Skocz do zawartości

Lepszy skrypt forum = więcej zapisów ?

Pozycjoner.pro

Rekomendowane odpowiedzi

Piszesz z własnego doświadczenia? Mi forum po zmianie skryptu z ipb na smf generuje ponad 1/3 mniej transferu miesięcznie a sam skrypt generuje strony 300% szybciej niż ipb

Pisałem z doświadczenia do for opartych na phpbb (różne modyfikacje), co do smf nie mogę się wypowiedzieć bo z tym się nie spotkałem

Fotografia ślubna: www.marcindrechna.com

• Odpowiedzi 52
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Co ja tutaj mogę dodać... Hmm, użytkownika od pierwszych dni przyzwyczaja się i to admin powinien decydować czy udostępni użytkownikom np ShoutBox czy nie. Użytkownicy mogą sugerować, wymagać ale admin powinien zarządzać po swojemu oczywiście kierując się opiniami użytkowników.

Smf bierze dużo transferu? Zakładając, że na moim forum, które liczy ok 8.000 odsłon dziennie zjada mi max 5 gb transferu miesięcznie. Więc nie wiem po co ktoś rzucił błędne stwierdzenie obrażają smf'a...

// Sorki za stylistykę, jestem zmęczony...

Sprzedam punkty systemu wymiany linków Gotlink.pl i Seomatik.pl

Wystawiam faktury VAT. Zapraszam do kontaktu d.szwaba@gmail.com

Piszesz z własnego doświadczenia? Mi forum po zmianie skryptu z ipb na smf generuje ponad 1/3 mniej transferu miesięcznie a sam skrypt generuje strony 300% szybciej niż ipb

Pisałem z doświadczenia do for opartych na phpbb (różne modyfikacje), co do smf nie mogę się wypowiedzieć bo z tym się nie spotkałem

Zapoznaj się jeszcze z phpBB3. Z jednym adminem testowaliśmy wydajność środowiska i duże zaskoczenie (na plus).

404.tf

Ale nie padła jeszcze odpowiedz na pytanie zawarte w temacie posta.

Odpowiedz brzmi - tak - jeśli słowo "lepszy" rozumiesz jako bardziej przyjazny użytkownikom.

Jeżeli skrypt będzie ciężki i strony będą się długo ładować nie masz co liczyć na popularność.

Jeżeli lay i układ forum odbiegnie od standardów, stanie się nieczytelny też nie masz co liczyć na popularność.

I chyba wszystko w temacie.

@normanos - bardzo szanuję Twoje wypowiedzi na forum ale chyba się nieco rozpędziłeś ;) 90% jak nie więcej użytkowników nie ma pojęcia jaki skrypt obsługuje forum i nawet nie zastanawia sie "jak to się dzieje, że takie forum jest". Dla ludzi to ma działać, być łatwe i przyjemne. Jak dostajesz 10 zapytań dziennie "nie mogę się zalogować" to powiedz mi co jest prostsze:

1. każdemu odpisywać krok po kroku jak się zalogować

2. poprawić (uprościć / zmodyfikować / poprawić / przetestować na cioci Heli) sposób logowania

Ja wybieram opcję nr 2.

Odpowiedz brzmi - tak - jeśli słowo "lepszy" rozumiesz jako bardziej przyjazny użytkownikom.

Ja po zmianie na ipb dostawałem właśnie pełno maili w temacie, że czegoś dany użytkownik nie może znaleźć czy że są problemy z rejestracją itd. itp. :) Po zmianie na SMF problemy zniknęły.

404.tf

Fidma jak dlugo masz swoje forum już na smf ? Bo w google to to cieniutko wygląda.

https://www.google.pl/search?hl=pl&q=si...=Szukaj&lr=

https://www.punktseo.pl/darmowe-bonusy/ << rozdaje: kody do katalogów firm, kody rabatowe, szablony ZennoPoster ! |---| Moje strony: https://www.s90.pl/pozycjonowanie/ | https://www.seo-stat.pl - zapraszam.                                                                                                                                                                                          

seo-stat-logo.png

przyczepiliscie do modyfikacji przema - zupelnie bezpodstawnie - dobrze skonfigurowane dziala rownie szybko i w takim samym stopniu obciaza serwer jak IBP (ktore jest zbyt oslawione)

na forum najwazniejsza jest jednak tresc i srodowisko, ktore je tworzy - by rozpoczac zabwe z forum potrzeba naprawde duzo silnej woli i ciekawych pomyslow

forow w necie sa niezliczone ilosci - wiele konczy zabawe po pierwszych kilku tygodniach - nieliczne trwja dluzej niz rok - ale to juz nie jest wina skryptu

tutaj macie dane z tego miesiaca dla serwisu lagata.pl

Unikalnych gości Ilość wizyt Odsłon Bajtów

32093 45202 1947703 7.47 GB

stoin na skrypcie przema i jak ktos powie, ze mocno zjada transfer i obciaza serwer to sie nie zgodze - dla mnie jest to najleprzyjazniejszy skrypt z jakim sie bawilem

@kadzielawski: oj chyba przesadziłeś albo mówimy o różnych sprawach. Ma działać no to przecież działa, chcesz mi powiedzieć, że IPB, VB czy SMF to takie dramatyczne fora, z których user nic nie załapie? :)

Sam od jakiegoś czasu prowadzę forum i używam phpBB by Przemo. Wybór był czysto przypadkowy bo wcześniej jakoś się tym nie interesowałem. Na początku jedynym kryterium był brak kosztów związanych z licencją.

Obecnie forum dobija do 6k użytkowników, 114k postów i 11k wątków. Nie wiem czy to dużo czy nie, ale ważne jest to, że form się przyjęło. Mam dosyć ciekawą i rozległą grupę docelową. Chodzi mi oczywiście o poziom zaawansowania w tematach internetowo/komputerowych. Na forum goszczą ludzie szukający swojego pierwszego laptopa jak i wyjadacze.

phbBB by Przemo jak do tej pory spisuje się bardzo dobrze. Oczywiście powyłączałem sporo zbędnych wynalazków. Dodałem również kilka swoich rzeczy. Poza tym regularnie kontroluję bazy i forum działa stabilnie i szybko. Nie wiem ile transferuj zjada bo nie mam takiego ograniczenia. Wiem za to, że forum stoi na maszynie razem z inną dosyć popularną stronę i nie obciąża jej.

Nosiłem się z zamiarem przejścia na coś komercyjnego, ale użytkownicy się przyzwyczaili i nie chcą. Dlatego wstrzymuję się do pierwszych poważnych problemów. Zerkałem w stronę IPB lub vBulletina. IPB mnie jakoś nie przekonuje. Za to vBulletina znam dobrze i da się na nim pracować.

Myślę, że optymalnym rozwiązanie jest stawianie forum już na docelowy systemie. Dzięki temu nie będzie później problemu z nawykami użytkowników. Poza tym istotny jest dobór skryptu do danej grupy docelowej. Poza tym zgadzam się z tym co napisał Kadzielewski odnośnie szybkości i rozplanowania interfejsu. Dlatego daleko mi do szablonów mocno modyfikowanych. Wolę raczej kosmetyczne zmiany kolorków.

Załóżmy, że ja kłopotu z forum przemo nie miałem na koncie wirtualnym gdzie znajdowało się ponad 1.500 userów, 3.000 tematów, 60.000 postów, osób on-line ok 25-50. Obecnie mam forum gdzie przebywa ok 120 osób on-line na smfie i hosting w nazwa.pl i też nie narzekam.

Hmm, Fidma smf tak już ma oryginalnie <meta name="robots" content="noindex" /> też musiałem to zmienić.

Sprzedam punkty systemu wymiany linków Gotlink.pl i Seomatik.pl

Wystawiam faktury VAT. Zapraszam do kontaktu d.szwaba@gmail.com

@Rozpusta

nie mialem mialem nigdy 250 online - ale okolo 50 bywa i buszuje po forum - skrypt sprawuje sie swietnie - ilosc pobranego transferu podalem kilka postow wyzej

mowisz, ze skrypt dla pokemonow - uwazam, ze jest dobra alternatywa dla platnych skryptow i wcale im funkcjonalnoscia nie ustepuje - jest w sieci kilka for na przemu, gdzie siedzi online po kilkaset ludzi i kilkaset tysieciy postow

moglem zamienic na IBP - ale ludzie nie chcieli zmian

@kadzielawski: oj chyba przesadziłeś albo mówimy o różnych sprawach. Ma działać no to przecież działa, chcesz mi powiedzieć, że IPB, VB czy SMF to takie dramatyczne fora, z których user nic nie załapie? :)

To chyba mówimy o czymś innym ;)

Nie wypowiadam się na temat żadnego ze skryptów, twierdzę tylko, że niektóre skrypty (a w zasadzie ich modyfikacje przez adminów) są mało zrozumiałe dla userów. Twierdzę też, że nie należy ignorować userów ich opinii przy czym większość z nich może nie mieć pojęcia o skryptach.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności