Skocz do zawartości

[opinia] Domeny.com Domeny.pl

Fidma

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 1,1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Ja juz poprosilem o wydanie kodow AUTOINFO polskich domen. Reszte spisalem na straty :/ Nie mam kasy na transfery.

@ping

Ja miesiac temu reklamowalem 7900GT i dostalem 8800GT. Wystarczylo pismo ze wzmianką "pismo zostalo napisane w konsultacji z Rzecznikiem Praw Konsumenta .. " :]

Ehh nabijaja was w butelke jak chca. Prosty człowiek nie ma pojęcia o prawie, wiec robią pranie z mózgu.

Jest was sporo, aa kilkanascie wniosków do Rzecznika Praw Konsumenta spowodowalo by zainteresowanie się tą sprawą bardzo poważnie.

W regulaminie firmy jak byk stoi:

"Abonent będący konsumentem ma prawo do wniesienia sprzeciwu w formie pisemnej, na adres siedziby Domeny.pl sp. z o.o., w terminie 14 dni od chwili opublikowania nowej wersji regulaminu. Do zachowania terminu wystarczy wysłanie sprzeciwu przed jego upływem."

Dodatkowo:

"W sprawach nieuregulowanych niniejszym Regulaminem stosuje się odpowiednie przepisy prawa polskiego, w szczególności kodeksu cywilnego oraz ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych, jak również prawa międzynarodowego."

Firma jednak twierdzi że wiążący jest tutaj KC.

Na pytanie dlaczego regulamin jest w takim razie sprzeczny z zapisami KC firma nie potrafi udzelić odpowiedzi i twierdzi że jest to tylko moje zdanie i dalszych wyjaśnień nie chce udzielić.

Ktos jeszcze jest za przekazaniem sprawy do Rzecznika Konsumentów ?

Edit:

Podobno w stosunku do innych osób których rezygnacje wpłynęły do 14-go lutego firma wysyła emaile z informacją że sprzeciw przyjęła do wiadomości i w takim razie będzie świadczyła względem nich usługi na podstawie starego regulaminu...

ehh pragne zaznaczyć że zmiana regulaminu bez poinformowania o tym uczestników = z złamaniem podstawowego prawa jaką jest obowiązek przedstawienia infomracji o tych zmianach. // czyli możliwość wystąpienia z umową w dowolnym czasie.

Prawa międzynarodowego niech w to nie mieszają, bo jeszcze wylądują w ETS albo w MTS ;) chociaż wydaje mi się, że tym się nie zajmą dopóki nie zostną wyczerpne wszystkie możliwe sposoby w polskim sądownictwie.

Jak uda mi się to zapytam odpowiednie osoby, które zajmują się tym na codzien i dam odpowiedź, czy takie praktyki są zgodne z prawem.

Moja wypowiedź NA temat, tego, że komuś kazali zapłacić za odnowienia i wtedy rozwiążą umowę.

Przecież to jest paranoja. Czy oni nie znają własnego regulaminu? Jest tam jasno napisane:

1) uznania sprzeciwu za wypowiedzenie umowy skutkujące jej rozwiązaniem po upływie 1 miesiąca od otrzymania sprzeciwu oraz dokonania zwrotu Konsumentowi opłat proporcjonalnie do niewykorzystanych świadczeń albo

No k.... jasna!! Jeśli uznają sprzeciw, to oni zwracają jakiekolwiek koszty! A nie my!

A jeśli nie uznają spzreciwu, to zastosowanie ma punkt drugi, o podtrzymaniu umowy!!! A nie o zapłacie!

Co do terminu - czarno na białym, wszystko napisane. Radzę zrobić screeny i skopiować ten regulamin, bo nie zdziwiłbym się gdyby za chwilę to zmienili. Są szurnięci, igrają z ogniem. Ja na miejscu prezesa bym się raczej bał. Wystarczy, że ktoś obcykany w prawie osobiście się tym zajmie, to będą skończeni...

szczerze to zaczyna mnie bawić pomysłowość jakiejś tlenionej blondie, która każdemu wysyła maile o jednakowej treści.

ja nadal czekam na odpowiedź na rezygnację wysłaną listem poleconym ostatniego dnia.

BTW: zobaczcie, że wg ich debilnego mniemania nie ma możliwości wypowiedzenia umowy.

nawet jeżeli wyślesz list priorytetowy w dniu ukazania się nowego regulaminu i jakimś dziwnym trafem dotrze do adresata następnego dnia, to domeny.pl mogą go nie odbierać od razu - mogą podjąć przesyłkę w ciągu 2 tygodni.

jeżeli podjęcie nastąpi 14 dnia leżakowania na PP + 1 dzień listu w drodze = 15 dni

jedno jest pewne - oni chyba sami nie wiedzą co z tym fantem zrobić i na wydrę starają się zastraszyć jak największą liczbę klientów.

i pewne jest jeszcze jedno - z pewnością im nie odpuszczę, bo co jak co, ale nie znoszę jak w biały dzień ktoś stara się ciągnąć kasę z mojej kieszeni wbrew mojej woli.

INFO dla domeny.pl : lepiej spasujcie, bo takie praktyki mogą odbić się czkawką dla Waszego pseudo biznesu

niestety sadze ze firma zniknie i na jej meisjce pwostanie kolejna która bedzie robiła ludzi w balona

problem jest to iz zawierając umowę na domeny wiekszość z was zgodziła się na 3 letni okres abonamentowy, jednoczesnie zgadzajac sie na zaplate kary umownej (ja na szczescie nie kupilem nic choc bylo mi to polecane ale wlasnie ten punkt mi sie przestal podobac, a zwlaszcza ze nie było linka do kwot odnowienia domen)

firma robi sobie jaja z ludzi i bedzie robiła nadal jak patrzy sie na te informacje co wypisują na tym forum którego link tu przytoczono (nawet zniknął link chyba do forum PIO o tej sytuacji jak widze)

Mam nadzieje ze uda was sie wygrac choc widze to w czarnych barwach a zwlaszcza z uwagi na to iz kupując domene zgodziliście sie na zapisy regulaminowe a była ona kupiona w promocji ;) a nie w normalnym obiegu

regulamin ich promocji mowil ze kupuje sie domene chyba jak dobrze pamietam z obowiązkiem jej 2 krotnego odnowienia ale jest problem gdyz stosują dośc duze kwoty na te odnowienia, wiedząc ze ludzie sa zwiazani umowami

mnie smieszą meile które wysyłają ze informacja jest poufna i nie moze byc nikomu przekazana a jak nei zaplacisz wpiszemy cie do odpowiedniego rejestru

dyndanie z daty dostarzcenia tez jest dobre - liczy sie data nadania a nie odbioru i ten standard jest stosowany w kazdej korespondencji urzędowej czy terminowej

Oferuje miejsce na kilku stronach internetowym, gdzie możesz umieścić:
BANERY REKLAMOWE
ARTYKUŁY PROMOCYJNE, REKLAMOWE, INFORMACYJNE

Zobaczcie co dostalem jak poprosilem o AUTHINFO.

Witam,

domeny

* #####.pl

* #####.pl

zostaly zarejestrowane w promocji obejmujacej nazwy trzyletnim okresem

lojalnosciowym. Wydanie kodow autoryzujacych przed uplywem tego czasu

wiaze sie z koniecznoscia wniesienia oplaty za zerwanie umowy. Prosze o

informacje, czy przeslac do Panstwa stosowna fakture.

HAHAH chyba pora zadzwonic do NASK, bo wg ICH WLASNEGO REGULAMINU:

Kod AUTHINFO powinni Państwo uzyskać od obecnego operatora domeny. Kod taki musi zostać natychmiast wydany na każde Państwa żądanie.

To jakas paranoja!

przejechałem po linkach i chyba najwyższa pora za jakimś konkretnym prawnikiem się rozejrzeć, bo po dobroci nic z nimi sie nie ugra.

ja czekam na ruch z ich strony (zapewne będzie to f-ra z karniakami za zerwanie umowy), a w międzyczasie zaczynam działać z innymi instytucjami i zainteresowaniem mediów tą sprawą.

skoro oni nam dopiekają, dopieczmy i im :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności