Skocz do zawartości

Lepszy skrypt forum = więcej zapisów ?

Pozycjoner.pro

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 52
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Licencję udało mi się odsprzedać.

Dlaczego uciekłem?

Forum miejskie. Czyli społeczność średnio związana z internetem, skryptami, tworzeniem stron itd.

ipb jest nieczytelne, nawigacja zagmatwana, za dużo opcji źle opisanych, brak nieprzeczytanych postów (są tylko te od ostatniej wizyty), zbyt ciężki skrypt (długie ładowanie) itd. itp.

Zaznaczam, że nie są to moje odczucia tylko użytkowników forum.

Dla osób rozpoczynających zabawę z forami, phpBB jest najabrdziej przystępne, potem jest SMF a na końcu listy ipb czy vbulletin (chociaż vbulletin wypada i tak lepiej niż ipb).

404.tf

Ja przez pare lat na pclabie tak się "zżyłem" z ipb że każdy inny skrypt mnie odrobinę odrzuca. :)

Ale wielu takich userów nie znajdziesz.

Zresztą, nie ważny skrypt, ważni właśnie uzerzy i atmosfera. Nawet forum na przemie może być bardzo popularne. :)

zrób to jeszcze raz pożegnasz się z forum...

jakby kierować się głupimi wymaganiami luserów to wszyscy musieli by poinstalować phpBB by Przemo

A forum to przepraszam dla siebie zakładasz czy dla ludzi ??? Z takim podejściem na forach daleko nie zajedziesz. Tworzysz tak aby się podobało i aby userzy chętnie pisali na forum a nie robisz skrypt wyłącznie pod kątem administracyjnym. Admin jest jeden a użytkowników tysiące i to oni content zapewniają.

...szkoda pieniędzy na transfer i coraz to lepsze serwery, żeby takie forum utrzymać.

Fajny żart ;) Piszesz z własnego doświadczenia? Mi forum po zmianie skryptu z ipb na smf generuje ponad 1/3 mniej transferu miesięcznie a sam skrypt generuje strony 300% szybciej niż ipb (a popularność forum się zwiększyła po zmianie więc to nie kwestia spadku zainteresowania ;)), wg hostingodawcy powoduje też dużo mniejsze obciążenie serwera. Jeśli administrator kei tak ocenia ten skrypt to ja nie mam do jego oceny żadnych wątpliwości.

Suche fakty.

Chyba, że porównywałeś do phpBB by przemo, ale w porównaniu do przema to każdy inny skrypt jest lżejszy.

404.tf

Nie możesz pozwolić wejść sobie na głowę. Luser jak to luser znać sie nie musi, ale ty powinieneś. Nie powinieneś instalować np. przema bo ludzie mówią "łoł, łał, pszemo jest supa, pszemo jest jazzy, masz pszemo jesteś super ziom".

Jeśli przykładowo 80% ankietowanych oceni modyfikację phpBB SuperG (nową wersję przema z milionem dodatków) i badania wykażą, że taki skrypt przyciąga nowych userów i częściej na nim zaczynają się wypowiadać to go będę miał.

Chodzi o ideę rozwoju forum. Forum bez nowych userów to nie forum tylko choinka z zeszłych świąt.

Rozumiem co masz na myśli ale właśnie piszę mgr z ekonomii i patrzę na forum jako na produkt, który musi się sprzedać a nie być super optymalny i wydajny z punktu widzenia obciążenia serwera.

Kompromisem jest dla mnie SMF. Ma w sobie prostotę obsługi, dużo możliwości i nie obciąża maszyny.

404.tf

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności