Skocz do zawartości

usuwanie stron z google przez automatyczny system

piotrek

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 52
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
  • 2 tygodnie później...

Krótko, strona zostanie usunięta jeśli:

1. Nie działa (link prowadzi do nie działającej strony)

2. w meta masz wpis: robots -> noindex

o taki:

<META NAME="GOOGLEBOT" CONTENT="NOINDEX">

kurcze ale to daje teoretycznie mozliwosc wywalenia z G np. strony konkurencji...

niektore serwery np. nazwa.pl maja w cronie ustawione prace administracyjne... kopia zapasowa.. test konfiguracji... aktualizacje...

czyli krotko mowiac przez jakis czas (okolo 10 minut) wszystkie strony na danym serwerze odpowiadaja 404

co jezeli w takiej chwili natrafi na strone googlebot? Teoretycznie moze wyleciec jezeli ktos po chamsku wpisal strone do wypadu z indeksu?

myle sie? wiem ze zbieznosc sytuacji - prace konserwacyjne - odwiedziny bota - wpisanie strony do kolejki wypadajacych jest malo prawdopodobna.. ale czy mozliwa?

--------------------------------------------------------------------

Noclegi Polska - Baza noclegowa > 17000 obiektów noclegowych

Sklep komputerowy online komputery, laptopy, pda, monitory, aparaty cyfrowe

Kampanie reklamowe w internecie oraz w radiu

Jeśli wykasujesz ten znacznik lub zmienisz na index - boot trafi z powrotem na strone zostanie ona normalnie zaindexowana.

Jedyna technika by pozbyć się strony z indexu to automatyczny system usuwania stron.

404 - zadziała jedynie gdy masz w robots.txt:

User-agent: Googlebot

Disallow: /

W innym wypadku nie ma takiej mozliwości.

https://www.google.com/webmasters/remove.html#exclude_website

Największą głupotą jest uczenie się tego, co potem trzeba zapomnieć [...]
- Miarą mówcy nie jest ten kto mówi, lecz ten co słucha [...] / Platon (ok. 437 - 347 p.n.e.)

Drogi wszechświecie, przestań no lecieć w kulki!

404 - zadziała jedynie gdy masz w robots.txt:

User-agent: Googlebot

Disallow: /

Nie musi być żadnych wpisów (żadnych specjalnych 404)!

Wystarczy, że strony zwyczajnie nie ma pod zgłaszanym adresem na serwerze, bądź serwer nie działa. Sprawdziłem.

A w Google, w sekcji Remove your url wybieramy wówczas trzecią opcję: Remove an outdated link. Oczywiście usuwanie jest dostępne po zalogowaniu.

Odpowiedź od Google o usunięciu z indeksu otrzymałem po ok. dwóch tygodniach od zgłoszenia:

Status of your requests

The following urls/messages have been removed:

xxxx.pl/ NOINDEX

xxxx.pl/yyyyy.html NOINDEX

xxxx.pl/zzzzz.html NOINDEX

itd....

A faktycznie strona została usunięta już po ok. tygodniu.

[...]to daje teoretycznie mozliwosc wywalenia z G np. strony konkurencji...

niektore serwery np. nazwa.pl maja w cronie ustawione prace administracyjne... kopia zapasowa.. test konfiguracji... aktualizacje...

czyli krotko mowiac przez jakis czas (okolo 10 minut) wszystkie strony na danym serwerze odpowiadaja 404

co jezeli w takiej chwili natrafi na strone googlebot? Teoretycznie moze wyleciec jezeli ktos po chamsku wpisal strone do wypadu z indeksu?

Otóż nie. Robot musi przyjść wielokrotnie w ciągu kolejnych kilku dni i stwierdzić nieobecność serwera/strony.

• 3 tygodnie później...

wlserwis próbowałem usunąć tak jak pisałeś wszystko szło do czasu na ale końcu pokazało się że nie można wyświeliic strony services.google.com:8882/urlconsole/controller - nie wiem czy to wystarczy czy google powinno jakies potwierdzenie wyswietlic - stronę chcę usunąć bo darmowy hosting umarł i przeniosłem ją na inny serwer. Nie mam dostepu do konta wiec pozostale sposoby odpodają (zadne przekierownia, robots.txt , meta itp).

• 1 miesiąc temu...

po wpisaniu słowa w wyszukiwarce w google są wyswietlane między innymi nieaktualne linki do pliku którego nie mam na serwerze i po kliknieciu nie aktualnego linku wyswietla błąd serwera 500 po niżej jest komunikat

Internal Server Error

The server encountered an internal error or misconfiguration and was unable to complete your request.

Please contact the server administrator, w mail@mail.pl and inform them of the time the error occurred, and anything you might have done that may have caused the error.

More information about this error may be available in the server error log.

Additionally, a 500 Internal Server Error error was encountered while trying to use an ErrorDocument to handle the request.

a co sie dowiedziałem to są usuwane linki nie aktualne które zwracają bład 404!!

Co zrobic czy takie linki tez sa usuwane ktore zwracają też błąd 500

A druga sprawa zauważyłem iż na stonie do usuwania linkow jest opcja "Remove a single page using meta tags." czy ta opcja pozwala na usuniecie nie aktualnego opisu strony (description) i zaktualizowaniem z aktuanym opisem?

I jeszcze może czy wie jak można na serwerach nazwa.pl zrobić tak że gdy wyskoczy błąd 500 to otworzy odrazu domyślną strone zamiast zwracać komunikat o braku pliku na serwerze

A druga sprawa zauważyłem iż na stonie do usuwania linkow jest opcja "Remove a single page using meta tags." czy ta opcja pozwala na usuniecie nie aktualnego opisu strony (description) i zaktualizowaniem z aktuanym opisem?

:) Chyba nie usuniesz tak opisu......wydaje mi się że ta funkcja służy do usuwania pojedyńczej strony z indexu przy pomocy odpowiedniego znacznika w meta.

• 2 lata później...
  • 11 miesięcy temu...

Krótko, strona zostanie usunięta jeśli:

1. Nie działa (link prowadzi do nie działającej strony)

2. w meta masz wpis: robots -> noindex

o taki:

kurcze ale to daje teoretycznie mozliwosc wywalenia z G np. strony konkurencji...

myle sie? wiem ze zbieznosc sytuacji - prace konserwacyjne - odwiedziny bota - wpisanie strony do kolejki wypadajacych jest malo prawdopodobna.. ale czy mozliwa?

Tak właśnie postąpiła z nami firma Wild Moose ze Szczecina

Zagwarantowała nam słownie top5 w Google gdzie byliśmy na 6-9 pozycji, dali cenę 250zł netto za frazy:

nauka jazdy Szczecin

szkoła jazdy Szczecin

doskonalenie jazdy Szczecin

Następnie po otrzymaniu umowy zobaczyliśmy ze gwarantowane jest top10, po wielu prośbach zmiany umowy pisemnej (na warunki takie jak słownie otrzymaliśmy) upierali się ze będą pozycjonowali bez umowy i tylko będą wystawiali faktury za osiągnięte top5.

Przez 2 miesiące nie mogli uzyskać takiego wyniku więc nawet jak dostaliśmy taką fakturę to poinformowaliśmy ich, że nie mamy powodu do zapłacenia takiej faktury, gdy usługa nie jest wykonana bo pozycje nie uległy znacznej zmianie przez 22 dni byliśmy miedzy 6-9 a przez 8 dni między 5-4, więc należałoby zapłacić za te dni z przedziału 5-4.

W piątek 24 lipca dostaliśmy tel. że firma Wild Moose ze Szczecina przestaje nam świadczyć takie usługi. W sobotę 25 lipca nasza strona zniknęła z indeksu Google. Zaniepokoiła nas ta sytuacja i od poniedziałku rozpoczęliśmy działania odzyskiwania strony, aby wróciła do wyników w Google.

W panelu Centrum dla Webmasterów w narzędziach przy informacjach o pliku robots.txt jest zakładka "Usuń adres URL" następnie po wejściu w zakładkę ujrzeliśmy, ku naszemu niemiłemu zaskoczeniu, że strona została zgłoszona do usunięcia przez innego użytkownika. Następnego dnia od telefonu z firmy Wild Moose, czyli 25 lipca było zgłoszenie usunięcia naszej strony.

Takie działanie firmy Wild Moose, można nazwać nieetycznym? Mimo, że nie dotrzymując warunków umowy i namawiając do działania bez umowy, po nieudanych próbach usuwa się stronę klienta?

Chodzi tutaj o stronę www.kameleon.szczecin.pl

Dopiero wczoraj udało nam się wrócić do wyników wyszukiwania.

Mam jeszcze jedno pytanie, czy podszywanie się pod stronę kameleon.szczecin.pl przez stronę www.spauto.pl

tutaj podaję namiary na wyniki googla. Ludzie dzwonią do nas teraz o instalację gazowe a nie naukę jazdy.

https://www.google.pl/search?hl=pl&q=au...mp;aq=f&oq=

Czy takie działanie jest etyczne?

Proszę samemu wyciągnąć wnioski.

Pozdrawiam

Szef - OSK Kameleon ze Szczecina

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności