Skocz do zawartości

Lepszy skrypt forum = więcej zapisów ?

Pozycjoner.pro

Rekomendowane odpowiedzi

twierdzę tylko, że niektóre skrypty (a w zasadzie ich modyfikacje przez adminów) są mało zrozumiałe dla userów. Twierdzę też, że nie należy ignorować userów ich opinii przy czym większość z nich może nie mieć pojęcia o skryptach.

Mam podobne zdanie. Dodam tylko, że u nie te zasady tyczą się wyglądu, układu i funkcjonalności strony. Natomiast zmiany "pod maską" tego nie obejmują.

Zresztą w gruncie rzeczy dal wielu użytkowników bez znaczenia jest to jaki system działa. Liczy się tylko wygoda i komfort pracy. Tutaj nie da się odmówić, ze phpBB jest wygodniejsze niż IPB czy vB. Na przykład na IPB brakuje mi cytowania selektywnego działającego w taki sposób jak na phpBB by Przemo.

• Odpowiedzi 52
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

mialem kilka przeprowadzek, nie powiem - ale webd radzi sobie ze skryptem swietnie - pol roku juz tam jestem i nie zanosi sie na jakiekolwiek zmiany

z tego co czytalem (nie testowalem osobscie) IBP potrafi podobnie zabic serwer

nie mowimy tutaj o kwestii finansowej - ale ludzie nie chca przejsc na inny silnik, skrypt jest przyjazny - daje spore mozliwosci i jest naprawde dobry support

mam okolo 30, 40 000 unikow miesiecznie i chodzi to bez problemu

Mam 9 for na przemo z lekkimi modyfikacjami, przy online 150 userów na dedyku PIV 1024MB ram zużycie procesora 53%, przy 200 online 85%. Na wirtualnych serwerach są ograniczenia które przemo przekracza, chodzi głównie o połączenia z bazą (stałe). Przemo jest jak windows, wielu mówi że dla pokemonów ale prawdą jest że działa. SMF czy punBB nie ma 1/10 opcji które są w przemo więc nie ma co porównywać. Mam jedno IPB i patrząc na utylizację procesora przy 150 online jest ona niższa, bo nie przekracza 70%. Przemo zabija serwery opcją "Posty nieprzeczytane" i ich otwieraniem w nowych oknach, ktoś wchodzi i otwiera nagle 100 okien przeglądarki z nowymi postami, niech wejdzie takich osób 50 w tym samym czasie na IPB i zrobi to samo.

Potrzebujesz pomysł na biznes? Zapraszam na największe forum biznesowe w Polsce!

Skrypt forum myśle, że nie ma wielkiego znaczenia przy liczbie zapisów. Ważne jest to, by Twoje forum przyciągneło uzytkowników zawartością i... nie odstraszało przy rejestracji dużą ilością pól :zeby:

Jeśli ktoś ma duże forum, to pewnie zdaje sobie sprawę, że czasem takie forum trzeba z czegoś utrzymać. Rożnica w rozmiaru bazy 70 MB czy też 150 MB nie powinna być tak istotna.

Są skrypty dobre na małe fora, są też skrypty dobre na duże fora - gdzie potrzebna jest wygodna zarówno userów, ale także adminów i moderatorów. Tutaj myślę, że dobre jest właśnie IPB.

Owszem, IPB ma swoje wady. Np. tłumaczenie na język polski przez tłumaczy-amatorów jest miejscami słabe i trzeba je samemu poprawiać. Wiele opisów trzeba uzupełnić, by user nie czuł się zagubiony. Zobaczymy co twórcy IPB pokaża w wersji 3.0, będzie można wtedy ocenić jaką drogą pójdzie skrypt.

Skandynawia - wortal raczkujący

ipb jest nieczytelne, nawigacja zagmatwana, za dużo opcji źle opisanych, brak nieprzeczytanych postów (są tylko te od ostatniej wizyty), zbyt ciężki skrypt (długie ładowanie) itd. itp.

Zaznaczam, że nie są to moje odczucia tylko użytkowników forum.

Jakoś pisanie na PiO ci nie przeszkadza ? jest czytelne ? nawigacja nie jest zagmatwana ? Forum nie ładuje się zbyt długo ? Jest to forum oparte właśnie na IPB

Plusy jakie zauważyłem korzystając ze skryptów na IPB.

W najnowszej wersji praktycznie brak dziur i włamań na forum

Szybka indeksacja jego podstron oraz samo forum oparte na IPB wydaje się bardziej adorowane poprzez google

Duża szybkość działania nawet przy kilkuset tysiącach postów i kilku tysiącach userów czego dowodem jest PiO

łatwa i przejrzysta nawigacja i rejestracja na forum

duża ilość przydatnych wtyczek

dobry support

Sklep dla sportowców w którym znajdziesz Odżywki oraz suplementy diety dla sportowców, sprzęt siłowy i fitness oraz akcesoria do sportów walki i treningowe Hurt-Detal. Szybka wysyłka na terenie polski i za granicę.

Sklep producenta sprzętu siłowego, fitness oraz akcesoriów do sportów walki. Wysoka jakość, przystepne ceny :)

W najnowszej wersji praktycznie brak dziur i włamań na forum

Nie jest to dobry argument gdyż znalezienie jakichś "dziur i dziureczek" to tylko kwestia czasu. :D Co nie zmienia faktu iż IPB jest bardzo dobrym skryptem. Od niedawna zacząłem przyglądać się phpBB 3. Jak na razie jestem bardzo, bardzo zadowolony.

ipb jest nieczytelne, nawigacja zagmatwana, za dużo opcji źle opisanych, brak nieprzeczytanych postów (są tylko te od ostatniej wizyty), zbyt ciężki skrypt (długie ładowanie) itd. itp.

Zaznaczam, że nie są to moje odczucia tylko użytkowników forum.

Jakoś pisanie na PiO ci nie przeszkadza ? jest czytelne ? nawigacja nie jest zagmatwana ? Forum nie ładuje się zbyt długo ? Jest to forum oparte właśnie na IPB

Jak już cytujesz moją wypowiedź to chociaż przeczytaj ją ze zrozumieniem.

Dla ułatwienia pogrubiłem znaczący fragment :)

404.tf

Niestety muszę Ci powiedzieć, że ogólnie ze skórkami do SMF jest krucho. Mało i nieciekawie.

Ja szukałem na:

https://custom.simplemachines.org/themes/

https://www.forumshelp.com/forums/

https://demo.padexx.de/

//

Wracając do tematu skryptów. Od tygodnia testuję punBB ;) Standardowo jest goło i boso ale dzień pracy nad instalacją modyfikacji i otrzymujemy bardzo przyjazny i lekki skrypt :P

404.tf

Banalnie prosta.

Boskie są pluginy do panelu admina. Nie wymagają instalacji, kopiujesz do folderu i działa ;)

Kilka modyfikacji też się przyda:

Move Post 1.2

AP_Broadcast_Email

AP_Forum_cleanup

AP_PunBB_Text_Editor

AntiBot-1.0.1

Automatic_Image_Upload_1.3.0

Colored_Usergroups-1.0.2

Easy_Poll_+_2

gus_v1_1

Modern_BB_Code_v1.0.0

PBB Gallery 2.0 Beta

RegKey

NewsBox

AP Languages and styles

Mam chyba jeszcze 2 czy 3 ale już nie pamiętam jakie.

Odezwij się na PW to Ci podam linka do forum (testowe więc nie będę upubliczniał !!!)

404.tf

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności