miesiącach. Nie można zmieniać tak drastycznie usługi BEZ POINFORMOWANIA klienta o tym.

Mnie w sumie najbardziej zdenerwowało to że nie mają żadnych statystyk najczęstszych zapytań... Dzięki takim statystykom mógłbym postarać się zmniejszyć ilość zapytań do bazy MySQL.

Najciekawsze jest to że kilka miesiecy temu (około 4-5) miałem na nazwie ten sam serwis, tyle że dodatkowo bylo dwa razy więcej uniq niż aktualnie, i nie było problemów :) Raz blokneli mi konto ale to tylko dlatego że ktoś probował się włamać i w ciągu godziny wysyłał 100k zmiennych typu POST, strony błędów nawet nie nadążały się wyswietlać.

Dodatkowo troche mnie dziwi fakt że koto Active Pro ma takie same limity co do ilości połaczen co konto Active.

Mich@ł - w Twoim przypadku dedyk to podstawa.

8p.pl, miałem w swoim życiu dwa podejścia co do dedyków :] W najbliższym czasie raczej nie planuje kolejnych podejść...

Na razie będę probował na serwerach współdzielonych... Aktualnie serwis został przeniesiony na iq.pl i zobaczymy, jezeli w okresie testowym nie będą mieli zastrzeżeń to właśnie w tej firmie wykupie hosting.

Konto na nazwie również się nie zmarnuje :D Wrzucę tam mniejszy serwis tak aby nie obciążał im zbytnio maszyny.

W sumie dodatkowo przerzuciłem się na starą wersje skryptu z uwagi na to że moje usprawnienia mogły zmienić skrypt na bardziej funkcjonalny lecz za razem i na bardziej obciążający serwer ;)

Michał Kryński
Zapraszam na moje forum akwarystyczne  ;-) 

10 tysięcy zapytań czy połączeń do bazy w ciagu godziny to dużo czy mało?
Jeśli masz forum, na które wchodzi 100 osób na godzinę, to każda z tych osób może wykonać 100 odświeżeń/wyświetleń.

Razem to daje 10000 połączeń.

Polecam linki stałe w Seomatik.pl oraz dopalacz stron Gotlink.pl.

obrazek.jpg

Taki spamik się ostatnio rozchodzi

Witam.

Chciałbym polecić Ci serwis nazwa.pl - serwis świadczący usługi rejestracji domen polskich i globalnych oraz profesjonalne usługi serwerów. Już za 50 zł/rok możesz zarejestrować własną, niepowtarzalną nazwę w Internecie i aktywnie zaistnieć w Sieci. Dodatkowo, dzięki Programowi Partnerskiemu będziesz mógł korzystać z usług NetArt w cenie symbolicznej złotówki!

Aby skorzystać z usług nazwa.pl wystarczy kliknąć w link.

www.nazwa.pl/index.php?poleca=n******

--

Wiadomość została wysłana z serwera www.nazwa.pl

Wart, czy nie warto? :rolleyes:

Eksperyment Discover.pl

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności