Skocz do zawartości

[opinia] Domeny.com Domeny.pl

Fidma

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Nie polecam tej firmy. -> https://domeny.com https://domeny.pl

Przejąłem jednego klienta. Rok temu chciał kupić domenę. Nie dość, że mu wcisnęli domenę na 5 lat to również dołożyli "gratis" serwer.

W tym roku przejąłem projekt (tam w ogóle nic nie zrobili, bo ich "informatyk" zostawił na lodzie).

Po roku czasu firma straszy, że jak nie zapłacą za kolejny rok za serwer to ich pozwą, kolejne wezwania do zapłaty itd. Rzekomo zapisy w ich regulaminie wymagają aby zgłosić wypowiedzenie na miesąc przed końcem okresu rozliczeniowego. Owszem taki zapisy są ale jeśli chodzi o domeny a nie serwer (domena została zakupiona na 5 lat)

Kolejny "kwiatek", nie chcą umożliwić transferu domeny (opłaconej na 5 lat z góry) bez przedłużenia serwera czyli + 600zł.

Osiwieć idzie przez takie firmy :/

Nie toleruję faktu, jak można żerować na nie wiedzy klienta aby wciskać mu na siłę swoje usługi. ŻENADA.

404.tf

• 3 miesiące temu...
  • Odpowiedzi 1,1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Ja kupiłem rok temu kilka domen info w tej firmie. Nie była to chyba żadna promocja (a przynajmniej nie widnieje takie info w panelu). Pisałem wiele maili aby dowiedzieć się do kiedy są opłacone domeny (nie ma takiej informacji w panelu), a dziś dostałem proforma i cena mnie po prostu zabiła... na stronie szukałem, ale nigdzie nie znalazłem informacji ile za przedłużenie, ale jak dziś zobaczyłem, że za jedną domenę *.info należy zapłacić 121,99 PLN to po prostu zdębiałem!

Odnowienie domeny np. w godady.com to coś koło 7$ czyli na złotówki to naście złotych. Jak można naliczać sobie marżę 700%? Jak do tej pory byłem trochę negatywnie nastawiony do tej firmy to teraz po prostu uważam ich za złodziei. Liczyłem, że 60 złotych, ale nie 120!

Najwyżej stracę te domeny jak nie uda mi się ich przetransferować, ale u nich nie opłacę! Co za dziadostwo...

Robię barcampy: Aula Polska i RadomIT i kilka innych.

Czy wiesz, że największe prowizje w branży turystycznej i masę narzędzi daje Odpoczne.pl (bez ref'a)?

Prosze o informacje, w jakim celu chcial Pan uzyskac kod authinfo.

Przypominam, ze domeny xxx.info

<https://xxx.info> i xxx.info <https://xxx.info>

zostaly zarejestrowana w promocji. Zgodnie z ich

regulaminem zobowiazali sie Panstwo do utrzymywania nazw w

naszej firmie przez okres 3 lat. Transfer domeny przed uplynieciem tego

okresu wiaze sie z jednorazowym oplaceniem pozostalego okresu utrzymania

domen.

lol :D stracę te domeny, ale kij im w oko... zastanawia mnie czy można aż taką marżę sobie naliczać... przecież 700% to przesada... kredyt może mieć odpowiednio ileś tam procent rocznie, a tutaj?

Czy mogę jakoś w nasku starać sie o interwencję? Musze u nich opłacić lub stracić domeny?

Robię barcampy: Aula Polska i RadomIT i kilka innych.

Czy wiesz, że największe prowizje w branży turystycznej i masę narzędzi daje Odpoczne.pl (bez ref'a)?

Nask nie ma nic do powiedzenia w sprawie domen globalnych. A z tym kredytem jest tak tylko teoretycznie. Bo niby oprocentowanie nie moze byc wyzsze niz jakas tam stawka, a proWidenty itp. obchdza to nazywajac to prowizjami, oplatami itp.

Tak BTW - nask umywa rece generalnie od wszystkiego, odsylaja do rejestratorow domen. I to jest dopiero skandal.

"Szaleństwem jest chodzenie po ulicy z połówką melona na głowie i powtarzanie: Jestem chomikiem"

Dick Steele, Agent WD-40 [*]

• 2 tygodnie później...

Dzisiaj dostałem takiego maila:

"

Witam,

Przesylamy w zalaczeniu FA VAT PROFORMA za zerwanie umowy lojalnościowej.

Numer faktury proforma: 252/CRM/11/2007

Kwota brutto zamowienia: 835.40 PLN

Oplate brutto, z pola: "razem" nalezy wplacic w terminie 7 dni na nasze

konto.

...

UWAGA!

Nieuregulowane platnosci, zgodnie z Ustawa o udostepnianiu informacji gospodarczych

z dnia 14 lutego 2003r. (Dz. U. Nr 50), beda przekazywane do:

Krajowego Rejestru Dlugow

Biura Informacji Gospodarczej SA

ul. Armii Ludowej 21, 51-214 Wroclaw

"

Wziąłem tam serwer na próbę z tego co pamiętam na 3 miesiące, ale korzystałem jakieś dwa tygodnie i darowałem sobie bo nie byłem zadowolony. Teraz się okazuje, że za 3 miesiące była cena promocyjna, a resztę okresu trzeba dopłacić. Kiepska sprawa :/ Czy w takiej sytuacji zmuszony jestem im zapłacić? Normalnie jeśli zamawiałem jakiś hosting, przestałem używać i płacić to po prostu firma zaprzestawała świadczenie mi usługi. A tu mi mówią, że zawarłem jakąś umowę lojalnościową. Podobnych sytuacji jest sporo: https://forumprawne.org/o,73479.html , https://www.di.pl/index.php?showtopic=2789 .

Jezeli to jest domena PL to co sie martwicie 1 meil do NASKU i chlopaki leza.

https://www.dns.pl/porozumienie/prawab.html

pkt 3.

Możesz przenieść obsługę nazwy domeny od Partnera X do Partnera Y. Na Twoje żądanie Partner zobowiązany jest niezwłocznie wydać kod "authinfo", który umożliwi przeniesienie obsługi.

Partner nie może uzależniać wydania kodu od dodatkowych warunków.

Napisz meila o wydanie auth info jako prawowity wlasciciel domeny, tzn klient niech napisze. Jak odpisza ze nie wydadza. Zglos do NASKu oni sie juz tym :unsure: odpowiednia zajac potrafia. Mi raz kiedys w 2004 interia odmowila wydania AUTH INFO dla domeny klienta ktory mnie upowaznil. Jeden telefon do NASKU zmienil poglady Interii i dostalem auth info w nastepne kilka godzin.

Sook, tak bylo kilka lat temu. Teraz ten przepis to fikcja. NASK umywa rece i odsyla do partnera.

Tzn skoro taki zapis nadal maja - to nadal mozesz sie zwrocic. Umywa rece w sensie ze zobowiazuje partnera do obslugi domeny, jednak jak sie z tego poprawnie nie wywiazuje to do dzis mozesz zlozyc do nasku skarge i sie na to powolac. Jakies kilka miesiecy temu mialem inna sytuacje gdzie tez zawinil register i skarge skladalem do nasku z opisem iz z registrem nie moge sie porozumiec.

Dlatego NASK nie umywa rąk, nask jedynie zobowiazuje partnera do przestrzegania tych zasad i utrzymywania domen jak i kontaktu z klientem detalicznym. NASK bardzo irytuje sie na takie skargi - jednak nie na osobe ktora ma problem - tylko na registra. Wiem jak szybko zalatwil ze mna sprawe ten register gdy zlozylem pismo w NASKU - chodzilo o zmiane delegacji domeny na swoje dnsy - system im buga zrobil i masowo mi przedelegowali domeny.

Ja prosilem ich ostatnio kilka razy w wielu sprawach, w tym dot. authinfo. Za kazdym razem odsylaja do rejestratora, wrecz staja sie niemili. Coz, monopol.

"Szaleństwem jest chodzenie po ulicy z połówką melona na głowie i powtarzanie: Jestem chomikiem"

Dick Steele, Agent WD-40 [*]

no to chamiska.

A ja bym sie powol na ten punkt jak mowisz ze nie mili. I napisal ze w takim razie nie wywiazuja sie z wlasnych deklaracji. Bo przeciez tam jasno jest napisane. Dziw ze natrafiles na takich. Mi tez powiedzieli ze nie ingeruja - jednak w sytuacji gdy nie mozesz sie porozumiec z registrem to chyba jasne ze oni powinni sie tym zajac.

Widocznie trafiles na jakiegos niesympatycznego czlowieka w NASKU - albo mi sie poprostu udalo.

Czy w takiej sytuacji zmuszony jestem im zapłacić? Normalnie jeśli zamawiałem jakiś hosting, przestałem używać i płacić to po prostu firma zaprzestawała świadczenie mi usługi. A tu mi mówią, że zawarłem jakąś umowę lojalnościową. Podobnych sytuacji jest sporo: https://forumprawne.org/o,73479.html , https://www.di.pl/index.php?showtopic=2789 .

Jak nie zapłacisz to Cię wysyłają do KRD Krajowego Rejestru Dłużników i z kredytem może być problem. Taka ich polityka. Kilku moich klientów którzy nacięli się na tę firmę tak mieli, co prawda się tym specjalnie nie przejęli ale zawsze kula u nogi :/

404.tf

No widze ze i ja się niezle naciąłem ;/

Kupiłem domene pl w "urodzinowej promocji" ;/

Właśnie przeczytałem regulamin i jest w nim podpunkt który pozwala zerwać umowe po dokonaniu opłaty za 2 kolejne lata przedłuzenia domeny :/ (czyli w sumie domena na 3 lata) :/

Swoją drogą jeżeli opłacę domene na 2 kolejne lata według ich cennika to czy moge od razu zarządać authinfo i przenieść się do innego rejestratora?

Michał Kryński
Zapraszam na moje forum akwarystyczne  ;-) 

zarzadac mozesz odrrazu - wkleilem ci polityke nasku wzgledem partnerow - nie zwolni Cie to jednak z oplaty.

Z drugiej strony zobacz czy podczas rejestracji jest cos takiego jak akceptacja regulaminu. Jezeli on sobie tylko poprostu jest, a oswiadczenia o tym ze zapoznalem sie z regulaminem i akcepuje jego warunki nie znalazles. To praktycznie nie zaakceptowales regulaminu i dana promocja Ciebie nie obowiazuje, regulamin promocji jest forma zalacznika do umowy i wymaga takiej samej akceptacji jak umowa. Musi byc Twoja jasna deklaracja ze owy regulamin promocji zaakceptowales.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności