Skocz do zawartości

PIT ZG dla zarobków z Adsense

mwic

Rekomendowane odpowiedzi

US wezwal mnie do doslania PITu ZG za poprzedni rok. Jedyna dzialalnosc zagraniczna jaka prowadzilem byla zwiazana z Adsense. Czy moglby mi ktos w skrocie napisac jak wypelnic ten PIT? Sam poradzic sobie nie potrafie, na forum szukalem i nie znalazlem, znajoma ksiegowa rozklada rece a nawet w samej skarbówce kobita nie wie za bardzo o co chodzi

Bardzo bede wdzieczny za pomoc lub za link do tematu (jesli takowy ominalem)

Link do PITu: https://www.rzeczpospolita.pl/prawo/doc/Pity/2006/pit_zg.pdf

Lis: W ogóle nie potrafie sie zabrać za pole C. Nie wiem które dokładnie pola mam wypełnić i czym różnią sie te kwoty (dochody wg roznych ustaw), a takze jaka kwaote jest 'podatek placony za granica' (przeciez ja nic dodatkowo nie place)

zxcv: Na pewno? Np w tym poscie znalazlem, ze np. mkr tez to wypelnia.

[aktualizacja]

Faktycznie, na pit.pl znalazlem taki opis do tego PITu

(...)

Obowiązek sporządzenia takiego załącznika dotyczy zarówno uzyskujących przychody z działalności gospodarczej, jak i z innych źródeł przychodów (praca, zlecenie itp.). Dotyczy to jednak jedynie osób wykonujących swoją działalność czy pracę za granicą, gdyż przedsiębiorcy, pracownicy, zleceniobiorcy itp. wykonujący swoją działalność w Polsce i otrzymujący jedynie kwoty z zagranicy rozliczają się jako osoby uzyskujące dochody krajowe, tyle że w walucie obcej.

Wiec w takim wypadku Pani Zosia ze skarbówki prosi mnie o to niepotrzebnie? :) Zacytuje ten fragment w odpowiedzi na jej pismo.

Lis: W ogóle nie potrafie sie zabrać za pole C. Nie wiem które dokładnie pola mam wypełnić i czym różnią sie te kwoty (dochody wg roznych ustaw), a takze jaka kwaote jest 'podatek placony za granica' (przeciez ja nic dodatkowo nie place)

Podatek zapłacony za granicą = zero, to jasne. I nie ominie Cię wczytanie się w ustawę, bo nie potrafię Ci pomóc. O ile dobrze pamiętam, w tym roku nie wypełniałem tego PITa a w zeszłym to już nie pamiętam co i gdzie wpisałem...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności