Skocz do zawartości

usuwanie stron z google przez automatyczny system

piotrek

Rekomendowane odpowiedzi

Czy jest możliwe aby dowolny użytkownik mógł dodać stronę do automatycznego systemu usuwania stron w G:

Jak najbardziej.

Ale żeby strona została usunięta musi być 404 albo noindex.

"Wielkie uczyniłaś pustki w kraju naszym,

Ty żałosna partio tym rządzeniem waszym.

(...)

Z każdego kąta żałość człowieka ujmuje

A kraj już nowych rządów tęskno wypatruje."

• Odpowiedzi 52
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Ale żeby strona została usunięta musi być 404 albo noindex.

Możesz troszkę rozszerzyć. :)

Największą głupotą jest uczenie się tego, co potem trzeba zapomnieć [...]
- Miarą mówcy nie jest ten kto mówi, lecz ten co słucha [...] / Platon (ok. 437 - 347 p.n.e.)

Drogi wszechświecie, przestań no lecieć w kulki!

Krótko, strona zostanie usunięta jeśli:

1. Nie działa (link prowadzi do nie działającej strony)

2. w meta masz wpis: robots -> noindex

o taki:

<META NAME="GOOGLEBOT" CONTENT="NOINDEX">

(...)

No tak - to wiem....

Strona nie była modyfikowana od dłuższego czasu.

Wszystko było po staremu... Meta itp.

W Cache jeszcze jest, ale dziwi mnie to że została wykasowana razem z subdomenami.

Na wszelki wypadek poinformowałem G: o zaistniałej sytuacji.

Czy jest inny sposób na wykasowanie Domeny z G: poza tymi powyżej?

Edit:

Chodzi mi oto czy ktoś poza mną może dodać mój serwis do automatu?

Bez mojej wiedzy.....

- Miarą mówcy nie jest ten kto mówi, lecz ten co słucha [...] / Platon (ok. 437 - 347 p.n.e.)

Chodzi mi oto czy ktoś poza mną może dodać mój serwis do automatu?

Możesz dodać każdą stronę!

Nawet optymalizacja.com, albo google.com

Ale te strony nie zostaną usunięte, bo nie spełniają powyższych warunków.

(...)

OK- Dzięki za info.

W takim razie jak dla mnie "Czeski film"

Serwis jest i nagle niema.

No to poczekamy............

• 3 miesiące temu...

Tak sobie czytam ten wątek i nasunął mi się pewien pomysł. A mianowicie, jak pod alias podepnę jakąś stronkę, tam spełnie te warunki i zgłoszę stronkę do usunięcia to zostanie ten alias usunięty?

I jeszcze jedno, co jest np. z stronami, które usunął hosting, oni włączają automatyczne przekierowanie do swojej strony, więc tylko oni mogą to zrobić?

Mar.

Polecam katalog SeoPark.pl, katalog AK47 (5 lata w sieci) ...oraz Wirtualne-miasta.eu
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem

a ja mam pytanko - bo google mi niestety zindeksował jakies głupie urle typu

www.mydomain.com/dokument/12?zmienna=wartosc i w sumie to jest dokładna kopia

www.mydomain.com/dokument/12 - czyli to co po 12 nie ma znaczenia. A w google jest zindeksowane i to i to. Czy jesli ustawię, ze strona

www.mydomain.com/dokument/12?zmienna=wartosc

zwraca status 404 a strona

www.mydomain.com/dokument/12 zwraca dobry status, to czy nie usunie mi poprawnej strony?

Co sie stanie jak google nagle znajdzie ze 500 takich dokumentów 404. Czy nie obniży mi wagi za to ze 404 jest?

chciałbym wyrzucić z indeksu google podstrony na forum phpbb które mają w adresie:

'p', czyli np.: viewtopic.php?p=334

aby mi zostały tylko podstrony z:

't', czyli np.: viewtopic.php?t=334

no więc, wg podanych tutaj informacji,

skrypcik co mi do podstron z 'p' doda odpowiednie meta tagi, i co teraz dalej zrobić?

1. podstron z 'p' mam ok 2300, nie będę dodawał ich pojedynczo do usunięcia, jest możliwość dodania wszystkiego na raz?

2. nie ma już linków do podstron z 'p' więc google nie ma szans na taką podstronę sam trafić, aby samemu odczytał meta tag, i usuną stronę,

więc zrobić podstronę z linkami do podstron z 'p' aby google weszło i pousuwało wtedy?

3. zrobić stronę z linkami do wszystkich p i ją dodać do usunięcia ze znacznikiem 'follow', a na podstronach z p wstawić meta noindex, nofollow ?

jak najlepiej to zrobić? tak aby nie było niespodzianki ;)

Tak sobie czytam ten wątek i nasunął mi się pewien pomysł. A mianowicie, jak pod alias podepnę jakąś stronkę, tam spełnie te warunki i zgłoszę stronkę do usunięcia to zostanie ten alias usunięty?

I jeszcze jedno, co jest np. z stronami, które usunął hosting, oni włączają automatyczne przekierowanie do swojej strony, więc tylko oni mogą to zrobić?

Mar.

Tak dziękuje wszystkim za konkretną dopowiedź, wiedziałem, że na Was zawsze można liczyć. Tak jak w każdym temacie który tutaj założe, nie dostaję odpowiedzi, albo dostaje odpowiedź w dwóch słowach i tak nie wiem o co chodzi, bo przecież nie muszę sie na wszytskim znać. I tak tu postępuje się z każdym, jesli czegos nie wie niech się nauczyć, i nie ważne, że go to nie interesuje i porzenuje zrobic tylko jedna mała rzecz, niech sie uczy, wertuje bo moze mu sie to przydać... :D

Ja na pozycjonowaniu znam się mało, trafiłem by się czegoś dowiedzić, ale ludzie tylko dbają o siebie, a czy nie może być tak, że każdy robi to co umie i dzieli się tym z innymi, takie to trudne. Nie jeden korzysta z mojego spisu, korzystając za darmo z mojej pracy, i są to niekeiedy pozycjonerzy znający sie na rzezczy, więc taki dla nich to problem, też odwdzieczyć sie pomocą... :)

Ale wracając do mojego pytania, ja nieznający już znam odpowiedź, i brzmi ona TAK, i wystarczyło tyle napisać, ale po co... ja to wiem, a on niech żyje w nieśwaidomości, przecież jestem lepszy od niego.

Dobra, przepraszam za ten oftopic, ale się troche mnie to zdenerwowało!!!

Jak uznacie, proszę to gdzieś abo wyrzucić, albo przenięść gdzieś do opini, chyba, że się z nimi nie liczycie, i nie kieruję tego do administarcji, moderatorów ipt. Ale do całej społeczności tego forum!!!

Mar.

Polecam katalog SeoPark.pl, katalog AK47 (5 lata w sieci) ...oraz Wirtualne-miasta.eu
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem

Mar, mam wrażenie że Twoim zdaniem dzień w dzień coś zakładamy a potem usuwamy to z indexu Googla i znamy wszystkie procedury na wylot...

ja to wiem, a on niech żyje w nieśwaidomości

guzik prawda, nikt Ci nie odpowiedział bo nikt nie robił takich kombinacji a już napewno nie taką z aliasami jaką wymyśliłeś

Zrobiłeś test, czegoś konkretnego się sam dowiedziałeś i podzieliłeś się wynikiem, to miło z Twojej strony.

- buduj content metodą drag&drop i łatwo zgarnij SEO backlinki z msDrop

- wideoporadniki jak korzystać z msDrop

Kaviorek, ja widziałbym kilka opcji

- ustaw tym stronom 404 - zrób do nich osobną mapę, zindeksuj mapę i czekaj na usunięcie

- ustaw tym stronom META NOINDEX, NOFOLLOW - zrób do nich osobną mapę, zindeksuj mapę i czekaj na usunięcie

- jesli strona z t jest identyczna jak z p ustaw na p przekierowanie 301 do t, abyś nie tracił wizyt jeśli ktoś wejdzie z wyszukiwarki, przy kolejnych update strony przekierowujące powinny się wykruszyć, ewentualnie zrób do nich mapę i zindeksuj ją

- zgłoszenie zakresu stron do usunięcia jest możliwe za pomocą pliku robots.txt - poczytaj tutaj

User-agent: Googlebot

Disallow: /viewtopic.php?p=*$

- zgłaszanie ponad 2000 podstron ręcznie nie bardzo ma sens, szczególnie że google zdaje się dwa update temu przywrócił część stron które były usunwane właśnie za pomocą modułu do usuwania

- buduj content metodą drag&drop i łatwo zgarnij SEO backlinki z msDrop

- wideoporadniki jak korzystać z msDrop

• 2 miesiące temu...

Gdzie dostajesz taki komunikat?

Podobno (nie sprawdzałem w praktyce) Google obsługuje wildcards w robots.txt. Jednak ja jak coś blokuję to nie tylko dla Googlebota, ale dla wszystkich wyszukiwarek, więc nie używam wilcards.

Autor postu nie ponosi żadnej odpowiedzialności za ewentualne szkody wynikłe z wykorzystania zawartych w nim informacji.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności