Skocz do zawartości

Validacja-ciekawe spostrzeżenie: czemu ta sama macierz div

Westbam

Rekomendowane odpowiedzi

Ciekawi mnie jedno odnosnie validacji. Jak to jest - i czemu to ma służyc, że jeśli załóżmy mam na stronie wsadzić 2 podobne bloki tekstu - oba w divach, oba maja być oddzielne, ale ich parametry (nazwa diva, tło, align i wszystko inne) są identyczne, to okazuje sę że jest to błąd. Wystarczy tylko w css dodac nazwę dla tego samego diva, zmienic te jedna nazwę w htmlu i wszytko gra. PYTAM: PO CO COS TAKIEGO?

Uważam za prawidłową konstrukkcę:

<div id="box1">kjdf dkjf djfk djfj kdjfk jdkfj kdjkfj kdjkfj kdjkfj kdjfkdf </div>

<div id="box1"> 232 2323 2 kjdf dkjf djf2 23 23 k djfj kdjfk 2 2 jdkfj kdjkf22 kdjkfj kd3 23 2jk3 23 fj kdjfkdf </div>

Walidator mówi, że to bład, poniewaz: div box 1 has been specified yet... dziwne, przecież oba divy mają te same parametry, a on każe mi dodawać nową nazwę dla TEGO SAMWEGO DIVA. Czy to az taki powazny bład? 2 nazwy tegoż samego diva to tylko dodaktowy galimatias.

1 id = 1 element, a dlaczego, to juz inna historia

zrob <div class='nazwa' ></div> a w css

.nazwa {}

i bedzie ok, class mozesz miec takie same dla ilu chcesz elemantow

albo

<div id="nazwa">

<div>xxx</div>

<div>yyy</div>

</div>

a w css:

#nazwa div {}

i tez bedzie ok

btw. najczesciej wpisy u mnie w css wygladaja tak:

body div div p ol li ul li u a {}

co znacznie zmniejsza stosunek kodu do tekstu, co podobno jest dobre dla google a na pewno jest dobre dla servera

Katalogi stron kdir i free web directory only english please!!! : system wymiany linków - Czyli zostań moim referralem w link vault

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności