Skocz do zawartości

Vserwery ? - prośba o uświadomienie

mario1973

Rekomendowane odpowiedzi

Mam prośbę uświadomcie mnie (nooba) w następującym temacie.

Kupiłem w jednej firmie (narazie nie powiem jakiej) vserwera.

Ponieważ od początku przycinał się niemiłosiernie, to prowadziłem dyskusję z właścicielem. Był miły próbował pomagać - pisał,że zwiększa mi zasoby (chciałem dopłacić do większego abonamentu).

Niby się poprawiało, ale znowu się pojawiły zaciachy.

Wczoraj dostałem takie info "W tej chwili moc Vservera jest rowna serwerowi dedykowanemu"

Jak byście to zinterpretowali ? co miał na myśli piszący to stwierdzenie ?

Dodam, że mimo tego czynu trzy na krzyż gówniane serwisiki z odwiedzalnością 300 ludzi dziennie stawały dęba....

M

Pozycjonowanie lokalne, Wymiana linków tematycznych, Tematyczne artykuły sponsorowane.  >>>>> Informacje na stronie :  Tani hosting

Zły skrypt może wywalić nawet najmocniejszy serwer.

Weź pod uwagę, że serwery współdzielone to potężne maszyny, na których skrypty wykonują się o wiele szybciej i sprawniej. Zły skrypt na serwerze współdzielonym zabiera zasoby innych użytkowników tego serwera spowalniając ich strony.

VPS to potężny serwer podzielony na kilka odrębnych części. Do wykorzystania masz tylko część mocy procesora i pamięci RAM.

Nadmierne użycie zasobów nie wpływa już na inne konta na tym serwerze, ale innych VPS. Spowalnia natomiast działanie stron znajdujących się na Twoim koncie VPS.

Mając swój VPS zrozumiesz dopiero jakie obciążenie może powodować twoja strona internetowa. I dlaczego firmy hostingowe wypowiadają umowy niektórym osobom.

Też mam VPS w tej samej firmie jak ty :) Jak niżej zauważył arek_inc tylko jedna znana mi firma tak je nazywa ;) Powiem tylko, że już 3 kwartał nie mam z nim problemów a są na nim serwisy po kilka tys UU / dziennie

Nazwy "Vserwer" uzywa chyba tylko jedna firma. No ale mkr ma racje... dopiero takie doswiadczenia (gdy maja swoje maszyny) ucza ludzi zrozumienia, bo w ich odczuciu to zawsze oni sa niewinni (moj skrypt jest idealny) i najwazniejsi (a nawet jak nie jest idealny, to dlaczego nie moge zuzyc polowy dostepnego RAMu?) Oczywiscie to czysty sarkazm teraz :)

"Szaleństwem jest chodzenie po ulicy z połówką melona na głowie i powtarzanie: Jestem chomikiem"

Dick Steele, Agent WD-40 [*]

Zły skrypt może wywalić nawet najmocniejszy serwer.

Dokładnie to samo mówi właściciel tego VPSa.....

ale skrypty to świeży VBulletin i Przemo - ale jak napisałem z minimalną odwiedzalnością... - tu jeszcze nikt prawie nie zaglądał... ( a może 30 ludzi na shoutboxie w VBulletinie "zjeść" całe zasoby tego VPSa ?)

Weź pod uwagę, że serwery współdzielone to potężne maszyny, na których skrypty wykonują się o wiele szybciej i sprawniej. Zły skrypt na serwerze współdzielonym zabiera zasoby innych użytkowników tego serwera spowalniając ich strony.

mam taki współdzielony hosting flexopartner na dawnym Futuro i nieraz narzekałem na niego, bo miał całkowite pady (rzadko), ale NIGDY, NIGDY moje serwisy na nim się nie ścierwiły tak jak na ty obecnym VPSie, a to co mam na tym VPSie teraz to jest 50 razy mniejsze pod każdym względem - odwiedzin itp itd

VPS to potężny serwer podzielony na kilka odrębnych części. Do wykorzystania masz tylko część mocy procesora i pamięci RAM.

Nadmierne użycie zasobów nie wpływa już na inne konta na tym serwerze, ale innych VPS. Spowalnia natomiast działanie stron znajdujących się na Twoim koncie VPS.

OK i jesteś pewien, że właściciel tego VPS nie może zastosować jakiegoś overbookingu ? Oprogramowanie od VPS nie pozwoli na to ?

Pytam, bo nie jestem w stanie nic zdjagnozować, bo np komenda top pokazuje :

"top - 09:49:32 up 13:55, 1 user, load average: 0.83, 0.95, 0.71

Tasks: 48 total, 1 running, 47 sleeping, 0 stopped, 0 zombie

Cpu(s): 0.2% us, 0.1% sy, 0.0% ni, 99.8% id, 0.0% wa, 0.0% hi, 0.0% si

Mem: 8299628k total, 8270996k used, 28632k free, 194600k buffers

Swap: 12683308k total, 4063972k used, 8619336k free, 1636784k cached

"

wczoraj load average dochodził do 25 , dziś jak wyżej, ale strony się nie otwierały - apache niby pracował...

tez np. odnośnie pamięci ma się to nijak do mojego przydzielonego kawałka.

Jak mogę zobaczyć SWOJĄ pamięć ? wolna ? zajęta ? swap ?

Mając swój VPS zrozumiesz dopiero jakie obciążenie może powodować twoja strona internetowa. I dlaczego firmy hostingowe wypowiadają umowy niektórym osobom.

mam właśnie swój pierwszy VPS i jestem ZDRUZGOTANY :) Firma polecana tutaj, a ja obserwuję coś całkiem odwrotnego.

To coś co mam tam odpalone działałoby jak MIÓD na jakimś P III 1000 i 512 Mega ramu, a tu się ścierwi na :"W tej chwili moc Vservera jest rowna serwerowi dedykowanemu"

aa dodam, że mam też swoje prywatne serwery w Polsce i one nudzą się przy większej ilości serwisów postawionych na nich :

top - 09:19:52 up 74 days, 19:43, 1 user, load average: 0.18, 0.19, 0.18

Tasks: 60 total, 1 running, 59 sleeping, 0 stopped, 0 zombie

Cpu(s): 8.3% us, 1.0% sy, 0.0% ni, 89.2% id, 1.4% wa, 0.0% hi, 0.1% si

Mem: 2076840k total, 1970892k used, 105948k free, 67432k buffers

Swap: 2031608k total, 128k used, 2031480k free, 1603292k cached

Pytanie, czy w takim razie muszę wziąć dedyka za granicą a nie VPSa ?

M

Pozycjonowanie lokalne, Wymiana linków tematycznych, Tematyczne artykuły sponsorowane.  >>>>> Informacje na stronie :  Tani hosting

Serwer może zapchać jeden skrypt, który nie zamyka procesów w bazie danych, albo tworzy kilkadziesiąt połączeń do zewnętrznych zasobów.

Znajdź sobie administratora, który będzie wiedział jak skonfigurować serwer do twoich potrzeb.

Przy VPS możesz mieć gwarantowany np:128MB Ramu i górny limit 512 MB ( jeżeli serwer ma wolne zasoby ). Twojego gwarantowanego 128 Ci nikt nie zabierze. Podobnie może wyglądać sprawa z CPU.

Serwer może zapchać jeden skrypt, który nie zamyka procesów w bazie danych, albo tworzy kilkadziesiąt połączeń do zewnętrznych zasobów.

Znajdź sobie administratora, który będzie wiedział jak skonfigurować serwer do twoich potrzeb.

Przy VPS możesz mieć gwarantowany np:128MB Ramu i górny limit 512 MB ( jeżeli serwer ma wolne zasoby ). Twojego gwarantowanego 128 Ci nikt nie zabierze. Podobnie może wyglądać sprawa z CPU.

Odnośnie pamięci w tym VPSie, to mam odczucie, że nieraz moja w całości jest przechowywana w SWAPie........

Widzisz, jak pisałem mam SWOJE serwery, moje całkiem, w moich pomieszczeniach na moim łączu, instalowane od zera przezemnie zatem troszkę wiem z czym się wszystko jje. Zatem nie potrzebuję aż tak bardzo administratora skoro jestem zadowolony z czegoś co sam zrobiłem . Problemy są i to cholerne z VPSem właśnie. Dociekam czy ten dostawca WALI mnie w rogi dając mi przeładowany kawał G.... , czy wszystkie VPS to ścierwo i tylko dedykowany serwer spełni moje oczekiwania - niewielkie oczekiwania .........

ba dodam, że wygląda mi na to, że najtańszy badziewny abonament z dreamhosta jest LEPSZY niż toto gó**o vps co kupiłem

Niestety muszę mieć co nieco za granicą........

M

ale skrypty to świeży VBulletin i Przemo - ale jak napisałem z minimalną odwiedzalnością... - tu jeszcze nikt prawie nie zaglądał... ( a może 30 ludzi na shoutboxie w VBulletinie "zjeść" całe zasoby tego VPSa ?)

hue hue :shout: ostatnio zablokowałem jednego przema z ok. 1-3 osobami online bo jak boty na niego wjechały to mój PIV 2GB ram zaczął wrzeć ;)

Używasz szajsu to musisz być na to przygotowany.

hue hue :shout: ostatnio zablokowałem jednego przema z ok. 1-3 osobami online bo jak boty na niego wjechały to mój PIV 2GB ram zaczął wrzeć ;)

Używasz szajsu to musisz być na to przygotowany.

ba, ja nie używam tego, to kolesiowi dałem miejsce na serwerze....

pozatym to nowa domena i naprawdę nie miał go kto oglądać a tym bardziej boty....

OK, po temacie zwijam serwisy z tego gównianego VPSa - póki co na swoje serwery.

Pracownik nawet ma problemy ze ściąganiem tego przez FTPa.......

zostawie może na nim jedną stronkę w htmlu.....

M

jesli jest zapachane 4 GB swapu na tym serwerze to jasno widac, ze ktos napakowal tam setki VPSow i po prostu myslal, ze wszyscy beda ich uzywac do stronek w htmlu. do tego widze jakas badziewna technologie wirtualizacji, ktora nie separuje ramu itd pewnie virutozzo..

pozdrowienia.

googlerulz.

jesli jest zapachane 4 GB swapu na tym serwerze to jasno widac, ze ktos napakowal tam setki VPSow i po prostu myslal, ze wszyscy beda ich uzywac do stronek w htmlu. do tego widze jakas badziewna technologie wirtualizacji, ktora nie separuje ramu itd pewnie virutozzo..

Ponieważ mogłem się mylić, dlatego nie napisałem od razu co to za VPS i nie chciałem nikogo niepotrzebnie obsmarowywać. Widzę jednak, że Polak, to Polak i bez względu gdzie mieszka i prowadzi interesy, to zawsze zostanie Polakiem.............

Tym bardziej, że napisał WYRAŹNIE :

"Przypomne jest Pan jedyna osoba na Vserwerze, nie ma innych

klientow na uzywanym srodowisku systemowym."

na moje pytanie skąd w takim razie tak pamięć jest zżarta , odpisał :

"Proponuje znalezc innego uslugodawce.

Nie mam czasu na tlumaczenia czy jakiekolwiek dyskusje.

Nie jest Pan zadowolony, to prosze przejsc do konkurencji!

Niewykorzystany abonament po odliczeniu wszelkich kosztow

zostanie zwrocony. Prosze podac dane konta bankowego.

VServer bedzie w dniu jutrzejszym zamkniety."

Mam nadzieję, że tego bezprawnie nie zrobi, bo jeszcze wszystkiego nie przeniosłem - odpisałem, że nie interesują mnie pieniądze (ich zwrot) i wykorzystam opłacony z góry kwartał. Poza tym po to jesteśmy w Unii aby takich oszustów tępić.

Jak zamknie mi konto, to wyraźnie napiszę co to za firma, póki co jak ktoś chce, to na PW.

M

ciekawe jak muszą u niego chodzić sharinghostingi........

Chodzą świetnie i sharing hosting i VPS i dedyki w firmie którą mam na myśli.

Kilkunastu znajomych trzyma swoje serwisy u niego i są to małe stronki jak wielkie gry online mające kilkuset użytkowników online przez pół dnia.

Tomasz Benert, bo domyślam się, że o niego chodzi jest jednym z solidniejszych dostawców usług działających w Polsce oferujących tak niskie ceny.

Mówisz, że ktoś zjada twoje zasoby? Śmieszny jesteś. Niby znasz się na systemach linux mając swoje maszyny, a nie potrafisz sprawdzić jaki proces używa jakie zasoby? To w kursach podstawowych obsługi linuxa jest opisane pięknie.

Poświęcanie dodatkowego czasu dla klienta, któremu wiecznie coś nie pasuje

Oferowanie mu darmowo większych parametrów na VPS kosztem wolnych zasobów serwera, które mogły być przekazane następnemu klientowi jest nie opłacalne dla firmy.

Pamiętaj, że w ofercie jest jak byk napisane

Pamiętaj - aktualizacja, modyfikacja i kontrola systemu to główne zadania Administratora. Opcjonalnie wszystkie podane czynności mogą zostać wykonane przez naszych Administratorów (75PLN/h).

Pamięć masz zużytą, ponieważ statystyki mogą pokazywać dostępną ilość pamięci na całym serwerze, ty na VPS masz np 128MB z czego 50 masz zajęte. Stąd 4000 MB - 128 MB + 50MB (zajęte) = użyta pamięć

Jeżeli chodzi o inną firmę, choć nie sądze, możesz zignorować post

Mówisz, że ktoś zjada twoje zasoby? Śmieszny jesteś. Niby znasz się na systemach linux mając swoje maszyny, a nie potrafisz sprawdzić jaki proces używa jakie zasoby? To w kursach podstawowych obsługi linuxa jest opisane pięknie.

Nie kpij, bo co ja mogę sprawdzić ? Co że coś mi zjada 100% procesora ?? jakiego procesora ? takiego jak mi powie właściciel serwera ile mi przydzielił?? Daj spokój.

To ma się NIJAK do systemu nad którym masz pełną kontrolę i znasz jego wydajność i inne parametry.

Wytłumacz zatem poniższe :

"Przypomne jest Pan jedyna osoba na Vserwerze, nie ma innych

klientow na uzywanym srodowisku systemowym." i to :

"top - 09:49:32 up 13:55, 1 user, load average: 0.83, 0.95, 0.71

Tasks: 48 total, 1 running, 47 sleeping, 0 stopped, 0 zombie

Cpu(s): 0.2% us, 0.1% sy, 0.0% ni, 99.8% id, 0.0% wa, 0.0% hi, 0.0% si

Mem: 8299628k total, 8270996k used, 28632k free, 194600k buffers

Swap: 12683308k total, 4063972k used, 8619336k free, 1636784k cached

Szczególnie chodzi mi o pamięć i o SWAP

Oferowanie mu darmowo większych parametrów na VPS kosztem wolnych zasobów serwera, które mogły być przekazane następnemu klientowi jest nie opłacalne dla firmy.

faktycznie, to było jakieś CHORE ! Prosiłem o ODPŁATNE zwiększenie, a nie jakieś darmowe i z łaski.

• 5 tygodni później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności