Skocz do zawartości

[opinia] Domeny.com Domeny.pl

Fidma

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 1,1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Dziś dostałem e-mail (powinien być list polecony - odpowiedź powinna być dostarczona w taki sposób jak była wysłana rezygnacja ) z

FA VAT PROFORMA za zerwanie umowy lojalnościowej.

Za co mam płacić skoro zmienili regulamin...

Czy w takiej sprawie UOKiK coś może pomóc ??

Mlody, płacisz za to żeby domena chyba została Twoja... Bo oni gdy rezygnujesz z usługi nie mogą o tak sobie zrezygnować z domeny którą dla ciebie zarejestrowali... Bo nie ma w nask czegoś takiego jak rejestracja domeny na np 3 miechy i koniec...

tylko ciekawe czy wydadzą ci kod authinfo.

A ta cena to jest pewnie według cennika nask.

Michał Kryński
Zapraszam na moje forum akwarystyczne  ;-) 

Mlody, płacisz za to żeby domena chyba została Twoja... Bo oni gdy rezygnujesz z usługi nie mogą o tak sobie zrezygnować z domeny którą dla ciebie zarejestrowali... Bo nie ma w nask czegoś takiego jak rejestracja domeny na np 3 miechy i koniec...

tylko ciekawe czy wydadzą ci kod authinfo.

No tak tylko, że wypowiedzenie umowy to jest równoznaczne z zaprzestaniem/usunięciem wszystkich zakupionych w danej firmie usług...

Więc skoro oni mi "kasują" domenę to wtedy za mam płacić tzn. jak mogę płacić za coś żeby było moje, co już nie będzie istniało...

Nikt nie może Ci skasować domeny nawet w momencie gdy rezygnujesz z usługi np firmy - partnera NASK. W okresie opłacenia (zarejestrowania) domeny zawsze jesteś jej Abonentem i posiadasz prawa.

Możesz przenieść obsługę nazwy domeny od Partnera X do Partnera Y. Na Twoje żądanie Partner zobowiązany jest niezwłocznie wydać kod "authinfo", który umożliwi przeniesienie obsługi.

Partner nie może uzależniać wydania kodu od dodatkowych warunków.

W przypadku domen globalnych (.com net info) można sprawdzić czyim resellerem są domeny.pl i zwrócić się bezpośrednio do rejestratora.

Zaraz zaraz o co tu chodzi? Teoretycznie jest tak jak piszesz domenowy, ale co z tego, skoro w praktyce jest inaczej, a skargi były wielokrotnie zgłaszane? Za domenę kupioną w promocji nie dostaniesz AuthInfo "na żądanie".

Co do tej faktury, którą dostałeś to totalna paranoja. Nielegalnie zmieniają regulamin, ty rezygnujesz z ich usług, zbywasz się praw do domeny i masz jeszcze płacić, tak jak normalnie?

Niestety nie rozumiem tego. Z tego co się orientowałem już od dwóch lat wychodzą na jaw przekręty. Dalej się dzieje to samo, wątpię by coś się w tej sprawie zmieniło...

Co do tej faktury, którą dostałeś to totalna paranoja. Nielegalnie zmieniają regulamin, ty rezygnujesz z ich usług, zbywasz się praw do domeny i masz jeszcze płacić, tak jak normalnie?

Niestety nie rozumiem tego. Z tego co się orientowałem już od dwóch lat wychodzą na jaw przekręty. Dalej się dzieje to samo, wątpię by coś się w tej sprawie zmieniło...

No właśnie tylko jeśli nie zapłacę to wtedy dane trafią do KRD a tego raczej nikt nie chce...

No właśnie tylko jeśli nie zapłacę to wtedy dane trafią do KRD a tego raczej nikt nie chce...

Nie ma co pękać Panowie :D

Możesz zrobić dwie teraz dwie rzeczy:

1. Napisać im kolejny polecony, że nie rozumiesz powodu dlaczego przysyłają Ci tą fakturę (to dla dopełnienia formalności)

2. Skontaktować się z Federacją Konsumentów, przedstawiając im dotychczasowe dokumenty: wysłana rezygnacja i print maila z fakturą od domeny.pl

https://www.federacja-konsumentow.org.pl/story.php?story=342

Co do UOKiK to do niego kieruje się sprawy naruszające zbiorowe interesy konsumentów,ale myslę że nasza sprawa się do tego kwalifikuje:

https://www.uokik.gov.pl/pl/ochrona_konsume...sy_konsumentow/

więc poczekajmy na to co odpowiedzą innym i możemy coś razem naskrobać do nich

wytrwałości...:(

btw: do jakieś kwoty oni wysyłają faktury mailem, a większe zwykłą pocztą (ja się spodziewam około 1000pln)

NETMARK.PL <<--- korzystam i nie narzekam :)

1. Napisać im kolejny polecony, że nie rozumiesz powodu dlaczego przysyłają Ci tą fakturę (to dla dopełnienia formalności)

Na razie spróbuję chyba napisać maila bo list polecony jednak trochę idzie, a domeny.pl dają tylko 7 dni na opłacenie faktury proforma...

2. Skontaktować się z Federacją Konsumentów, przedstawiając im dotychczasowe dokumenty: wysłana rezygnacja i print maila z fakturą od domeny.pl

Jak polecasz się z nimi skontaktować ??

100zł. za domenę regionalną :D

polecam poczytać info na stronie KRD

www.krd.pl

REGULAMIN ZARZĄDZANIA DANYMI

KRAJOWEGO REJESTRU DŁUGÓW

BIURO INFORMACJI GOSPODARCZEJ SA.

Rozdział III

Zasady przekazywania, aktualizacji, ujawniania i usuwania informacji gospodarczych

§ 5

Warunki przekazywania informacji gospodarczych do Biura

O zobowiązaniach konsumenta:

Klient przekazuje do Biura informacje gospodarcze o zobowiązaniach konsumenta jeżeli są spełnione łącznie następujące warunki:

1. zobowiązanie albo zobowiązania powstały wobec tego przedsiębiorcy z tytułu umowy o kredyt konsumencki lub umowy o przewóz osoby w regularnej komunikacji publicznej;

2. łączna kwota zobowiązań konsumenta wobec przedsiębiorcy wynosi co najmniej 200 złotych;

3. świadczenie albo świadczenia są wymagalne od co najmniej 60 dni;

4. upłynął co najmniej miesiąc od wysłania przez przedsiębiorcę listem poleconym, na adres do korespondencji wskazany przez konsumenta, a jeżeli konsument nie wskazał takiego adresu - na adres miejsca zameldowania konsumenta na pobyt stały lub czasowy, wezwania do zapłaty, zawierającego ostrzeżenie o zamiarze przekazania danych do Krajowego Rejestru Długów Biura Informacji Gospodarczej S.A., z podaniem adresu siedziby Biura ? ul. Armii Ludowej 21, 51-214 Wrocław.

więc dla niektórych nie jest tak źle, ja już kredyt hipoteczny mam za sobą, więc mogą mnie wpisać i tak im nie popuszczę :(

https://www.krd.pl/Infoservice/Index.aspx?u...ome/regulations

Proszę mi powiedzieć, czy nasza sytuacja zalicza się do tego:

1. zobowiązanie albo zobowiązania powstały wobec tego przedsiębiorcy z tytułu umowy o kredyt konsumencki lub umowy o przewóz osoby w regularnej komunikacji publicznej;

??

Poza tym zacząć martwić można się dopiero jak przyślą list polecony, a nie maila...

Jak myślicie, ile będą chcieli ode mnie ukraść pieniędzy za 2 domeny .com ?

1. zobowiązanie albo zobowiązania powstały wobec tego przedsiębiorcy z tytułu umowy o kredyt konsumencki lub umowy o przewóz osoby w regularnej komunikacji publicznej

hehe, tego nie przeczytałem tego uważnie

czyżby domeny.pl używały KRD jako straszaka?

Jeżeli tak, to nie ma stresu, nigdzie nas nie wpiszą i można się z nimi trochę "pomęczyć".

Jutro zadzwonię do KRD i zasięgnę języka.

edit

no i chyba sprawa z KRD się wyjasnia:

USTAWA

z dnia 14 lutego 2003 r.

o udostępnianiu informacji gospodarczych

Rozdział 3

Przekazywanie informacji gospodarczych do biura

Art. 7.

1. Informacje gospodarcze o zobowiązaniach konsumentów mogą przekazywać do biura wyłącznie następujący przedsiębiorcy:

1) banki;

2) oddziały banków zagranicznych;

3) zakłady ubezpieczeń;

4) pośrednicy ubezpieczeniowi;

5) główne oddziały zagranicznych zakładów ubezpieczeń;

6) spółdzielcze kasy oszczędnościowo-kredytowe;

7) świadczący usługi leasingu;

8) świadczący usługi factoringu lub forfaitingu;

9) operatorzy lub podmioty udostępniające usługi telekomunikacyjne;

10) świadczący usługi dostawy energii elektrycznej, ciepła, paliw gazowych, wody, odprowadzania nieczystości lub wywozu śmieci;

11) zawierający w imieniu i na rzecz banków umowy kredytu ratalnego lub kredytu odnawialnego połączonego z kartą kredytową (instytucje pośrednictwa kredytowego);

12) wykonujący działalność w zakresie udzielania pożyczek pieniężnych, działający w formie spółek handlowych;

13) wydawcy elektronicznych instrumentów płatniczych;

13a) Wojskowa Agencja Mieszkaniowa;

14) spółdzielnie mieszkaniowe;

15) wspólnoty mieszkaniowe;

16) wynajmujący lokale;

17) świadczący usługi przewozu osób w regularnej komunikacji publicznej;

18) domy maklerskie;

19) towarowe domy maklerskie;

20) zagraniczne osoby prawne wykonujące na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej działalność maklerską w formie oddziału;

21) operatorzy telewizji kablowej i satelitarnej.

https://www.krd.pl/Infoservice/Info_download_files/Ustawa.pdf

jakoś działalność firmy domeny.pl nie pasuje mi do żadnego z wyżej wymienionych, więc z według widocznych tu faktów domeny.pl nie może wpisywać konsumentów do Krajowego Rejestru Długów

kolejna mistyfikacja

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności