Skocz do zawartości

Jaki link jest silniejszy?

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę o odpowiedź, co rozumiesz przez:

"każdy" - ja się do tych "każdych wiedzących" nie zaliczam, Edyta też siebie wykluczyła, tak więc "każdy" nie może oznaczać ani ogółu ludzkości, ani tym bardziej ogółu pozycjonerów, czy choćby użytkowników tego forum. Ewentualnie "każdy" oznacza "każdego kto wierzy w magiczną siłę tematycznych linków" ale takie stwierdzenie nie miało by sensu...

No to może nie każdy ale wydaje mi się przynajmniej, że tak powinno byc ! :)
"tematyczne linki" - czym są tematyczne linki? ja podałem 3 potencjalnie możliwe sposoby jak algorytm google może tą tematyczność określać, ale chętnie wysłucham innej teorii.

Twoja teoria jest oczywiście słuszna, lecz 3 sposoby na określenie tematyczności ?? Myślę, że jest ich dużo dużo więcej. Do twoich punktów dodałbym także:

4. Anchor linku wewnętrznego jest taki sam jak wychodzący

5. Anchor linku wewnętrznego zawiera którekolwiek słowo bliskoznaczne z wychodzącym

6. Na ten odnośnik jest kierowany jakiś ruch, gdyż wydaje mi się jak coś nie jest widzialne dla internautów to nie jest to ważne dla Google - mini teoria ;)

Może jak bym jeszcze trochę pogłówkował to bym więcej wymyślił :jezyk1:

"są najlepsze" - czy mógłbym prosić o jakiś dowód, inny niz Twoje przekonania i przekonania jakiejś innej grupy osób? Wciąż można trafić na osoby wierzące ze Elvis żyje, ale ich przekonanie w tej sprawie mnie jakoś nie przekonuje.
A sam nie możesz się domyśleć? Nie podam Ci dowodów seo, bo takich testów nie robiłem. Ale jedno wiem na pewno - taki link jest zauważany przez internautów którzy uważają go za przydatny, internauta potwierdza to poprzez kliknięcie na niego. Moim zdaniem Google to analizuje ;)
"będą najlepsze" - prześlij mi proszę na PM wyniki najbliższego losowania Dużego Lotka. Obiecuję oddać 50% wygranej.

Uważam tak gdyż, myślę, że Google właśnie w tym kierunku stara się iść i dążyć. A wyniki lotka znajdziesz tutaj ;)

"naturalne linki" - jak Google rozpoznaje naturalne linki? Ja od dawna próbuje to rozgryźć w sposób nie pozostawiający wątpliwości i wciąż mi się to nie udaje. Proszę o dowody.

Chyba tego nikt nie wie i poznanie sposobów rozpoznawania tematyczności przez Google zostanie tylko naszymi domysłami, ale zawsze nam to właśnie zostaje - domysły i analiza. To chyba podstawa SEO i z tego powodu nie podam Ci konkretnych dowodów bo na tą chwilę nie potrafię Ci tego udowodnić ;)

Pozdrawiam

*ps

Napisałem to o 3:00 w nocy więc proszę o wyrozumiałość wrazie głupot hehe ;)

Lustra magazynowe - Firma "Szymkowiak" - lustra przemyslowe

sklep-nurkowy.png

• Odpowiedzi 36
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Ludzie każdy przecież wie, że strony tematycznie powiązane są najlepsze i będą najlepsze.

Dowody... dowody... dowody...

Ja mam dowód. Pozycjonuje stronę pod frazami "praca" , "oferty pracy" .

Strona była bardzo nisko w SERPach na te frazy, po kupieniu linków na 3 stronach z TOP10 z takimi

anchorami nastąpił ogromny wzrost i strona jest już na 11 i 14 miejscu, czego napewno bym nie osiągnął,

kupując 3 linki na stronach nie powiązanych tematycznie.

Przypominam, że "praca" i "oferty pracy" to bardzo trudne frazy , prawie tak trudne jak "pozycjonowanie" :jezyk1:

Konwerter umożliwiający pobieranie mp3 z youtube.

Czego napewno bym nie osiągnął,

A jakbys kupil te 3 linki na stronach linkowanych na inne popularne hasla nie powiazane tematycznie z Twoja,ale bedace w top10 to co wtedy?

Zrob test i napisz jakie byly efekty :P

Strona była bardzo nisko w SERPach na te frazy, po kupieniu linków na 3 stronach z TOP10 z takimi

anchorami nastąpił ogromny wzrost i strona jest już na 11 i 14 miejscu.

Podaj adres tej strony... Przejzalem top 10 i nie znalazlem 3 stron linkujacych do jakiejs strony z top 20.

...czego napewno bym nie osiągnął...

Dowody...Dowody...Dowody...

Twoja teoria jest oczywiście słuszna, lecz 3 sposoby na określenie tematyczności ?? Myślę, że jest ich dużo dużo więcej. Do twoich punktów dodałbym także:

4. Anchor linku wewnętrznego jest taki sam jak wychodzący

5. Anchor linku wewnętrznego zawiera którekolwiek słowo bliskoznaczne z wychodzącym

Sprawdzanie jednego parametru, który o ile wogóle istnieje, ma marginalne znaczenie dla oceny systemu linku na kilka różnych sposobów, było by absurdalnym marnotrawieniem mocy obliczeniowej. Przy tak olbrzymich bazach danych, a przez to serwerowniach, jakimi posługuje się google, problemem jest już dostarczanie prądu. Każdy element algorytmu który zwiększa zapotrzebowanie na moc obliczeniową musi być odrzucany! Google nie od dziś ma problemy z obrobką tak wielkich baz danych i ratuje się upraszczaiem algorytmu i wywalaniem stron,a nie jego dalszą komplikacją. Prosty, lecz pomysłowy algorytm daje lepsze i wiarygodniejsze wyniki, niż skomplikowany - a przez to wadliwy.

6. Na ten odnośnik jest kierowany jakiś ruch, gdyż wydaje mi się jak coś nie jest widzialne dla internautów to nie jest to ważne dla Google - mini teoria :P

Dla google jest ważna kasa. Matt "Smoczy Język" Cutts uwielbia na swoim blogu wciskać ludziom ciemnotę, w nadziei ze wystarczajaco dużo ludzi uwierzy w jego ściemy. Możesz spokojnie założyć, ze jeśli Matt napisał ze coś jest dobre - to nalezy unikać, a jak coś jest złe - to trzeba stosować ;)
Ale jedno wiem na pewno - taki link jest zauważany przez internautów którzy uważają go za przydatny, internauta potwierdza to poprzez kliknięcie na niego. Moim zdaniem Google to analizuje :)

I banalny skrypt "klikający" w linki rozwalił by cały algorytm googla. Dało by się wtedy faktycznie zostać "pozycjonerem" za 9,99 zł. Przeanalizuj klęskę KlikoHITu WP - przejechali się na tym jak Zabłocki na mydle, Google zatrudnia mądrych ludzi i takich błędów raczej nie popełni.

Od dawna wiadomo że jeśli strona z top 10 umieści do twojej strony linka to będziesz miał bardzo dużeo kopa to żadna nowośc.Oczywiście jeśli fraza jest związana z tą na która pozycjonujesz.

UX+SEM=ROI!

mail:dszpak(malpa-at)gmail.com

Czego napewno bym nie osiągnął,

A jakbys kupil te 3 linki na stronach linkowanych na inne popularne hasla nie powiazane tematycznie z Twoja,ale bedace w top10 to co wtedy?

Zrob test i napisz jakie byly efekty :)

Heh, to robimy zrzute na linki :)

anchorami nastąpił ogromny wzrost i strona jest już na 11 i 14 miejscu.

Podaj adres tej strony... Przejzalem top 10 i nie znalazlem 3 stron linkujacych do jakiejs strony z top 20.

Sory 2 z TOP 10 i jedna z TOP 15 :)

Ma "job" w nazwie :)

Może rozgryziemy ten temat od innej strony :)

Pytanie jest skierowane do tych, którzy uważają, że linki tematyczne nie mają znaczenia:

Jakie macie dowody na to, że strona z linkiem tematycznym nie jest lepsza od nietematycznego?

Pozdrawiam

Lustra magazynowe - Firma "Szymkowiak" - lustra przemyslowe

sklep-nurkowy.png

Może rozgryziemy ten temat od innej strony :)

Pytanie jest skierowane do tych, którzy uważają, że linki tematyczne nie mają znaczenia:

Jakie macie dowody na to, że strona z linkiem tematycznym nie jest lepsza od nietematycznego?

Nie mam zadnych dowodow , ale co to zmienia...

Roznica jest taka ze nie zobaczysz odpowiedzi (...Wszyscy przeciez wiedza ; ...oglnie wiadomym jest).

IMHO nie mowie ze nie masz racji. Pytam tylko czy sprawdziles to o czym mowisz czy poprostu powtarzasz

kogos opinie.

Nie raz juz obalano cos co bylo "ogolnie przyjeta norma".

Ps. Pomijam juz ze tak zadane pytanie nie pomoze "rozgryzc" pytania z tematu , wrecz przeciwnie.

Obalenie tej kontr tezy nie udowodni niestety twojej.

Tylko ktos kto przeprowadzil testy moze na temat jakos odpowiedziec. Reszta powtarza to co przeczytala...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności